Gazdaság

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak

rtl.hurtl.hu

2024. április 26. 21:42

Míg a KSH szerint drágább az üzemanyag a régiós átlagnál, addig a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint Magyarország az árak tekintetében a középmezőnyben van.

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország – közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) pénteken az MTI-vel.

A szervezet honlapján elérhető táblázatban a 95-ös motorbenzin és a normál gázolaj árai találhatók meg Magyarország mellett hat országban, Ausztriában, Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában.

Az április 25-26-i adatok szerint a hét ország árai alapján a 95-ös benzin átlagára adókkal együtt 638 forint, a magyarországi ár 645 forint. A normál dízel régiós átlagára a MÁSZ által közölt adatok szerint 624 forint adókkal együtt, a magyarországi ár 635 forint.

Az elmúlt időszakban az üzemanyagok régiós átlagára a benzin esetében 4 forinttal nőtt, a dízel esetében 8 forinttal csökkent – közölte a szövetség.

A KSH szerint ugyanakkor még drágább lett a benzin Magyarországon a régiós átlagnál. Már 648 forintra mérik literjét, 25 forinttal többre, mint általában a környező országokban. A gázolaj esetében csökkent a különbség.


Mint arról beszámoltunk, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülés után rendkívüli sajtótájékoztatón szólította fel az üzemanyag-kereskedőket, hogy „önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz” az áraikat a lehető legrövidebb időn belül. Ha ez nem történik meg két héten belül, „a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét”.

Az „objektív módon meghatározott átlagot” a Központi Statisztikai Hivatal közli minden pénteken 8 óra 30-kor, az az a referenciaérték, ahol a kormány szeretné látni az árakat.

A MÁSZ szerint az üzemanyagárakat döntően a nyersolaj ára, a makrogazdasági folyamatok, geopolitikai konfliktusok és a forint árfolyama befolyásolják. Az elmúlt napokban az olaj árára hatással volt, hogy mérséklődött az Izrael és Irán közötti konfliktus geopolitikai kockázata, és a globális nyersolajtartalékok több mint 100 millió hordóval az elmúlt három év átlaga felett vannak.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Róka László

#Gazdaság#üzemanyag#benzin#gázolaj#ksh#átlagár#magyar ásványolaj szövetség

Címlapról ajánljuk