Gazdaság

Hiánypótló ajánlást adott ki a Nébih a lejárati idő után is fogyasztható élelmiszerekről

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 5. 15:28

Volt már olyan, hogy a spájzban szétnézve elbizonytalanodott, vajon a tavaly vásárolt, két hónapja lejárt szavatosságú bontatlan rétesliszt vagy a négytojásos fodros nagykocka jó-e még? Ha igen, segítenek a Nébih ábrái.

Hiánypótló ajánlást tett közzé szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről. A Nébih ábrái a lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyformán hasznosak lehetnek

Mielőtt mutatnánk az ábrákat, érdemes tisztázni, hogy a boltokban alapvetően kétféle élelmiszert vásárolhatunk: romlékony és hosszabb ideig eltartható termékeket. Ennek megfelelően az élelmiszereinken kétféle lejárati dátum szerepel: fogyaszthatósági idő és minőségmegőrzési idő.

  • A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.
  • A minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot.

Már nem az a minőség, de még fogyasztható

A Nébih ez utóbbi élelmiszerekkel kapcsolatban adta ki most ajánlásait, abból kiindulva, hogy a hosszabb ideig eltartható élelmiszerek a rajtuk szereplő dátum után veszthetnek ugyan eredeti minőségükből, a gyártó által garantált élvezeti értékükből, de ettől még egy jó ideig fogyaszthatók maradnak. Tehát ha a bontatlan liszt zacskóján azt látjuk, hogy a „minőségét megőrzi” dátum egy hónappal ezelőtt lejárt, még nem feltétlenül kell a kukába dobni.

Kép: Nébih

A Nébih azt azért hangsúlyozza, hogy a fenti ábrán látható ajánlott idők kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél irányadók, és hogy minden esetben egyéni mérlegeléssel kell eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék.

Hogyan érdemes tehát otthon eljárni? 

Ha a kérdéses terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk, és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), akkor a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is fogyasztható. Vannak egészen jól eltartható termékek, például egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár további egy évig is jó lehet még.

Kép: Nébih

A Nébih mindezzel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy lejárt élelmiszereket nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni. Fontos változás azonban, hogy egy idei jogszabály-módosításnak köszönhetően az Európai Unióban adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek. Az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért, megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel. 

Nyitókép: Fortepan / FŐFOTÓ

#Gazdaság#nébih#tartós élelmiszer#minőségmegőrzési idő

Címlapról ajánljuk