Fókusz

„A családom, édesanyámon kívül elfordult tőlem” – így élnek a legkeményebb bűnözők a szegedi Csillagbörtönben

Barva ÁdámBarva Ádám

2024. január 27. 18:53

Tetteikről nem beszélnek, arról viszont igen, milyen érzés évtizedeket eltölteni a külvilágtól elzárva. Ha most szabadulnának, akkor is egy olyan futurisztikus világba csöppennének, ahol még egy okostelefont sem tudnának bekapcsolni. A Fókusz stábja Magyarország egyik legszigorúbb fegyintézetében forgatott, ahol elítélt bűnözők meséltek arról, hogyan viselik a bezártságot, és mi hiányzik nekik leginkább a korábbi, rácson kívüli életükből. 

A legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőinek megkülönböztetett figyelem jár Magyarország egyik legszigorúbb fegyintézetében, a szegedi Csillagbörtönben. 1885 óta több ezren töltötték büntetésüket az intézményben, többek között itt raboskodott Kun Béla, Rákosi Mátyás, Szálasi Ferenc és Kádár János is. 

Tavaly átlagosan 1400 elítélt volt a Csillagbörtönben, őrzésükről és nevelésükről közel hétszázan gondoskodnak.

A Fókusznak nyilatkozó Attila és Lajos a legkeményebb bűnözők közé tartoznak. Tetteikről nem beszélnek, arról viszont igen, hogy milyen érzés évtizedeket tölteni elzárva a külvilágtól. 

Lajost 35 évre ítélték el, 2000. március 21-én került börtönbe. Attilának 40 évet kell rács mögött töltenie, most jár a 13.-ban. 

Hogyha Lajost vesszük alapul, aki 24 éve bent van, akkor ha ő most kikerülne, egy teljesen új, futurisztikus világba kerülne ki. Én a 13 évemmel is azt mondom, hogy nagyon-nagyon sokat változott a világ. Más a kultúra, még beszélgetési szinten is, teljesen más szavakat használnak az emberek, más még az öltözködési stílus is

– mondta Attila. 

Nem tudom, mi az, hogy laptop, tablet vagy okostelefon. Nem tudom, hogyan kell simogatni, bekapcsolni azt az akármit, ami a kezedben van 

– egészítette ki Lajos.

Nagy István bv. főhadnagy szerint minden elítélt reménykedik. Tapasztalata szerint rendszerint az édesanyák tartanak ki a legtovább a bűnözők mellett, de amikor ők is megszakítják a rabokkal a kapcsolatot, vagy meghalnak, akkor nehéz helyzetekkel találkoznak.

A családom, édesanyámon kívül elfordult tőlem, az egy elég kellemetlen érzés

– árulta el Lajos, aki szavai szerint már nem tudja, mit jelent a családi közösség, és a szeretetet is csak nyomokban lehet fellelni benne. 

  • Mi hiányzik nekik a legjobban a korábbi életükből?
  • Milyen részei vannak a szegedi Csillagbörtönnek, és miért hívnak egy területet a sóhajok hídjának? 
  • Hogyan viselik a börtönt azok, akik nem elítéltek, hanem ott dolgoznak?
  • Miért gondolja azt Nagy István bv. főhadnagy, hogy nem az ő dolguk moralizálni az elítéltek által elkövetett bűncselekményekről?

A Fókusz riportjából, amelyben felidézzük azt a korábbi interjút is, amit a kilencvenes évek egyik legkeresettebb bűnözőjével, Bene Lászlóval készítettünk a Csillagbörtönben, mindez kiderül. 

#Fókusz#Videó#Belföld#szeged#Csillagbörtön#bűnözők#elítéltek#ma#büntetés-végrehajtás#börtönriport

Címlapról ajánljuk