Híradó

Hiába az üzemanyagárstop korlátozása, ugyanúgy nem éri meg importálni, mint eddig

Vorák AnitaVorák Anita

2022. július 30. 18:15

Szombat déltől már csak a magántulajdonban lévő kocsiba, mezőgazdasági gépekbe és taxikba lehet 480 forintért tankolni, a céges autóknak piaci árat kell fizetniük. Az erről szóló döntést 11 óra után jelentette be a kormány. Az intézkedést a Mol százhalombattai finomítójának karbantartásával indokolták, és azzal, hogy a hatósági ár miatt más cégek nem hoznak be üzemanyagot Magyarországra. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértők szerint ezen az új szabály sem fog segíteni. 

Délelőtt sok benzinkúton már csak sorban állás után lehetett tankolni. A Mol pénteken délután jelentette be, hogy a hatósági árak átalakítását kérték a kormánytól. Volt, aki megérezte, mire készül a kabinet, ezért még Gulyás Gergely bejelentése előtt elment tankolni.

A főnököm jelezte, hogy menjek el tankolni a mai nap folyamán, ha lehetséges, mert kapott egy infót, hogy a hatósági ár meg fog szűnni

– mondta ez pécsi férfi a Híradónak.

A kormány végül 11 óra után tíz perccel jelentette be a változást.

A 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra és a taxikra tartjuk fent

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.


A céges autókba és kannákba csak piaci áron lehet tankolni. Ez a holtankoljak.hu adatai szerint a 95-ös benzinnél jelenleg átlagosan csaknem 700 forint, a dízelnél pedig 750 forint. A bejelentés után sokan azonnal elindultak a bezinkutakra.

Még reményeim szerint van tíz percem, hogy megkapjam csökkentett áron az üzemanyagot

– mondta egy másik pécsi autós, mivel az új szabályok délben már életbe is léptek. Gulyás Gergely szerint azért szabtak ilyen szűk határidőt, hogy ne rohanják meg az emberek a kutakat.


Az új szabályok betartásáról a benzinkutak üzemeltetőinek kell gondoskodniuk, ők végzik majd az ellenőrzést is, de a független benzinkutak képviselője szerint nincsenek erre felkészülve.

És rendkívül sok olyan pont van, ahol ezt a rendszert ki lehet játszani. Mindenki arra fog törekedni, hogy hatósági áron tudjon tankolni, mert hát még mindig nagyon jelentős a hatósági ár és a piaci ár közötti különbség

– mondta Egri Gábor.

A kormány szerint azért kellett meghozni ezt a döntést, mert pénteken hosszabb karbantartásra leállt a Mol százhalombattai finomítója. Az elmúlt hónapokban szinte kizárólag innen juthattak üzemanyaghoz a hazai kutak, mert a hatósági ár miatt nem éri meg a forgalmazóknak külföldről üzemanyagot behozni. Az ásványolaj szövetség szerint ezen a mai döntés sem segít, mert nem tudnak csak a céges autók felhasználásra importálni.

A független importőr továbbra sem fog üzemanyagot Magyarországra szállítani, hiszen az számára továbbra is csak veszteséges értékesítést jelentene, legfeljebb a változás annyi, hogy nem olyan nagymértékű a veszteség, mint eddig volt

– mondta Grád Ottó, aki szerint üzemanyaghiánytól nem kell tartani, mert a Mol jelentős készletekkel készült a leállásra. Ezen kívül a kormány a stratégiai készletek negyedének felszabadítását is elrendelte.

A kormány egyúttal a Mol-ra kivetett extraprofit-adót is megemelte: az eddigi 25 százalék helyett 40 százalék adót kell fizetniük az Oroszországból beszerzett kőolaj után. Ez az összeg az úgynevezett rezsivédelmi alapba kerül.

#Híradó#üzemanyagárstop#import#hatások#top hírek

Címlapról ajánljuk