Híradó

„Közgazdasági, közpolitikai szempontból védhetetlen a Vodafone megvásárlása”

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. augusztus 23. 18:54

A Költségvetési Felelősségi Intézet szerint közpolitikai szempontból védhetetlen, hogy az állam százmilliárdokat költ a Vodafone megvásárlására, miközben nem emeli például a tanárok bérét. Gulyás Gergely, miniszter szerint ezt a két dolgot nem lehet összevetni. Hadházy Ákos, független képviselő azt mondja, az államnak nem kellene üzletelnie a Vodafone leendő többségi tulajdonosával, a 4iG-nél ugyanis tavaly egy számlagyár-ügy miatt tartott házkutatást a NAV.

Kockás ingben terveznek szimpátiatüntetést szeptember másodikára a diákok, hogy kiálljanak a béremelésért küzdő tanáraikért. Azt, hogy az a pedagógusok rosszul keresnek, még a kormány is elismeri, ám a béremelést nem a magyar költségvetésből, hanem EU-s támogatásból fedeznék. A Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője szerint akár provokációnak is tekinthető, hogy a kormány egy ilyen helyzetben százmilliárdokat költ a Vodafone megvásárlására.

Jön a szeptember elseje, arról van szó, hogy talán még lesz tanársztrájk is, ehhez képest az, hogy most a kormány adófizetői pénzeket elkölt egy egyébként az állami tevékenységek ellátásához teljesen szükségtelen cég megvásárlására, rendkívül nehezen magyarázható. Ez közgazdasági, közpolitikai szempontból azt gondolom, hogy védhetetlen

– fejtette ki a Híradónak Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezetője.

Gulyás Gergely szerint nem lehet összevetni a Vodafone megvásárlását és a pedagógusok béremelését. A szerdai kormányinfón azt mondta: „Kénytelen vagyok, hogyha egy olyan kérdést kapok, ami demagógnak tűnik, akkor egy hasonló választ adni, tehát soha ez a képzettársítás eszembe se jutott volna, csak ha valaki egy állami tranzakcióval hozza összefüggésbe a valamilyen területen meglévő keveselt béremelést, akkor kénytelen vagyok ilyen választ adni. De egyébként az államnak az az érdeke, hogy jó üzletet csináljon, és úgy gondoljuk, hogy az államnak ez egy jó üzlet.”

A miniszter arra nem tudott válaszolni, hogy milyen profitra számítanak a Vodafone-ból. Az állam a 4iG nevű informatikai céggel együtt venné meg a brit hátterű telekommunikációs vállalatot. A vételárat 715 milliárd forintra becsülték, aminek 49 százalékát fizetné az állam. Ez nagyjából 350 milliárd forint. Gulyás Gergely szerint elképzelhető, hogy ezt hitelből finanszírozzák.

A Vodafone leendő 51 százalékos tulajdonosa a 4iG korábban Mészáros Lőrincé volt, most Jászai Gellért a tulajdonosa. A cég budai székházában 2021 nyarán házkutatást tartott a NAV. Többszáz oldalnyi szerződést és számlát foglaltak le, amelyeket egy akkoriban leleplezett számlagyár-hálózat tagjaihoz kötöttek. A nyomozati anyagok szerint egy 4iG alkalmazott arra kérte a számlagyár egyik dolgozóját, hogy próbálják meg leállíttatni a nyomozást. Bár a 4iG akkor közölte, hogy a cég nem áll hatósági vizsgálat alatt, ahogy a vezetői és dolgozói sem, Hadházy Ákos szerint az államnak mégsem kellene üzletelnie a 4iG-vel.

Egy ilyen céggel a kormánynak nem mobiltelefonszolgáltatót kellene vennie, egyetlen egy dolga lenne a kormánynak. Végigvinni ezt az eljárást és a cégnek az ezért felelős vezetőit leültetni

– mondta a Híradónak.

A 24.hu elemzése alapján a Vodafone felvásárlásával lényegében kétpólusúvá válik a távközlési piac, aminek több szegmensében az eddig piacvezető Telekomot is megelőzi majd a 4iG. Az LMP ezért a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul.

Teljes mértékben piacellenes, és azt gondoljuk, hogy ez egyértelműen oda fog vezetni, hogy ár növekedések és egy olyan monopolhelyzet alakul ki, ami nem kívánatos a magyar gazdaság számára

– mondta Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője.

Ha azonban Nagy Márton gazdasági miniszter javaslatára a Vodafone felvásárlását nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánítja a kormány, azt már nem vizsgálhatja az GVH.

Az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálta a felvásárlást, mert arról nem kaptak hivatalos értesítést.

#Híradó#Videó#vodafone#4ig#top hírek

Címlapról ajánljuk