Házon kívül

„Hány napom van is még? Még 4 napig élek, utána lesz az eutanázia”

Keleti AndreaKeleti Andrea

2023. december 20. 5:19

A világon alig néhány országban engedélyezett az aktív eutanázia, és van, ahol az emberek összefogása kényszerítette rá a hatóságokat, hogy tegyék lehetővé a kegyes halálhoz való jogot azok számára, akik gyógyíthatatlan betegek, és elviselhetetlen fájdalmakkal küzdenek. Mindenhol szigorú feltételeknek kell eleget tenni, ha valaki ezt az utat választja. De mit jelent az asszisztált öngyilkosság, és ez miben különbözik az aktív eutanáziától? A Házon kívül összefoglalta, milyen szabályok vonatkoznak külföldön az életvégi döntésekre. 

Európán kívül Kanadában, Kolumbiában, Új-Zélandon és Ausztráliában választhatják az aktív eutanáziát a betegek, míg kontinensünkön Hollandia, Belgium, Luxemburg, Portugália és Spanyolország teremtett erre lehetőséget. 

A világon elsőként Hollandiában legalizálták az eutanáziát – 2002-ben. Húsz évre rá, 2022-ben majdnem 8720 ember kért orvosi segítséget a halálhoz, túlnyomó többségük rákos beteg volt, de a korábbi évekhez képest nőtt a kegyes halált választó demenciával küzdők száma is. Ez az összes haláleset 5,1 százaléka volt.

Rendkívül szigorú protokoll előzi meg a halálba segítést: két egymástól független orvoscsapat is megvizsgálja a beteget, majd az eset az etikai bizottság elé kerül, amelyben megfér egymás mellett a pszichiáter és a lelkipásztor is. Végül egyeztetnek a családdal és a hozzátartozókkal, de az egész eljárás akár hónapokig is eltarthat.

Szabados Éva évek óta Hollandiában él és dolgozik. Kezdetben általános nővér volt.

Ez már egy annyira elfogadott dolog, hogy nem volt semmi különös, hozzátartozott a napi ápoláshoz, gondozáshoz

– fogalmazott a kint élő magyar nő a Házon kívülnek. Szerinte

a holland kultúrában az önrendelkezés az egyik legfontosabb dolog a világon.

Fontos azonban különbséget tenni az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság között. Ennek megértéséhez Kovács József bioetikus nyújtott támpontokat. 

Az orvos által segített öngyilkosság azt jelenti, hogy az orvos csak előkészíti a szükséges gyógyszert vagy egyebet, és a beteg hajtja végre az utolsó lépést. Míg az aktív eutanáziánál az orvos vagy a nővér tevőlegesen valamit csinál

– magyarázta. 

A Házon kívül teljes riportjából – amelyet a fenti videóra kattintva érhetnek el – az is kiderül, hogy

  • Spanyolországban hogyan fogtak össze az emberek, miután letartóztattak egy férfit, aki halálba segítette gyógyíthatatlan beteg feleségét;
  • Franciaországban és Olaszországban miért nem történt még előrelépés az ügyben;
  • illetve hogyan és mióta segít az asszisztált öngyilkosságban Svájcban két nonprofit szervezet. 
#Házon kívül#Videó#Külföld#eutanázia#gyógyíthatatlan betegség#kegyes halál#kanada#svájc#spanyolország#hollandia

Címlapról ajánljuk