Híradó

Már javulnak Samu, a 22 hónapos kiselefánt eredményei, de még nem gyógyult meg

rtl.hurtl.hu

2023. január 19. 15:13

Halálos betegség támadta meg Samut, a Fővárosi Állatkert kiselefántját. Egy szűrővizsgálaton vették észre, hogy a majdnem két éves borjú herpeszes. A nyelve kék volt, bevérzések látszottak rajta. A vírust időben észrevették, a kiselefánt jól reagál a kezelésekre, de még nem gyógyult meg. Gyógyszerekkel és vérátömlesztéssel gyógyítják, amihez többször el kellett altatni Samut és a családtagjait is. 

A kifutóban sétálgat Samu, a fővárosi állatkert kiselefántja. Némi faforgács és víz borítja. Édesanyja vigyáz a lassan gyógyulgató betegre. Az ázsiai elefánt borjút ugyanis egy halálos herpeszvírus támadta meg.

Minden felnőtt elefánt magában hordozza ezt a herpeszvírust, és a kutatók még nem értik pontosan, hogy miért van az, hogy fiatal állatoknál ez megbetegedést okoz. A megbetegedés vérzéses betegség formájában jelentkezik, ami azt jelenti, hogy az ereknek testszerte tönkremegy a belső fala, és mindenhol súlyos vérzések alakulnak ki

– magyarázta Sós Endre a Fővárosi Állat- és Növénykert főállatorvosa.

Másfél hete vették észre a herpeszvírust a vérében, egy szűrővizsgálat mutatta ki. Azonnal elkezdték a kezelést.

Már javulnak Samu, a 22 hónapos kiselefánt eredményei, de még nem gyógyult meg
Nyáron még gondtalanul pancsolt Samu. Fotó: RTL Híradó

 

„Volt mélypont, amikor láttuk, hogy nagyon keveset mozgott és nagyon kedvetlen volt, emellett leginkább a nyelvén lehet látni a herpeszfertőzésnek a jeleit, az állat nyelve elkékül, és vérzések láthatóak rajta, ez nála is klasszikus módon jelentkezett"  – mondta.

Vér- és plazmatranszfúziót, vírusölő és vérképző szereket kapott. Tíz nap alatt tizenhatszor kellett altatni az állatkert elefántjait. Nem csak a 640 kilós borjút, hanem az anyját is.

Az anyja nem engedné, hogy hozzányúljunk a kicsihez, tehát minden alkalommal, amikor ő aludt, az anyját is bódítani kellett. Az 5600 kilós apja, és az 1900 kilós bátyja is egy-egy alkalommal altatásra kerültek azért, hogy megfelelő mennyiségű vért tudjunk gyűjteni – magyarázta a főállatorvos.

Samunak van étvágya, a gyógyszereket az ételbe csempészve kapja meg. Ennek volt köszönhető, hogy a kis elefántot nem kellett naponta kétszer altatni. A borjú tanulékony és nagyon együttműködő, így könnyen tudnak tőle vért venni. Már javulnak a laboreredményei, csökkent a belső vérzése, jobb a kedve is. Az állatorvosok szerint jól reagál az intenzív kezelésekre, de ez egy alattomos betegség,betegség, és Samu még korántsem tekinthető gyógyultnak.

#Híradó#Videó#állat#Belföld#budapesti állatkert#samu#elefántherpesz#elefánt

Címlapról ajánljuk