Gazdaság

Elon Musk visszatáncolna a Twitter megvásárlásától

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 9. 7:05

A világ leggazdagabb embere úgy döntött, nem ad 44 milliárd dollárt a népszerű közösségi oldalért, ami tele lehet spammel és botokkal.

Elon Musk visszalép a Twitter megvásárlására tett 44 milliárd dolláros (36 milliárd forintos) ajánlatától, jelentette be pénteken a Tesla és SpaceX tulajdonosa, főnöke ügyvédjei útján. A világ leggazdagabb embere a megállapodás többszöri megszegésére hivatkozva állna el az üzlettől, írja a BBC.

Musk áprilisban közölte, hogy megveszi a Twittert, a mostani bejelentés a legutóbbi fordulat a régóta húzódó történetben. A nagy visszhangot kiváltó adás-vételi üzlet szinte folyamatosan izgalomban tartja a világot, mivel Twitter az amerikai politikai élet legfontosabb közösségi csatornájának számít.

Musk most azt mondja, azért lép vissza, mert a Twitter nem szolgáltatott elegendő információt a spamek és hamis fiókok számáról. Musk már májusban is azt közölte, hogy az üzletet ideiglenesen felfüggeszti, mivel a Twitteren lévő hamis és spamfiókok számáról szóló adatokra vár.

A spamfiókok célja, hogy nagyszámú emberhez juttassanak el bizonyos, nem ritkán hamis információkat, és manipulálják a platformmal való interakciójukat.

A milliárdos üzletember bizonyítékokat kért a vállalat azon állításának alátámasztására, hogy a spam- és botfiókok az összes felhasználó kevesebb mint 5%-át teszik ki. Csütörtökön a Twitter azt közölte, hogy naponta mintegy 1 millió ilyen fiókot távolítanak el. Musk szerint a spam- vagy botfiókok aránya a Twitter-felhasználók 20%-a vagy még annál is több.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott pénteki levélben Musk ügyvédjei azt írták, hogy a Twitter nem volt hajlandó megadni ezt az információt. „A Twitter néha figyelmen kívül hagyta Musk úr kéréseit, néha indokolatlannak tűnő okokból elutasította azokat, néha pedig azt állította, hogy eleget tesz, de közben hiányos vagy használhatatlan információkat adott”  áll a levélben.

A beadványukban Musk ügyvédei azt állítják, hogy a Twitter vezetősége lényegesen megsértette a megállapodás több rendelkezését, hamis és félrevezető kijelentéseket tett, amelyekre Musk úr támaszkodott, amikor megkötötte az egyesülési megállapodást.

A Twitter részvényei a bejelentést követően 7%-kal estek a tőzsdén. A Twitter azt mondja, hogy jogi lépéseket tervez a megállapodás érvényesítésére.

„A Twitter igazgatótanácsa elkötelezett amellett, hogy a Musk úrral egyeztetett áron és feltételekkel zárja le a tranzakciót” – írta Bret Taylor, a Twitter elnöke egy tweetben, ami egy hosszú és elhúzódó jogi csata lehetőségét vetíti előre a két fél között.


A Twitter valszínűleg abban reménykedik, hogy a bírósági eljárás néhány héten belül megkezdődik, és néhány hónapon belül le is zárul, írja a Reuters. Az eredeti fúziós megállapodás egyébként egymilliárd dolláros visszalépési díjat tartalmaz.

Sok elemző úgy véli, hogy Musk visszalépése mögött más okok állnak, a spambotok csak könnyű kifogás a kihátráláshoz. Az üzlet meghiúsulásának fő oka az lehet ugyanis, hogy Musknak egyszerűen beletört a bicskája a Twitter felvásárlásába, nincs elég pénze kifizetni az általa ajánlott vételárat. Musk ugyanis elsősorban a jól menő Tesla-részvények eladásából fedezte volna a Twitter felvásárlását, de a Tesla részvények árfolyama jelentősen esett, amióta bejelentette a Twitter iránti érdeklődését.

Nyitókép: Noam Galai / GC Images / Getty Images

#Gazdaság#elon musk#twitter#felvásárlás#visszalépés

Címlapról ajánljuk