Házon kívül

„Ha a gazdaságnak így kell spórolnia, akkor az egy szellemi fogyatékos gazdasági vezetés” – súlyos pénzeket fizethetnek a beteg gyermeküket otthon ápoló szülők a pelenkáért

Moskovics JuditMoskovics Judit

2023. január 25. 4:59

A helyzet valahogy az ársapkákra emlékeztet: adott egy termék, amit a kereskedőnek olcsóbban kell adnia, mint amennyiért beszerzi. Az élelmiszerboltoknak ennek ellenére muszáj mindent tartaniuk, ami fix áras, a patikákat viszont nem kötelezték erre, ezért náluk egyszerűen már nem lehet kapni a sérült vagy idős emberek számára készült, korábban népszerű és jó minőségű, eddig ingyenes pelenkából. Az amúgy is sok gonddal küszködő, így általában nehéz anyagi helyzetű családok most vagy rengeteget fizetnek, vagy beérik a rossz minőségű termékekkel.

Jutka 28 éve ápolja súlyos fogyatékossággal élő fiát, Marcit. Több sztrókon átesett, cukorbeteg férjének pedig 10 éve viseli gondját kisvárdai otthonukban. A ház egy félreeső kis utca végében található, és hiába ígérgetik évek óta, a mai napig nem aszfaltozták le az utat.

A nyolcórás éjszakából két három órákat alszok, mert Marcika elég sűrűn fel kel, meg kell fordítani, inni adni neki, vagy csak nyűgös, vagy a férjemnél van légszomj, oxigént kell adni, vérnyomást mérni, vércukrot mérni hajnali négy órakor. Szóval zajlik az élet éjjel nappal

– mesélte korábban a Házon kívülnek az asszony, akit öt éve már felkeresett a műsor stábja. Akkor bekameráztuk az otthonát, úgy követtük végig egy napját.


Látszik, hogy eddig sem volt könnyű a helyzetük, de egy változtatás miatt most még rosszabbra fordult a sorsuk. Jutka mostanáig a súlyosan sérült fiának járó úgynevezett közgyógyellátási igazolvány birtokában ingyen válthatta ki a gyógyszertárban a Marci ellátásához szükséges pelenkamennyiséget.

Most hát még pelenkák sincsen! Közgyógy igazolványra, amit felírnak pelenkát, sajnos olyan állapotok uralkodnak, hogy nem tudjuk megkapni. Azt mondják nem rendelhető, hiánycikk, vagy éppen nincsen! 

– panaszolta az asszony.

Azt a pelenkát ugyanis, amit hosszú évek óta használnak, a múlt héten adta ki utoljára a patikus. Azt mondta, hogy kizárólag a régi ismeretség okán még egyszer „eltekint” attól a veszteségtől, amennyivel drágábban veszi a pelenkát annál, mint amennyit az állam neki fizet érte. De Jutka így is kénytelen volt már venni egy csomaggal 9700 forintos áron.

Ha nem történik ebben változás, akkor nagyon nagy bajban leszünk. Áttérünk a textil pelenkára, mosható mint csecsemőkorban 

– mondta kétségbeesetten Jutka.

Húsz éve árstop van

Magdi Budapesten ugyanezzel a problémájával egyenesen a legilletékesebbhez fordult, ezért levelet írt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatójának. Nem csak ő keresi a szervezetet, a gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek már évek óta próbálnak tárgyalni az állammal, ezt állítja érdekképviseleti szövetségük főtitkára, Rásky László.

Ezekre az eszközökre évtizedek óta ársapka van. A legutolsó ártárgyalás az 2002-ben volt. Az azon kialkudott árak 2003 óta vannak érvényben, gyakorlatilag 20 éve ugyanazon az áron árulják a cégek ezeket az eszközöket

– magyarázta a probléma forrását Rásky.

„Ilyen gyerekeket megcsapolni büntetendő cselekmény, embertelen” – eddig ingyenesen kapták a pelenkát, mostantól súlyos pénzeket fizethetnek a sérült gyerekeiket otthon ápoló szülők
Rásky László. Fotó: RTL Házon kívül

Ennek értelmében tehát a gyógyszertárak csak veszteséggel árusíthatnák az évek óta használt, bevált pelenkát. Magdi azt is kiderítette, hogy mennyit veszítenének a cégek egy darab pelenkán.

Ő megkapja 142 forintért most azt a pelenkát, amit mi használunk, de ő nekem csak 114 forintért adja oda, vagyis hát közgyógyra. De ő csak ennyit tud elszámolni

– mondta. Ez pedig érthető módon nem éri meg, ekkora veszteséget egyetlen patika sem szeretne vállalni.

Magdihoz hasonlóan Jutka is egyfolytában telefonálgat Kisvárdán, hátha talál valami megoldást a problémájukra. A legnagyobb gyógyszertárban érdeklődött, de a nagy patikák sem akarnak veszteséget termelni, így azt a választ kapta, hogy ha nem változik a helyzet, több mint valószínű, hogy nem lesz kapható náluk a jól bevált pelenka.

Sokan próbálkoznak az interneten is. A érintett szülők közösségimédia-csoportjaiban már nem csak információcsere zajlik. Elhunyt emberek hozzátartozói hirdetnek megmaradt pelenkát.

Felteszi, hogy van egy-két csomag pelenka, abban a pillanatban lecsapnak rá

– magyarázza Magdi.

„Ilyen gyerekeket megcsapolni büntetendő cselekmény, embertelen” – eddig ingyenesen kapták a pelenkát, mostantól súlyos pénzeket fizethetnek a sérült gyerekeiket otthon ápoló szülők
Magdi budapesti otthonukban. Fotó: RTL Házon kívül

Felmondanak az államnak

Mint kiderült, a pelenkákat gyártó cégek sorra „mondanak fel az államnak”, magyarul töröltetik termékeiket a biztosító, azaz a NEAK támogatási listájáról. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója válaszolt Magdi levelére. Ezt írták: „egyéb gyártók, számos, a törölt termékekkel azonos funkciójú termékre továbbra is elérhető a társadalombiztosítási támogatás. A törölt termékek helyettesítése biztosítható.” Az asszony azonban ezzel egyáltalán nem ért egyet, hiszen a helyettesítő termék minőségben bőven elmarad a megszokottól.

Ezzel Jutka is szembesül. Minden este át kell húznia a huzatot a kocsin, amelyben Marci ül napközben. Eközben pedig számolgat, hogy mennyi plusz kiadás lenne, ha piaci áron kéne megvennie a régi, jó minőségű pelenkát.

36 ezer forint per hó plusz kiadás

– vont szomorú mérleget az asszony.

Rásky László szerint a minőségromlás törvényszerű, hiszen csak úgy lehet a jelenlegi áron forgalmazni egy pelenkát, ha a „paramétereit rontjuk”.

Ha nem olyan az anyagösszetétele és a nedvszívó képessége egy terméknek, akkor nem fogja tudni betölteni azt a funkciót, mint a másik. Így látszólag mondjuk az államnak jobb lesz, mert nem költ több pénzt erre a területre, de a betegnek és a cégeknek rosszabb lesz.

Ez azért nagyon szomorú, mert a legtöbb beteget ápoló család komoly anyagi nehézségekkel küzd. Jutka például már nem vesz kenyeret, inkább süti, mert kiszámolta, hogy így megspórolhatja a tűzifa árának nagy részét. Férje, Jóska szerint az asszony a spórolás művésze. A férfi megalázónak érzi, hogy az ország vezetői arról beszélnek a hírekben: mennyire rendben van Magyarország költségvetése, közben a beteget ápoló családok alapvető szükségletein spórol az állam.

Ha a gazdaságnak így kell spórolnia, akkor az egy szellemi fogyatékos gazdasági vezetés

– mondta elkeseredetten az apa. 

A gazdaság spórol, de az állampolgárok, a szülők egészségügyileg mennek tönkre ebbe. Ilyen gyerekeket megcsapolni büntetendő cselekmény, embertelen

– tette hozzá.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől arra a kérdésre, hogy tervezik-e az állami támogatás emelését sem Magdi, sem a Házon kívül nem kapott választ. Annyit írtak, hogy „a gyógyászati segédeszközök támogatására 2023-ban több mint négymilliárd forinttal több forrás áll rendelkezésre, az előző évihez képest. Tavaly a gyártók 27 különböző pelenkára nyújtottak be áremelési kérelmet, amelyek nagy részének a NEAK helyt adott. Mégis többen kivonták termékeiket a támogatás köréből. Ahhoz, hogy visszakerüljenek, újra kérelmezniük kell a befogadást.”

#Házon kívül#sérült emberek#idősek#pelenka#támogatás#ingyenes#NEAK#változás#ma

Címlapról ajánljuk