Híradó

Gazdák tüntettek Budapesten

rtl.hurtl.hu

2006. július 18. 17:05

Kora hajnalban teherautóra pakolták annak a szanki gazdának a libáit is, aki pénteken még megakadályozta, hogy elszállítsák gazdaságából a madárinfluenza miatt kényszervágásra ítélt szárnyasokat. A vírussal fertőzött területen eddig 700 ezer állatot pusztítottak el Bács-Kiskun és Csongrád megyében. Közben gazdák tüntettek Budapesten a kényszervágások ellen és azért, hogy mielőbb kártalanítsa őket a kormánytól.

Ma csak az elszökött libákkal küzdött, az állategészségügyi hatóságok munkatársaival már nem az a szanki gazda, aki múlt pénteken még nem engedte, hogy állatait elvigyék tőle. Hajnalban az összes libát teherautóra rakták, hogy az állatokat aztán levágják. A gazda szerint a zárt rendszerben tartott tenyészlibák biztosan nem kapták el a madárinfluenzát.

„Nem az volt a kifogásunk, hogy ne szállítsák el a jószágot, mert tudtunk szerint is a góc közepén vagyunk, hanem mert semmi papírt, semmi igazolást nem mutattak az elszállítással kapcsolatban. Végül is elengedjük, mert nem akarunk a törvénnyel szembe szállni” – mondta Kisgyörgy Imre, ágazatvezető.

A gazda szerint az állatok kiirtásával káruk legalább 14 millió forint. Szankon és környékén már az egészséges háziszárnyasokat is levágják, hogy a vírushordozó vadmadarak ne tudjanak újabb baromfikat megfertőzni.

Budapesten tüntettek a védő- és a megfigyelési zónába tartozó gazdák. Azt mondják, a törzsállományok esetleges kiírtása és a telepítési tilalom évekre tönkreteheti őket.

Arról sincs pontos információjuk, mikor és hogyan kapnak kárenyhítést. Ezért petíciót vittek az agrárminiszternek és a kormányfőnek.

'Az egészen biztos, hogy december 31-ig darabra minden egyes kárigényt ki kell és ki is fogunk elégíteni' – mondta Dékány András az Földművelésügyi Minisztérium szóvivője.

A minisztérium szóvivője szerint hamarosan 2,5 milliárd forintnyi uniós pénzre is pályázhatnak a gazdák káraik enyhítésére.

Címlapról ajánljuk