Fókusz

Nyílt koponyatöréssel, gerinctöréssel és csonttörésekkel feküdt félretolva az indiai közkórházban Botond, amikor rátaláltak, ma már járni tanul

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2024. február 10. 17:58

Egyik pillanatról a másikra csöppent rémálomba egy magyar család, amikor édesapja hiába várta haza fiát a repülőtéren. Nem sokkal korábban még beszéltek egymással, a fiú azonban mégsem érkezett meg Indiából, kiderült, fel sem szállt a gépre. Botondról sokáig azt sem tudták, hogy él-e még egyáltalán. Végül egy indiai közkórházban találták meg, borzalmas állapotban, miután súlyos balesetet szenvedett. Szinte csoda, hogy segédeszközökkel ugyan, de ma már lábra tud állni. 

László Botond szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt szenvedett Indiában súlyos balesetet. Nyílt koponya- és gerinctöréssel szállították kórházba, az állami intézmény azonban nem vállalta a sürgős és bonyolult operációt. Miközben minden perc számított, szülei még csak nem is sejtették, mi történik legidősebb fiukkal a világ másik felén. 

Az élet nagyon igazságtalan, de én próbálok arra fókuszálni, hogy lehetett volna sokkal súlyosabb ez a gerincvelősérülés, veszíthettem volna sokkal több mozgást, és hogy milyen szerencsés vagyok, hogy fejlődtem az elmúlt évben. Én erre fókuszálok, én ebből merítek erőt 

– mondja a most 24 éves fiatal.

Botond kiskora óta arra vágyott, hogy felnőve megismerje a világot, így nem volt kérdés számára, hogy érettségi után külföldre veszi az irányt. Hollandiába költözött, ott kezdte az egyetemet, ahol politológia-közgazdaságtan-filozófia szakon tanult. Az amszterdami intézmény sajátossága, hogy az egyik szemesztert külföldön tölthetik a hallgatók. Botond kifejezetten szeretett volna kikerülni a komfortzónájából és az európai buborékból, mert kíváncsi volt más kultúrákra is, így Indiát szemelte ki magának. 

Ott éltem fél évet és ott tanultam. Ennek a félévnek a végén, már majdnem a haza jövetelemkor történt a balesetem, amikor egy erkélynek nekidőlve hátra zuhantam, nagyjából egy olyan másfél-két emelet magasról, és ott teljes képszakadás volt 

– idézte fel a történteket.

Botond január 15-én még írt egy üzenetet szüleinek, édesapja pedig másnap a reptéren várta, csakhogy oda már nem érkezett meg. Sok-sok idegeskedéssel töltött óra után a szülőknek sikerült kideríteni, hogy Botond nem szállt fel a repülőgépre. Ezután jött a következő sokk: Akkor vajon hol lehet?

Az volt bennünk, hogy egyáltalán él-e? Meg, hogy meglesz-e valaha? Amikor azt mondták, hogy nem szállt fel a gépre, akkor én nagyon megijedtem, mert azért ez egy 30 valahány milliós nagyváros. Ha ott nem szállt fel a repülőre, és valahol van, akkor az egyáltalán nem biztos, hogy előkerül 

– mesélte Holl Bogáta, a fiú édesanyja.

„Egy egész nap bizonytalanság után találták őt meg egy közkórházban. És onnan nagyon rossz hírek jöttek, mert Indiában a közkórházban alig műtenek, tehát ilyen nagyon alapvető betegségeket, és mivel neki láthatóan nagyon komoly sérülései voltak – ugye több nyílt koponyatörés, csonttörés, gerinctörés – ezért őt félretolták konkrétan. És várták, hogy majd valaki jelentkezzen érte” – mesélte az édesanya.

Mikor érte mentek, egy olyan helyre volt félretolva, úgy fogalmazott a konzul úr, ahol a reménytelen eseteket így félrerakják, így ágyastól 

– idézte fel Bogáta.

Mire a szülők Indiába értek, Botond már egy magánkórházban feküdt, ám ehhez az is kellett, hogy átutaljanak a klinikának több millió forintot. A családnak ennyi pénz nem állt rendelkezésére, rokonok, barátok és kollégák segítettek összegyűjteni a hatalmas összeget. Botond 10 napot töltött intenzív osztályon, ami alatt két gerincvelő műtéten is átesett – ez átszámítva 6-6 millió forintba került. Nem sokkal később el is kezdődött a rehabilitáció. A baleset után még majdnem 4 hónapot töltött Indiában. 

lászló Botond gyógyulás gerincsérülés india rehabilitáció
Botond sokat fejlődött, de a kezelések nagyon drágák.

Botond mozgása a balesete után rengeteget fejlődött, jelenleg egy szegedi magánklinikán küzd az önálló, teljes értékű életért. Ehhez azonban nem elegendő Boti szorgalma, akaratereje és a szerető, támogató család. Pénzre is szükség van, nem is kevésre. Az államilag finanszírozott lehetőségek rendkívül korlátozottak: Boti mindössze néhány hét kezelést vehet igénybe évente.

Ha ön is szeretné segíteni Botond gyógyulását, az alábbi módokon teheti meg:

Közvetlen támogatási lehetőség:

  • Név: Holl Bogáta
  • Számlaszám: OTP Bank 11773188-05831487 
  • Külföldről utalóknak: IBAN: HU29 1177 3188 0583 1487 0000 0000 BIC/SWIFT: OTPVHUHB
  • A közleménybe azt kell beleírni: Botondért

Adó 1%:

Póni Kaland Közhasznú Alapítvány Adószám:18020522-1-13, Számlaszám: 12021006-01212495-00100005

Céges alapítványi támogatás: 

  • Név: Szent Vincent Rehabilitációs Alapítvány 
  • Adószám: 19312615-2-06 
  • Számlaszám: 50468328-10004586 
  • Nemzetközi számlaszám: HU195046832810004586

A közleménybe azt kell írni, hogy „célzott támogatás László Botond kezelésére”.

A befizetett összeg egy az egyben Boti gyógykezelésére fordítódik a Szent Vincent Rehabilitációs Intézetben, az összeg 20%-a után pedig a cég a következő évben társasági adókedvezményben részesül, melynek igénybevételéhez az alapítvány igazolást állít ki.

A fenti videóra kattintva azt is megtudhatja még, hogy 

  • hogy hol tart most Botond rehabilitációja;
  • mi volt a különbség az indiai és a magyar orvosok szemléletében;
  • hogyan viseli a fiú édesanyja és testvére a Botonddal történteket;
  • és hogy Botond lábra állhat-e valaha még segítség nélkül.
#Fókusz#Videó#rehabilitáció#gerincsérülés#gyógyulás#lászló botond#rtl#ma#egészség#india

Címlapról ajánljuk