Híradó

Klebelsberg Központ: Számos iskolában át lehet állni a fafűtésre, a tankerületeknek kell felmérniük, hol

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2022. július 29. 19:41

Fával fűtené az iskolákat a kormány, ahol lehet, és a tankerületeknek kell felmérniük, hol lehet lecserélni a gázkazánt akár cserépkályhára is. A miniszterelnök bejelentette: kályha- és kazánprogramon dolgoznak. Eszerint támogatást kaphatnának eszközbeszerzésre a rászorulók, és a hőszivattyúkat is terjesztené a minisztérium.

Eddig sokan inkább lebontották a cserépkályhákat, és gázkazánra cserélték. Az utóbbi napokban azonban nem győzik a megrendeléseket a kerámiaüzemek.

Szinte égnek a vonalak, egymásnak adják a kilincset a vevők az újfehértói kerámiaüzemben, pedig egy új cserépkályha százezrekbe kerül – mondta Balázsi-Takács Emese kereskedelmi vezető. 

A legnagyobb félelem az, hogy elzárják akár a gázt, akár a villanyt, és mindenféleképpen egy alternatív fűtési megoldás iránt érdeklődnek a vevők 

– mondta. Cserépkályhákkal szerelhetik fel az iskolákat is. A Klubrádió szerezte meg a Belügyminisztérium levelét, amelyben arra utasítja a tankerületeket, hogy mérjék fel: hogyan lehetne a gázfűtést fatüzelésre cserélni az iskolákban.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ez abszurd ötlet – mondta Totyik Tamás alelnök. Nem is értik, hogy kinek a fejéből pattant ki, 

ráadásul a fa ára még drasztikusabban emelkedik, mint a gáz ára, tehát semmilyen megtakarítást nem eredményez az oktatásnak. Emellett ezeket a fatüzelésű kazánokat nem is lehet kapni most a piacon.

Egy modern és egy régi, az 1800-as évek végén épült szárnyból áll a győri Révai Miklós Gimnázium. A régi épületrészben még volt fatüzelésű és széntüzelésű kályha is, a hozzájuk tartozó kéményekkel.

Horváth Péter, az intézmény igazgatója elmondta, ezeket a kéményeket már több mint tíz-húsz éve visszabontatták, hiszen a tetőjavításoknál problémát jelentettek, és a galambok miatt sem voltak praktikusak. Az új épületben pedig már nem alakítottak ki ilyen jellegű fűtési lehetőséget, 

úgyhogy nálunk, a Révai Gimnáziumban ez most biztosan nem lesz megoldható. 

Mint ahogy valószínűleg az iskolák többségében sem – a szakszervezet szerint. A Híradó megkérdezte a kormányt: mire számítanak, hány iskola tud átállni fatüzelésre, és azzal mennyit lehet spórolni, de nem válaszoltak. 

Jön a szénszünet?

A PSZ szerint a megnövekedett rezsiszámlák rengeteg tankerületet sodorhatnak az eladósodás szélére. Ezért attól tartanak, télen plusz tanítási szünet jöhet.

Totyik szerint „a kormány azon gondolkodik, hogy ha esetleg a gázellátásban problémák adódnának, akkor az oktatási intézményeknek hogyan tudnak szénszünetet elrendelni – pontosan ebből kiindulva, hogy alternatív források után néznek az oktatási kormányzat részéről” – fogalmazott. A PSZ alelnöke szerint ez is oka lehet annak, hogy még nem hirdették ki a szeptemberben kezdődő tanév tanrendjét – kormányt erről is hiába kérdezte a Híradó. 

A miniszterelnök mindenesetre az állami rádióban programot ígért, amivel azt ösztönöznék, hogy minél többen fatüzeléssel váltsák ki a gázt. A program szervezésével megbízott Innovációs és Technológiai Minisztérium a Híradónak azt írta: ennek részeként támogatást kaphatnak a rászorulók eszközbeszerzésre, és a kazángyártók is a kapacitásaik bővítésére. Emellett a minisztérium célja az, hogy minél több család használjon hőszivattyút.

A Klebelsberg Központ a Híradó adása előtt pár perccel reagált: minden alternatív fűtési lehetőséget fel kell mérni, hogy a köznevelési intézmények zavartalanul működhessenek – írták. 

Számos iskola van, ahol gond nélkül át lehet állni fafűtésre. 

Válaszukból kiderül az is, hogy a kormány kompenzálja a tankerületi központok megnövekedett rezsiköltségeit.

#Híradó#oktatás#kályha#fatüzelés#kazánprogram#rtl#szénszünet#Videó#top hírek

Címlapról ajánljuk