Híradó

13-14 százalékos inflációval, további alapkamat-emelésekkel, egyre dráguló hitelekkel számol év végéig az MNB

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. július 26. 20:46

Újabb jelentős emelés után mostantól 10,75 százalék az alapkamat. Ez a legmagasabb a 2008-as gazdasági világválság óta. A jegybank alelnöke szerint a magas infláció miatt volt szükség a 100 bázispontos emelésre. A Bankmonitor szakértője szerint az új hitelek már néhány hét alatt drágulhatnak, a betéti kamatok viszont lassabban követik az alapkamat növelését.

Drágábban juthat hitelhez, aki most igényelne. A Bankmonitor elemzője szerint a jegybanki alapkamat emelése néhány hét alatt beépülhet az új hitelek árába. A változó kamatozású kölcsönök törlesztői viszont a kamatstop miatt év végig nem emelkednek és a hosszú időre fixált kamatozásúaké is csak akkor, ha a közeljövőben van kamatforduló. Ugyanakkor a betéti kamatokra jóval kisebb hatással van a döntés.

„Lassabb mértékben változnak a betéti kamatok, mint a hitelkamatok. Jelenleg durván 4-5 százalékos kamatszint mellett tudnák lekötni az emberek a pénzüket a bankoknál, ez valamelyest meg fog emelkedni, de sajnos ez a hatás ténylegesen csak hónapok múlva fog begyűrűzni a betéti kamatokban” – mondta a Híradónak Argyelán József, a Bankmonitor.hu vezető pénzügyi elemzője.

A jegybank a vártnál nagyobb mértékben, 9,75 százalékról 10,75 százalékra emelte az alapkamatot. Ez a 2008-as gazdasági világválság óta a legmagasabb alapkamat Magyarországon. A kamat 2016 és 2021 között 1 százalék alatt volt, azóta viszont meredeken emelkedik. 

Az MNB alelnöke szerint azért kellett ismét emelni, hogy csökkentsék a magas infláció negatív hatásait.

Virág Barnabás szerint a pénzromlást a rezsicsökkentés részleges eltörlése is fokozza.

„Ezen döntések következtében augusztustól egy éven át emelkedik majd a fogyasztói árindex. A hatósági áraknál várható változás azt nem változtatja meg, hogy továbbra is az év végéhez közeledve tetőzik majd az infláció, ugyanakkor ez egy magasabb szinten fog megtörténni” – prognosztizálta Virág Barnabás.

A forint árfolyama az elmúlt napokhoz hasonlóan 399 és 402 forint között ingadozik az euróhoz képest. A Portfolió elemzője szerint a kamatemelés önmagában nem fogja erősíteni a forintot.

„A jegybank annyit tud tenni, hogy a további gyengülést megpróbálja megakadályozni, kontrollálni és üzeni a piacoknak azzal, hogy tovább emeli a kamatot. De itt egyéb komoly problémák vannak, kezdve az uniós forrásoktól a világpiaci gázárakig”

 – magyarázza Beke Károly, a Portfolio.hu elemzője.

A jegybanknál úgy látják, az infláció éves szinten 13-14 százalék körül alakulhat és az év vége felé tetőzhet. Addig pedig várhatóan újabb kamatemelések lesznek.

#Híradó#Gazdaság#politika#top hírek#alapkamat

Címlapról ajánljuk