Fókusz

„Nem engedték, hogy lefeküdjek meghalni” – négy évig forgatták Einspach Gábor küzdelmét a hasnyálmirigyrákkal

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2024. január 4. 20:01

Einspach Gábor galériatulajdonosnál 2018-ban hasnyálmirigy-daganatot diagnosztizáltak. Ma már túl van a diagnózis ötödik évfordulóján, ami kritikus az ilyen jellegű betegségeknél. A filmesek ott voltak a jelentősebb pillanatoknál; akkor is forgott a kamera, amikor teljes kiszolgáltatottságban küzdött a betegségével. A Nem halok meg című dokumentumfilmnek most lesz az országos bemutatója.

Magyarországon rengeteg a daganatos megbetegedés, az érintettek mégis nehezen beszélnek róla. Einspach Gábor üzletember, galériatulajdonos ezért is döntött úgy, hogy főszereplője lesz annak a dokumentumfilmnek, amiben a saját betegségét, a hasnyálmirigyrákot mutatja be. 

A daganatos megbetegedéseknek ez az egyik legalattomosabb fajtája, az ötéves túlélés 1 százalék alatt van.  

„Nem engedték, hogy lefeküdjek meghalni!” – négy évig forgatták Gábor hasnyálmirigyrákkal folytatott küzdelmét, így élte túl
Einspach Gábor

„Nagyon fontos, hogy legyen nyilvánossága a ráknak, hogy ne számítson ennyire tabunak. Úgy éreztem, nincsen veszítenivalóm a filmmel: ha meggyógyulok, lesz egy dokumentum a betegségemről, hogyha meg nem vagyok jól, akkor bármikor mondhatom azt, hogy ennyi volt, nem akarok többet filmezni” – mondta Einspach Gábor, akinél 2018. júliusban diagnosztizáltak hasnyálmirigy-daganatot, szerencsére nagyon korai szakaszban. Csak a bal bordája alatti, tompa és visszatérő enyhe fájdalom utalt arra, hogy valami nincs rendben. 

Einspach azonnal vizsgálatot kért Dr. Bodoky György onkológustól, akivel épp egy közös projekten dolgoztak együtt. Gábornak az édesanyja és nagybátyja is ebben a betegségben hunyt el, genetikai hajlama van a rákra:

Anyu betegsége alatt sokat beszélgettem a Bodoky professzorral, tulajdonképpen fel voltam készülve erre a betegségre tudat alatt, nem ért váratlanul, de nyilván sokkolt a diagnózis

– idézte fel. A kezelések megkezdése előtt rendezett egy „tumorbúcsúztató partit”. Fontosnak érezte, hogy barátai tudják, mi történik vele.

Kialakult alattam egy olyan szeretetháló, a családból, a barátokból, az ismerősökből, akik megtartottak, és nem engedték, hogy lezuhanjak, hogy lefeküdjek meghalni.

A legtöbb rákos nem szeret a betegségéről beszélni, ám amikor Dér Asia filmrendező felkereste Gábort azzal, hogy mutassa be történetét egy dokumentumfilmen keresztül, az orvosával és a gyerekeivel való egyeztetés után, végül igent mondott.

„Nem engedték, hogy lefeküdjek meghalni!” – négy évig forgatták Gábor hasnyálmirigyrákkal folytatott küzdelmét, így élte túl
Dér Asia filmrendező

Négy év alatt több mint 200 óra felvétel készült. A rendező és a stáb ott volt a jelentősebb pillanatoknál, a kemoterápián is:

„A kemoterápia és a műtét megváltoztatja az ember külsejét. Az emberi szervezet annyira fantasztikusan tud regenerálódni, tökéletesen vissza tud állni. Ha valakinek szerencséje van, a betegség előtti működés és a betegség előtti külső is. Nekem több hajam van, mint előtte volt, nem ajánlom senkinek, de van egy ilyen hatása a kemónak” – mesélte Einspach Gábor, aki azóta tünetmentes, és még a szerelem is rátalált. 

Amit a Bodoky professzor mindig mond, hogy nehéz visszatérni egy daganatos betegség után, az nekem meseszerűen alakult. Az utolsó kemoterápia után néhány nappal volt az első randevúnk a párommal, szerelmemmel, akinek abban, hogy itt ülök, és ezt az öt évet sikerült így végigcsinálnom, nagyon nagy szerepe van.

Einspach Gábor 2019. március elején kapta az utolsó kemoterápiát. Mint mondja, jól érzi magát, és figyel magára. A Nem halok meg című film remélhetőleg sokaknak ad reményt a gyógyulásra, és segít megküzdeni a betegségükkel.

A teljes riportból, amely a fenti videóból elérhető, az is kiderül,

  • hogy érezte magát Gábor, miközben a kemoterápia után egy egész stáb követte kiszolgáltatott helyzetét ,
  • hogyan tudott mindvégig mentálisan erős maradni;
  • hogyan találta meg őt a dokumentumfilm rendezője, Dér Asia;
  • és mi lett volna a filmmel, ha Gábor meghal a forgatások befejezése előtt.
#Fókusz#Videó#dokumentumfilm#einspach gábor#nem halok meg#hasnyálmirigyrák#rák#egészség#betegség#dér asia

Címlapról ajánljuk