Híradó

Komoly munkaerőhiány jöhet az egészségügyben a katatörvény szigorítása miatt

Major EszterMajor Eszter

2022. július 21. 20:44

Munkaerőhiánytól tart az egészségügyben a katatörvény szigorítása miatt a Független Egészségügyi Szakszervezet. Számításaik szerint most legalább 10 ezer katás vállalkozó dolgozik egészségügyi területen. Nekik szeptembertől más adózási formát kell választani, ami már nem biztos, hogy anyagilag megéri. A híradónak nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint ellátási hiány jöhet a magánellátásban is.  

A műtőkben, az intenzív osztályokon, az idősgondozásban, a háziorvosi rendelőkben és a magánellátásban is dolgoznak olyanok, akik eddig katás adózók voltak. Olyan orvosok, szakdolgozók és ápolók választották ezt az adózási formát, akik nyugdíj mellett vagy másodállásban, esetleg egészségügyi szolgáltatókon keresztül dolgoznak.

A Független Egészségügyi Szakszervezet legalább tízezer ilyen munkavállalóról tud. Azt mondják, közülük sokan kényszervállalkozók, akik így egészítették ki egyébként alacsony jövedelmüket. Soós Adrianna, a szakszervezet elnöke szerint

a munkáltatók nagy része inkább erre ösztönözte a munkavállalót, mert számra is ez volt az olcsóbb megoldás.


Az FESZ-nél egyelőre még nem tudják, hogy a katatörvény kit hogyan érint majd anyagilag, de az szerintük biztos, hogy munkaerőhiány lesz.  

A műszakokat már elég régóta csak ezekkel a többletet vállaló, vagy úgynevezett bérnővérekkel, vállalkozóként is dolgozó orvosokkal, szakdolgozókkal tudják biztosítani

– mondta Soós.

Az RTL Híradónak nyilatkozó sebész főorvos, Weltner János szerint az lenne a legjobb megoldás, ha a kórházak a hagyományos munkaviszonnyal alkalmaznák ezeket a dolgozókat, erre viszont nincs reális esély.

Kórházi szinten nyolcvan százalék körül van már most is a bérköltség, nyilván a meglévő forrásokból nem fognak tudni átcsoportosítani további bérekre, esetleg egy-egy nagyon kulcspozícióban lévő munkatárs esetében ezt meg lehet majd tenni, de általános megoldásként ez biztos nem működik.


A kormány azonban nem tart attól, hogy az új katatörvény miatt munkaerőhiány léphet fel. Gulyás Gergely az egy héttel ezelőtti kormányinfón azt mondta, mindenre tekintettel voltak, sehol semmilyen ellátási zavart nem fog okozni a törvény.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász ugyanakkor a Független Egészségügyi Szakszervezethez hasonlóan úgy látja: komoly ellátási problémák jöhetnek. Szerinte

ráadásul a magánegészségügyre is hatással lesz az adóváltozás, mert ott is sokan dolgoznak vállalkozóként.

Az RTL Híradó szerette volna megtudni, hogy pontosan hány olyan egészségügyi dolgozó van, aki szolgálati jogviszony mellett eddig katás vállalkozó volt. Azt a választ kapták, hogy erről sem az Országos Kórházi Főigazgatóság, sem az egészségügyi tárcát irányító Belügyminisztérium nem vezet nyilvántartást.

#Híradó#egészségügy#Belföld#katatörvény#munkaerőhiány#top hírek

Címlapról ajánljuk