Híradó

Sokszorosára ugrott sok bérlakásban élő rezsije, az MVM az önkormányzatokra mutogat

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2022. október 27. 19:57

10 ezer forintról akár 80 ezerre is ugorhat a gázszámlája azoknak, akik önkormányzati bérlakásban laknak a Ferencvárosban. A kerületben 12 házat újítottak fel úgynevezett tömbrehabilitációban, ezért egyelőre nem minősülhetnek társasháznak, így az ott élők kimaradnak a rezsicsökkentésből. A XIII. kerületi önkormányzat bérlakásainak egy részét sem fogadta be jogosultként az MVM. Pedig ezekben a bérlakásokban jellemzően rászoruló, alacsony jövedelmű emberek élnek. Az önkormányzatok reklamáltak és azt kérik, hogy a szolgáltató vizsgálja felül a döntését, az MVM szerint az önkormányzatok hibáztak.

„Nem tudom kifizetni. Valamit kell tenni ellene” – fakadt ki Sellyeiné Gályász Erzsébet, amikor a gondnoktól megtudta, hogy napokon belül 80 ezer forintos gázszámlát kaphat. Az asszony a ház többi lakójával együtt egy IX. kerületi önkormányzati bérlakásban él. Ferencvárosban összesen 12 olyan ház van, ami támogatásokból és pályázati forrásokból, tömbrehabilitációban újult meg. Ezért aztán hiába laknak ezekben a házakban 800-an, az önkormányzatnak meghatározott ideig nincs jogi lehetősége a társasházzá alakításra.

„Ennek a 12 háznak az éves gázköltsége eddig 42 millió forint volt, most 320 millió forintra ugrott. Így a lakások átlagosan 10 ezer forintos fűtési költsége 80 ezer forintra ugrik föl” – mondta a Híradónak Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere

A kerület polgármestere azt mondja, folyamatosan igyekeznek a lakásokat albetétesíteni, ám ez akár évekbe is telhet. 

Erre már a jogszabály megjelenésekor felhívták az MVM figyelmét, de azóta sem változott a helyzet. Baranyi Krisztina igazságtalannak tartja, hogy éppen egy rászoruló réteg maradjon le a kedvezményes rezsifizetés lehetőségéről.

„Az önkormányzaton biztosan nem fog múlni. Ezt a különbözetet valakinek állnia kell, de azok nem ezek a szociálisan rászorult emberek lesznek. De hogy az önkormányzat meddig tudja a különbözetet fedezni, és hogy utána ezt ki fogja nekünk visszafizetni, erről egyelőre ötletünk sincs – mondta a polgármester.

Ezért írt az összes minisztériumnak és Németh Szilárd kormánybiztosnak is.

Nem Ferencváros azonban az egyetlen, ahol hasonló gondokkal szembesült az önkormányzat.

A XIII. kerületben kilenc esetben kaptak olyan a választ az MVM-től, hogy az érintett önkormányzati lakások nem jogosultak a lakossági tarifára.

„Ebből egyelőre három lakóépületnél kaptunk megemelt összegű számlát is, a többi épületről még nem érkezett számla. Valamennyi esetben elküldtük az álláspontunkat, hogy az irányadó rendelkezések alapján az önkormányzati bérlakások bérlői lakossági fogyasztónak minősülnek, ezért lakossági tarifán jogosultak a gázszolgáltatást igénybe venni” – Szabó Tamás, a kerületi Közszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati vezetője

Választ azonban még nem kaptak. A Híradó kérdésére azonban válaszolt az MVM. Azt írták:

„Idén augusztus elején bővült az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevételére jogosult lakossági ügyfelek köre. Azért, hogy az újonnan lakossági ügyfélnek minősülők, vagyis a helyi önkormányzatok, valamint az állami bérlakások és szállóférőhely üzemeltetői a bérlakásokban, illetve a szállóférőhelyeken élők ellátásának mértékéig igénybe tudják venni a rezsicsökkentéssel biztosított kedvezményes díjazást, nyilatkozniuk kell. Amennyiben az önkormányzatok időben megtették a nyilatkozatot, úgy az MVM Next beállította a kedvezményes mennyiséget. A sérelmezett esetekben valószínűleg nem a lakók, hanem az önkormányzatok hibáztak.”

Az önkormányzatok viszont állítják, időben értesítették a szolgáltatót.

#Híradó#Videó#Belföld#önkormányzat#bérlakás#gázszámla#ferencváros#rezsicsökkentés#lakóház#mvm#top hírek

Címlapról ajánljuk