Híradó

Segítségért kiáltanak a szabadidősportból élők: mi lesz velük?

Cserei BettinaCserei Bettina

2021. január 27. 8:42

November 11-től lehúzták a rolót: negyvenezer embernek adnak munkát, de hónapok óta nincs egyetlen forint bevételük sem a szabadidős ágazat szereplőinek. Alig várják már, hogy kinyithassanak, de nem csak ők: mindenki azt találgatja, hogy meddig kell még várnunk a régi, megszokott életünkre?!

Kongnak az ürességtől a termek, lehúzott rácsos ablakok fogadják azokat a vállalkozókat, akik már csak takarítani járnak egykor virágzó szabadidős központjaikba. A koronavírus-járvány gyors terjedése szigorításokat vont maga után, ezért november 11 óta zárva tartanak a fitness termek, szabadidősközpontok és vendéglátóhelyek.

Az RTL Híradó a szabadidős-szektor három képviselőjét kérdezte arról, hogy vannak-e még tartalékaik, mire elég az állami támogatás és hogyan látják a jövőjüket?

Schneider Balázs, AYCM tulajdonos

Schneider Balázs szerint a válságot azért fogadta már kiürült kasszával a szektor legtöbb résztvevője, mert

a sport-és a szabadidő az elmúlt időszakban nagyon felfutó ágazatban volt, ezért a tulajdonosok rengeteg pénzt invesztáltak bele ebbe a szolgáltatásba. Remélve azt, hogy ez később fialva visszajön. Azért is nagyon érzékeny ez a szektor, mert családi vállalkozásokból áll.

A koronavírus-járvány azonban ezt a forgatókönyvet felborította. A BodyArt mozgásstúdiónak a pesti termét már tavasszal végleg bezárták, és lehet, most ugyanez vár a budaira is.

 

Ez a lehúzott rács mindenhol, ez mindig egy kicsit könnycseppet fakaszt a szemünkben, meg nem tudjuk, meddig lesz ez így. Pedig naponta százával kapják a leveleket a vendégektől az újranyitásról, visszavárják őket!

– mesélte Borsodi Balázs, a mozgásstúdió tulajdonosa az RTL Híradónak.

A bérleti díjukat már két hónapja nem tudják fizetni. A mozgásstúdió fenntartása kétmillió forint, amit különböző engedmények által 1, 4 millió forintra tudtak csökkenteni. A recepciós kollégákat még nem küldték el, mert bíznak az újranyitásban. Igaz, hogy ebben a hónapban már nem tudtak fizetést adni, mivel az állam támogatása még nem ért el feléjük, egy fillért nem kaptak.

 

 

Állami segítség nélkül sok vállalkozás nem fogja túlélni a járvány okozta válságot – mondja az egyik legnagyobb cég tulajdonosa. Schneider Balázs szerint a bértámogatás óriási segítség. Azt is kell látni, hogy óriási a fix költség (bérleti díjak, hosszú távú szerződések, internet stb.) Azt szeretnék, ha a fixköltségekre kapnának állami támogatást, amivel túlélhetnek. Az is fontos kérdés, hogy ez egy szolgáltatói ipar és szolgáltatás, amiért muszáj felfuttatni újra az ágazatot, ezért az egyik legnagyobb segítség az újranyitási támogatás lenne.

A vállalkozások bértámogatáson felül is segítséget várnak a kormánytól, de az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint az elég kézzelfogható segítség, hogy a bérköltségeik kétharmadát az állam fizeti.

A 11 Entertainment Group bevétele is nullára esett vissza, hiszen a profiljuk a játszóházak, lézerparkok és trambulinparkokból származik.

 Gyakorlatilag semmi más bevételünk nincs, és ez most már sajnos több százmillió kiesést okoz a cégnek a bevételekből. –mondja Szalay Roland, operatív igazgató.

A cégcsoport ugyan 50 %-os bérkompenzációt kap, de a bérek fennmaradó részét saját zsebből kell állnia a tulajdonosnak. Leginkább azt a fajta gazdasági támogatást hiányolják, amit a németországi ágazat megkap: vállalkozások nagy része megkapja az előző év hivatalos forgalmának közel 80 százalékát.

Nincsenek pontos adataink arra, hogy a szabadidős-tevékenységekkel foglalkozó vállalkozások hány százalékát mozgatták meg a társadalomnak. Az biztos, hogy sokaknak elegük van már az online tér által nyújtott félmegoldásokból és szeretnének visszatérni régi, megszokott életükhöz.

Egyelőre a sportlétesítményeket még csak a versenyengedéllyel rendelkező sportolók vehetik igénybe a novemberben hatályba lépett kormányrendelet alapján (484/2020., XI.10.):

…a jégpályák, uszodák, az edző – és fitnesztermek … a versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.

A többi sportolni vágyó ember addig is más alternatívákat keres. Kérdés, hogy meddig és milyen módon teszik ezt. Müller Cecília az Operatív törzs keddi sajtótájékoztatán az újranyitást a tömeges oltásokhoz kötötte:

a tömeges oltás fog minket olyan kedvező járványügyi helyzetbe, egy biztonságos járványügyi helyzetbe hozni, hogy akár mindenféle bolt, egyéb szolgáltatásoknak a nyitását szélesebb körben el tudjuk kezdeni. Mindenki erre törekszik, hogy ez megtörténhessen. Azonban látni kell azt, hogy a kedvezően alakuló járványügyi adatok mellett a fenyegetettség még nem múlt el.

Nézd vissza az RTL Híradó riportját a témában:

 

#Híradó#koronavírus#fitness#újranyitás#online

Címlapról ajánljuk