Választás 2022

432 olyan szavazókört találtak, ahol 4 éve egyszer csak szokatlanul megugrott a részvétel

rtl.hurtl.hu

2022. március 19. 17:42

Több mint négyszáz olyan szavazókört talált a Választási földrajz Facebook-oldal, ahol 4 éve, az országgyűlési választás napján egyszer csak szokatlanul megugrott a részvétel. Ezek a szavazókörök jellemzően olyan helyeken vannak, ahol szakértők szerint  kiszolgáltatottabb emberek élnek. Négy éve ezeken a helyeken mindenhol 60 százalék feletti eredményt ért el a Fidesz-KDNP jelöltje.

A napközbeni választási részvétel alakulásának létezik egy szabályszerűen ismétlődő ritmusa, amelyet választásról választásra megfigyelhetünk. Jellemzően a délelőtti napszakban, reggel 9 és 11 óra között mennek el a legtöbben szavazni, de az is rendre megfigyelhető, hogy pár órával „később ébred” Budapest a vidéknél. 

Vannak azonban olyan települések és városi szavazókörök, ahol az országos mintázattól markánsan eltérő választói viselkedés figyelhető meg: bizonyos időpontokban, egyszerre, tömegek jelennek meg a szavazóhelyiségekben.  

A Választási földrajz szerint ennek oka lehet választások napján történő választói mozgósítás, a választók esetleges befolyásolása.

Az oldal szerkesztői összeszedték, mely szavazókörökre voltak igazak az alábbi állítások a 2018-as választáson:

  • A napközbeni részvétel adataiban kiugró értékek tapasztalhatók, azaz hirtelen nagyon sok választó jelenik meg a szavazóhelyiségekben.
  • Valamelyik egyéni jelölt támogatottsága meghaladja a 60%-ot.
  • Az egyéni jelöltre leadott szavazatok száma magasabb, mint az annak pártjára leadott voksoké.
  • Az átlagosnál magasabb a rontott szavazatok és a hiányzó szavazólapok aránya.

Mivel az ellenzéki szimpatizánsok szavazatai 2018-ban még szétaprózódtak több párt és jelölt között, ezért a 60%-os szavazatarányt kizárólag a Fidesz-KDNP jelöltjei tudtak elérni olyan szavazókörökben, ahol a többi fent sorolt feltétel is teljesült.

A szavazókörök leválogatása után 432 ilyen szavazókört kapunk. Ezek többsége (52%) ezer főnél alacsonyabb népességű település szavazóköre, a „gyanús” szavazókörök több mint 82%-a pedig 5 ezer főnél alacsonyabb népességű kistelepüléshez tartozik.

A nagyobb városokban tapasztalt fura napközbeni választói viselkedés –  vagyis a választók egy idejű tömeges megjelenése – alapvetően a városi szegregátumokban található szavazóköröket jellemzi. Ózd egyik külterületén, Bánszálláson van a Borsod 3-as választókerület 29-es szavazóköre, amely iskolapéldája a fent vázolt mutatók együttállásának. Itt 2018-ban Riz Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok közel 90%-át kapta, miközben dél körül messze az országos átlag felett mentek a szavazóurnákhoz a helyiek.

A beazonosított szavazókörök között nincs egyetlen budapesti sem, de Pest megyéből is mindössze 15 szavazókört kapunk.

A hirtelen megugró szavazatok jelensége toronymagasan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt leginkább megfigyelhető, ráadásul az itt található Tiszaújváros-Szerencs központú 6-os OEVK országos szinten is „aranyérmes” a 106 egyéni választókerület között.  Ennek egyik oka, hogy a Szerencstől délre fekvő Taktaköz települései (Taktaszada, Taktakenéz, Prügy, stb.), szinte kivétel nélkül beleestek ebbe kategóriába, magyarán 

egy összefüggően mozgósított térségről beszélünk.

A jelenséget alátámasztó láncszavazásról és egyéb visszaélésekről vannak információi a tiszta szavazásért dolgozó Civil Kollégium Alapítvány aktivistáinak. Gutjahr Zsuzsanna, az alapítvány koordinátora szerint ezért lehet jelentősége annak, hogy nagy számú nemzetközi megfigyelő érkezik az idei választásra.

Szerinte ennek hatalmas elrettentő ereje van, mert nem lehet előre tudni, hogy hol fognak felbukkanni, hol jelennek meg és nagyon sok jogosítványuk van arra, hogy mit ellenőrizhetnek.  

#Választás 2022#választás#választási földrajz#furcsaság#szavazás#rtl#Híradó

Címlapról ajánljuk