Híradó

Falus Ferenc: Tízszer több koronavírusos eset lehet Magyarországon, mint a hivatalos adatok szerint

rtl.hurtl.hu

2022. január 9. 15:12

A volt tisztifőorvos szerint itthon a karantént annyira nem ellenőrzik, hogy jelenleg önkéntes vállalásnak tekinthető. Romániában rövidítettek a karanténon az omikron variáns eltérő viselkedése miatt. A Neumann Labs poiztív mintáiban továbbra is 80 százalék az omikron okozta esetek aránya.

Tízszer több koronavírusos eset lehet Magyarországon, mint amennyi a hivatalos adatokban szerepel – mondta az RTL Híradónak Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos, aki szerint „teljes összevisszaság van a járványkezelésben”.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása szerint a koronavírus tüneteinek jelentkezése után minimum 10 napig otthon kell maradnia annak, aki megfertőződött, és csak akkor hagyhatja el a házi karantént, ha már 3 napja láztalan. Ezt az időt rövidítené le az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ. 

Falus szerint is lehetne változtatni a hatósági karantén tíznapos időtartamán amiatt, hogy a koronavírus most terjedő omikron variánsánál rövidebb a lappangási idő és a fertőzőképesség is hamarabb elmúlik. Csakhogy 

a hatósági karantén nem működik jelenleg Magyarországon. Senki nem ellenőrzi, hogy a karanténszabályokat betartatják-e,

tehát a karantén pillanatnyilag egy önkéntes vállalás – mondta a tüdőgyógyász szakember, aki mindenkinek azt ajánlja, hogy enyhe tünetek esetén 5 nap karantént tartson.

Elmondta, jelenleg a hatóság a fertőzések döntő többségéről nem is szerez tudomást, a saját pénzből vásárolt teszttel otthon igazolt esetek zöme be sem kerül a nyilvántartásba, ezért lehet a fertőzöttek valós száma akár tízszerese is a hivatalosnak Falus szerint.

Rövidebb karantén, szigorúbb szabályok Romániában

Tar Gyöngyi, Hargita megye tisztifőorvosa arról számolt be a Híradónak, hogy Székelyföldön is meredeken emelkedik a fertőzési görbe. Mint mondta, Romániában rövidül a karantén, az oltottaknak már nem 10, hanem 7 napra kell elkülönülniük. Ennek oka az is, hogy Romániában tartanak a munkaerőhiánytól, amit a beteg vagy fertőzésgyanús dolgozók kiesése előidéz, és adott esetben teljes iparágakat lehetetleníthet el.

A nagyon kis átoltottságú Romániában (és különösen Székelyföldön, ahol csak a lakosság 30 százaléka kapta meg mindkét vakcinaadagot) nagy kérdés, milyen mértékben alakulnak ki szövődmények, és hogyan alakul a kórházi ápolást igénylő covidos páciensek száma. Az oltatlanoknak ezért is marad a tíznapos karantén.

A fertőzés gyors terjedése miatt korlátozásokat is bevezettek az országban, például szabadtéren is kötelező a maszkviselés, sőt a maszk is csak FFP2 típusú vagy sebészmaszk lehet.

80 százalék omikron

A Neumann Labs magánlaboratórium mintáiban az elmúlt napokban nem változott az omikron variáns okozta fertőzések aránya, maradt 80 százalék – mondta a Híradónak Nyíri Miklós, a cég ügyvezetője. Jó hír, hogy az influenza- és a koronavírus okozta együttes fertőzésből, a fluronából csak egy esetet találtak a napokban, összesen tehát négyen vannak a Neumann Labs praxisában, akiknek a szervezete mindkét vírussal birkózik.

Az influenzás esetek gyakorisága nem, a koronavírus-fertőzések aránya viszont jelentősen nőtt. Utóbbi már eléri a 20 százalékot, tehát a Neumann Labsnál minden ötödik minta tartalmaz koronavírust.

A teljes riportot az RTL esti Híradójában láthatják.

 

#Híradó#koronavírus#omikron variáns#karantén-szabályok#5 nap#falus ferenc#lappangás#románia#covid#omikron#karantén#influenza#flurona#neumann labs#top hírek

Címlapról ajánljuk