Híradó

Egyre nagyobb a baj, sokan már a gyógyszeren kénytelenek spórolni

Daróczi DóraDaróczi DóraFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. március 7. 16:50

Egyre többen nem váltják ki bizonyos gyógyszereiket, így spórolnak. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint a reálbérek csökkenése a gyógyszervásárláson is meglátszik. Főleg vitaminokból vesznek kevesebbet és azokat a vényköteles gyógyszereket nem váltják ki, amelyek elhagyásánál nem éreznek változást. A Híradónak nyilatkozó háziorvos szerint azonban ezek a gyógyszerek is fontosak.

Egyre többen vannak, akik meggondolják, mennyit költenek a gyógyszertárban. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) tagjai egyre inkább azt tapasztalják, hogy sokan spórolnak a gyógyszereken, és a felírt receptek közül sem mindent váltanak ki.

Markánsan látszik az, hogy az infláció hatására csökken a fizetések reálértéke, és ez a gyógyszertári vásárlásokban is érződik. Elsősorban különböző vitaminokat, táplálékkiegészítőket hagyják el a vásárlásnál. 

Azt is észrevettük, hogy azok közül, akiknek több vényköteles gyógyszer is fel van írva, sokan nem biztos, hogy mindent kiváltanak” – magyarázta Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

A Híradónak többen is azt mondták, csak a legszükségesebbeket veszik a gyógyszertárban.

„Vérhígító, meg sokféle dolog volt, azokat megszüntettem, úgy látom, hogy azok nem annyira szükségesek, mint a cukorra való gyógyszer” – ismertette a saját maga által felállított fontossági sorrendet Vozár István.

Tóth Pálné azt mondta, hogy a gyógyszert kénytelen megvenni, az közel 30 ezer forintba kerül, így már jóval kevesebb jut a vitaminokra.

A HGYSZ szerint főleg azokat a gyógyszereket nem váltják ki, amelyek elhagyásánál nem éreznek változást, ilyen például a koleszterincsökkentő. A Híradónak nyilatkozó háziorvos szerint viszont ezek elhagyása hosszú távon állapotromláshoz vezet.

„Többféle kockázata van, mert vannak gyógyszerek, amelyek hatását valóban nem érezzük meg azonnal, viszont arra szolgálnak, hogy a megfelelő szintet fenntartsák, és ne romoljon az egészségi állapot, tehát ebben az esetben annyit tapasztalnak, hogy ugyanolyan jól vannak, mint tegnap – magyarázta Késmárky András.

A háziorvos szerint a koronavírus-járvány kezdete óta tendencia, hogy a betegek nem, vagy csak részben váltják ki a gyógyszereiket, illetve azt kérik, olcsóbb készítményeket írjon fel nekik.

A témában kerestük a kormányt és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt is, de adásunkig nem reagáltak.

 

#Híradó#Videó#Belföld#gyógyszer#spórolás#gyógyszertár#infláció#fizetések#top hírek

Címlapról ajánljuk