Fókusz

Király lesz, aki megveszi – szólt a hirdetés, a lakók viszont egy nem létező házban élnek fűtés és melegvíz nélkül

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2024. február 5. 19:41

Rémálommá vált az élet egy Reitter Ferenc utcai társasházban. Lopás, csalás és folyamatos hazugságok – ezzel vádolják a lakók az egykori építtetőt. És tényleg nagy a baj, akár az otthonukat is elveszíthetik a tulajdonosok, hiszen a külsőre teljesen normálisnak tűnő társasház jogilag nem is létezik. Budapest 13. kerületében 12 éve wellnesszel felszerelve hirdették ezeket a lakásokat, ám mára katasztrofális lett a társasház állapota. Mi lesz így a benne lakókkal?

Budapesten, a XIII. kerületben a Reitter Ferenc-Kerekes utca sarkán áll egy külsőre, legalábbis első látásra teljesen normálisnak tűnő társasház. Máshogy nézünk azonban rá, amikor kiderül, hogy jogilag egyáltalán nem létezik. Hogyan lehetséges ez? Mindjárt elmagyarázzuk.

Darabos Zsuzsa gyalog indul fel az ötödikre. A nyugdíjas asszony túl van már egy csípőprotézis-műtéten, most vár a következőre, lift hiányában mégis naponta lépcsőzni kényszerül.

A lakáshirdetés az úgy szólt, hogy portaszolgálat, két lift, a tetőn étterem és jacuzzi és ilyen kábítások voltak, ami ugye mindenkinek megtetszik a 13. kerület kellős közepén. Ki ne szeretne egy ilyen környezetben élni? 

– teszi fel a költői kérdést Zsuzsa.

Csodálatos lakást ígért a hirdetés csaknem 5 millió forinttól, király lesz, aki megveszi – így árulták 12 éve a lakásokat a már épülő házban. A wellness mellett garantáltan alacsony közös költség is szerepelt az ajánlatban. A ház 95%-osan elkészült, de az építtető nem kérte meg a használatbavételi engedélyt.

Ettől függetlenül ő megengedte, hogy a vevők, akik megvették a lakásokat, beköltözhessenek az ingatlanba. Ez volt idestova tizenhárom éve, és továbbra is tulajdonlapilag ez egy kivett beépítetlen terület. Tehát a tulajdonosoknak nem lakásuk van, hanem egy négyzetük egy üres telken 

– magyarázza Hegedűs Dániel ügyvéd.

Őt kérték fel a lakók 2022-ben, hogy segítsen az érdekeiket képviselni. Minden formában megkereste az építtetőt, annak jogi képviselőjét, hogy üljenek le tárgyalni. Azt mondja, ezt eddig nem sikerült elérnie. Az építtető azt állítja, hogy ő már régen befejezte volna ezt az ingatlant, de ebben pont a tulajdonosok gátolják. Az ügyvéd szerint 13 éve volt erre.

Breuer András szakmérnök társasházkezelőként foglalkozik a Reitter 18 ügyeivel. Megpróbálják üzemeltetni az épületet, illetve a fennmaradási engedélyt beszerezni. Nem lesz egyszerű, a ház állapota katasztrofális.

A talajvíz már többször elönötte a pincehelyiséget, az épület kezd süllyedni és a tűzvédelmi berendezések sem működnek. Zsuzsáék lakásában tavaly és idén sincs fűtés és meleg vizük sem volt.

  • Hogy mi nem működik még a házban,
  • miért lakossági kedvezmény nélkül kapják a lakók az áramot,
  • mikorra kellene beszereznie az engedélyeket az építtetőnek,
  • és mi lesz a lakókkal és a lakásokkal, ha nem teljesíti időre a feltételeket, kiderül a videóból.
#Fókusz#Videó#társasház#reitter ferenc utca#Belföld#építtető#vita#építési vállalkozó

Címlapról ajánljuk