Híradó

Jövőre jön a fekete év, több mint százezren veszíthetik el állásukat

Velti LászlóVelti László

2022. október 19. 18:41

Jövőre lesz a legnehezebb évünk – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio szerdai rendezvényén. A miniszter szerint elkerülhető a recesszió, Parragh László, az iparkamara elnöke viszont arról beszélt, hogy nincs elég pénz a költségvetésben a vállalkozások támogatásához. A kamara friss kutatása szerint a cégek harmada kényszerülhet leépítésekre az energiaválság miatt.

Keserű szájízzel számol az édesipar, mert rájuk nem vonatkozik az árstop, és például a napraforgó olajért már több mint kétszer annyit fizetnek, mint tavaly. Azt mondják, nagyot drágultak az alapanyagok. 

Egyelőre nagyjából ötezer embert foglalkoztatnak az ágazatban, amelynek szereplői már nem zárják ki az elbocsátásokat. 

Intődy Gábor, az Édességgyártók Szövetségének szervezeti titkára szerint nehéz számszerűsíteni, hogy jelenleg ki gondolkodik ideiglenes leálláson, vagy ki gondolkodik azon, hogy ha nagyon ellehetetlenül, akkor feladja az üzemét, esetleg elköltözteti külföldre.

A Bagoly Gasztrokulturális Élménytérnek havi 400 ezer forintról 4 és fél millióra nőtt a villanyszámlája. 27 ember dolgozik náluk. Karl Ákos üzletvezető a Híradónak azt mondta, az étterem nem tudja kigazdálkodni azokat a költségeket, amik a megnövekedett alapanyagköltségekből, a rezsiköltségekből és a megnövekedett munkabérköltségekből adódnak. Tehát ezt jellemzően vagy tartalékokból, vagy más forrásból fedezi a vállalkozás.

4 hónapja még 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számolt Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor benyújtotta a jövő évi költségvetést, szerdán viszont már arról beszélt, hogy a visszaesést szeretnék elkerülni helyes gazdaságpolitikával. Videóüzentet küldött a Portfolio rendezvényére, amelyben úgy fogalmazott:

A legnehezebb évünk várhatóan jövő esztendőben lesz. De jó esély van rá, hogy a recessziót számos európai országgal ellentétben Magyarország el tudja kerülni. Éves szinten jövőre 1 százalék körüli növekedésre számítunk.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, reméli, hogy elkerülhető a recesszió.

A kamara friss kutatása szerint a cégek 40 százaléka csökkentheti a munkaidőt az energiaválság hatására, 32 százalék pedig létszámleépítésre is kényszerülhet.  

Parragh szerint vannak ágazatok, amelyekre nagyon szomorú sors vár. Ilyen a vendéglátás, a szálláshely-turizmus, a logisztika és talán a légi közlekedés is. „Ezeket nem nagyon fogjuk tudni kormányzati eszközökkel segíteni, mert a magyar költségvetésnek az állapota  nem egyezik meg a német vagy a francia költségvetésével.”

A GKI úgy számol, százezernél is többen veszthetik el az állásukat. Molnár László vezérigazgató azt mondta, a valós munkanélküliség elérheti a 6-7 százalékot is, és lehet, hogy ez még optimista számítás is. A GKI szerint jövőre nem nő, hanem visszaesik a gazdaság teljesítménye. Azt sem tartják kizártnak, hogy akár 3 és fél százalékkal.

#Híradó#Videó#Gazdaság#munkahelyek#parragh lászló#energiaválság#leépítés#elbocsátás#munkanélküliség#top hírek

Címlapról ajánljuk