Híradó

„Az olcsóbb árukat vesszük, de nem tudunk annyit venni" - a gazdasági világválság óta nem voltak ilyen borúlátóak a magyarok

Horváth NándorHorváth Nándor

2022. október 9. 18:53

A 2008-es válság óta nem volt olyan pesszimista az inflációval kapcsolatban az ország, mint most – derül ki a GKI friss felméréséből. Az MNB előrejelzése szerint ráadásul az idei év végéig még biztosan romlani fog az inflációs helyzet. A kormány az ársapkákkal küzd az áremelkedések ellen és Orbán Viktor szerint a szankciók és az aszály tehet az élelmiszerárak emelkedéséről. A Momentum szerint ez nem igaz, a kormány választások előtti költekezése és a különadók tehetnek inkább az élelmiszerek drágulásáról.

Egy ideje jól meg kell nézni, hogy mi kerül a kosárba, hiszen az infláció leginkább az élelmiszerek árát érinti, ezek drágulnak a leginkább és ezt már minden vásárló érzi is.

Már nem bírunk úgy bevásárolni. Csak ami éppen szükséges: egy kis felvágott, vagy vaj, ami nagyon fontos

– mondta az RTL-nek egy nyugdíjas asszony. 

De nemcsak az élelmiszerek ára nő, általánosságban egyre nehezebb úgy beosztani a pénzt, hogy mindenre jusson. Egy nyugdíjas férfi szerint a mostani árak mellett lehetetlenség megtakarítást félretenni.

Nagyon megemelkedtek az árak. Az olcsóbb árukat vesszük, de nem tudunk annyit venni, még az olcsóbból sem, mert félre kell tenni a rezsire 

– mondta.

A GKI gazdaságkutató friss elemzése szerint a pesszimizmus egyre inkább eluralkodik az egész országban. A 2008-as gazdasági világválság óta nem voltak annyira borúlátóak az emberek az inflációt illetően, mint most. Az Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint ráadásul még ennél is rosszabb lesz a helyzet az év végén. 

Rövidtávon a hazai infláció emelkedni fog, tehát az idei év hátralévő részében továbbra is emelkedő fogyasztói árindexszel számolunk 

– mondta az MNB igazgatója, Balatoni András.

A kormány az infláció ellen saját bevallása szerint elsősorban a hatósági árstoppokkal próbál tenni. A miniszterelnök pár hete arról beszélt, szerinte a háború miatti uniós szankciók és az aszály tehetnek a magas magyar élelmiszerárakról.

A Magyar Nemzeti Bank friss elemzés azt is kiemeli, hogy 2022 első felében a kormányzati intézkedések 1600 milliárd forinttal növelték a háztartások jövedelmét, amiből már 1100 milliárd forintot el is költöttek a családok. A Momentum szerint a szankciók és a háború mellett ez is oka a magyar gazdasági válságnak.

Az ellenzéki párt szerint ehhez jönnek még az ágazati különadók is, amelyeket szinte kivétel nélkül áthárítanak a fogyasztókra a cégek, ezzel is erősítve a drágulást.

#Híradó#Videó#Gazdaság#infláció#pesszimizmus#magyarország#gki#felmérés#top hírek

Címlapról ajánljuk