Gazdaság

Még egyet vágott az alapkamatból az MNB

Bank360Bank360

2024. május 21. 14:15

Az alacsony inflációra tekintettel újabb fél százalékponttal csökkentette az alapkamatot az MNB. A hosszú távú kamatok azonban egyelőre nem követik a jegybank irányadó mutatójának változását, ezért a lakáshitelek kamatai sem csökkentek az év eleje óta.

 

Akárcsak áprilisban, májusban is fél százalékponttal csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. A jegybanki alapkamat ennek megfelelően szerdától már csak 7,25 százalékos, az egynapos betétekre pedig 6,25 százalékos kamatot fizet az MNB, míg az egynapos fedezett hitel kamata 8,25 százalékosra mérséklődik. A kamatdöntés megfelel a piaci várakozásoknak és a jegybank által előzetesen sugalmazott mértéknek is, számolt be a Bank360.

Az MNB hangsúlyozta, hogy pozitív reálkamatot kíván fenntartani, vagyis az alapkamat magasabb szinten marad, mint az infláció, márpedig az áremelkedés éves mértéke áprilisban is alacsony, 3,7 százalékos volt. A szakértők, így a jegybank is az infláció valamelyes emelkedését várják az év második felében, de az éves átlagos áremelkedés bőven a jelenlegi alapkamat alatt várható, az MNB a legutolsó inflációs jelentésében éves átlagban 3,5–5,0 százalék közötti inflációt prognosztizált.

A Bank360.hu szerint 

az alapkamat csökkentését lehetővé teszi az is, hogy a forint árfolyama stabil, az elmúlt hetekben még erősödött is, ezért a magyar fizetőeszköz gyengülése nem veszélyezteti az árakat. 

Kedvezően befolyásolhatják az inflációt az üzemanyagárak, amelyek májusban jelentősen csökkentek, mivel olcsóbbá vált a kőolaj, és kormányzati nyomásra a hazai kiskereskedelmi árak is besimultak a szomszédos országok átlagába.

Az alapkamat csökkentése főleg a cégeknek lehet jó hír, a rövid kamatperiódusú vállalati hitelek kamata ugyanis emiatt mérséklődhet. A BUBOR szintje általában már a kamavágást követő napon követi az alapkamatot, minél rövidebb a kamatperiódus, annál nagyobb mértékben. A hosszabb futamidejű és kamatperiódusú hiteleknél nem ennyire gyors a piac reakciója. A több éves referenciakamatok csak lassabban követik az alapkamat mérséklődését, jelenleg a 20 éves BIRS referenciamutató csaknem egy százalékponttal áll magasabban, mint január közepén, 6,53 százalék.

A rövid kamatperiódusú hitelek kamatait tehát csökkenthetik a bankok a jövőben, de a hosszabb kamatperiódusúaknál, mint amilyenek a lakáshitelek is, erre egyelőre nem lehet számítani a Bank360.hu szakértői szerint. Az év hátralévő részében is folytatódhatnak a kamatvágások, de egyre lassabb ütemben. A piac arra számít, hogy a második negyedévtől már csak néhány tíz bázispontnyi alapkamat-csökkentés jöhet szóba, az év végén 6 százalék körüli szinten lesz az alapkamat.

Nyitókép: Purger Tamás / MTI

 

#Gazdaság#alapkamat#mnb#forint#árfolyam

Címlapról ajánljuk