Gazdaság

Kétszer annyi személyi kölcsönhöz juthat egy budapesti, mint egy szabolcsi igénylő

rtl.hurtl.hu

2023. január 23. 8:44

A magasabb jövedelműek több kedvezményhez juthatnak hozzá, és több hitelt vehetnek fel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján végzett Bank360.hu-elemzés szerint a fővárosi bérből élők sokkal könnyebben és több hitelt kapnak, mint azok, akik az ország legkisebb keresetű megyéjében, Szabolcsban élnek.

A portál szerint a régiók közötti bérszakadék a hiteligénylésre is jelentős hatást gyakorol, a nettó jövedelem igazolása ugyanis az egyik alapvető feltétele a hiteligénylésnek, legyen szó bármilyen kölcsönről. A bankok a jövedelmet két szempontból is vizsgálják:

  • eléri-e az igazolt nettó jövedelem a bank által minimumként meghatározott összeget,
  • mekkora törlesztőrészletet bír el a jövedelem a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (jtm) vonatkozó szabályok alapján.

Az első pont már önmagában jelentős szűrő, a bankok ugyanis az elvárt minimumjövedelmet régiótól függetlenül határozzák meg. Ez eltérhet az egyes hitelintézeteknél: van, ahol a mindenkori minimálbérhez kötik az összeget, máshol pedig egy konkrét összeghez. Az elvárt minimumot tekintve, ami jelenleg 150 ezer forint körül van, még a szegényebb megyékben sem okoz gondot az átlagbérből élőknek az alapfeltétel teljesítése. Léteznek olyan hitelkonstrukciók is, amelyek lehívásához nagyobb jövedelemre van szükség, ezek az ajánlatok jellemzően jobb kamattal is kecsegtetnek.

Ezekhez általában legalább 300 ezer, több banknál pedig akár 400 ezer forintos jövedelmet várnak el. A különbség akár jelentős is lehet. A Bank360 kalkulátora szerint a szabolcsi átlagbérrel, 238 ezer forinttal egy 5 millió forintos személyi kölcsön felvétele esetén 84 hónapos futamidő mellett 17,43 százalékos thm-mel kapható hitel, így a havi törlesztőrészlet éppen 100 ezer forint körül alakul.

A portál elemzésében megjegyzik, hogy amennyiben ugyanezt a kölcsönt a budapesti, 413 ezer forintos átlagos bérrel akarjuk felvenni, akkor a thm kedvezőbb, 14,29 százalék.

Ennek megfelelően a törlesztőre is 8 ezer forinttal kevesebbet kell havonta fizetni, összességében pedig több mint 600 ezer forinttal lesz olcsóbb ugyanaz a kölcsön.

Kétszer annyi személyi kölcsönhöz juthat egy budapesti, mint egy szabolcsi igénylő

A felvehető maximum hitelösszeg nemcsak a bankoktól függ, hanem a jövedelemarányos törlesztési mutatótól (jtm) is. E szerint a futamidő végéig fix kamatozású hiteleknél legfeljebb a havi nettó igazolt jövedelem 50 százalékát lehet törlesztésre fordítani. Ez a szabolcsi átlagbér esetén 119 210 forint, ami 84 hónapos futamidővel számolva legfeljebb 6 millió forint személyi kölcsön felvételét teszi lehetővé, 17,13 százalékos thm mellett. A kalkulátor szerint ekkora jövedelemmel ennél csak magasabb kamattal lehet hitelhez jutni, és a jtm szabályok miatt legfeljebb 5,5-5,9 millió forint személyi kölcsönt tudna felvenni egy Szabolcs megyei igénylő – derül ki a Bank360.hu számításaiból.

Egy átlagos nettó keresetű budapesti igénylő ehhez képest szintén 84 hónapos futamidő mellett akár 10 millió forint személyi kölcsönt is felvehet, hiszen a drágább személyi kölcsönök többségénél sem megy a törlesztő 200 ezer forint fölé. Emellett a magasabb nettó jövedelmű igénylő már azzal előnybe kerül az alacsonyabb jövedelműhöz képest, hogy megkapja a magasabb bér után járó kamatkedvezményeket. A legalacsonyabb thm, ami a magasabb jövedelemmel elérhető, 11,04 százalék.

Hasonló a helyzet a lakáshiteleknél is. Ha a futamidő végéig fix ajánlatok közül választunk, akkor 20 éves futamidővel számolva a 238 ezer forintos jövedelemmel legfeljebb 13 millió forint lakáshitelt lehet felvenni, 9,39 százalékos THM-mel, így a havi törlesztőrészlet 117 647 forint. A budapesti 413 ezer forintos jövedelemmel viszont ennél közel 10 millió forinttal több, akár 22,5 millió forint lakáshitelt is fel lehet venni, szintén 9,39 százalékos THM-mel, úgy, hogy a havi törlesztőrészlet 203 619 forint.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Gazdaság#hitel#hiteligénylés#bér#főváros#budapest#szabolcs megye#bank360#egyenlőtlenség

Címlapról ajánljuk