Fókusz

„Ha itt valamit el szeretnél érni, akkor 10-12 órát biztosan dolgoznod kell” – magyar nők Dubajban, akik saját erőből boldogultak a férfiközpontú társadalomban

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2023. július 2. 8:03

Dr. Bereczky Bíborka sebész, Réti Orsi a vendéglátásban lépked egyre feljebb a ranglétrán, Hugyecz Anush pedig saját szépségklinikáját vezeti Dubajban. Ők hárman saját erejükből jutottak el szakmájukon belül meglehetősen magasra egy olyan férfiközpontú társadalomban, ahol csaknem 7 millió férfire alig több mint 3 millió nő jut. Orsi, Bíborka és Anush azt mondják, ezekbe a magasságokba elérni napi 8 óra munkával lehetetlen lett volna. Három inspiráló és lehetetlent nem ismerő nő, akik a legek és a luxus városában csináltak elképesztő karriert.

Dr. Bereczky Bíborkával egy 24 órás ügyelet után találkozunk Dubaj legnagyobb magánklinikáján, ami a város legnagyobb plázájában, a Dubai Mallban kapott helyet. Száz orvos közül a doktornő az egyedüli magyar. Általános sebész és a bariátria sebészet főorvosa, vagyis a kóros elhízás sebészete a fő szakterülete.

A doktornő egy térképet mutatott nekünk: a sötét pirossal jelölt országokban sok kórosan kövér ember él. Magyarország sem marad ki a sorból. Érdekesség, hogy a világ egyik legkisebb országában, Kuvaitban a lakosság 43 százaléka kórosan elhízott.

Három magyar nő, aki saját erőből, Dubaj férfiközpotú társadalmában futott be elképesztő karriert
Minél pirosabb egy ország, annál több kórosan kövér ember él ott.

„Amikor ide kerültem Dubajba, az állami kórházban dolgoztam öt évet, és ott estem szerelembe a kóros kövérség sebészetével” – mesélte a doktornő. Nagy szükség van a munkájára, az Emírségben ugyanis a lakosság 33 százaléka kórosan kövér. Hangsúlyozta:

Ez nem kozmetikai műtét, ez metabolikus sebészet. Azért végezzük el a műtétet, hogy a betegnek a súly csökkenésével az egész metabolizmusa is átrendeződjön. Ez nagyon fontos pont.

Bereczky Bíborka laparoszkópos eljárással végzi a gyomorműtétet, vagyis hatalmas vágások helyett 5 apró metszésen keresztül távolítja el a gyomor 80 százalékát. Eközben egy képernyőn látja a műtéti területet, és követi a mozdulatait.

Három magyar nő, aki saját erőből, Dubaj férfiközpotú társadalmában futott be elképesztő karriert
Dr. Bereczky Bíborka büszke arra a tudásra, amit a SOTE-től kapott.

Hosszú út vezetett a magyar orvosi egyetemtől Dubajig, molekuláris onkológiából PhD-zott, majd másfél évet Japánban kutatott, de dolgozott Angliában és Belgiumban is, ahol a világ leghíresebb bariátriai sebészétől tanult 3 hónap alatt 300 különböző műtéten. Mégis azt mondta, a legerősebb bázist a Semmelweis Egyetemtől kapta:

Amit én a Semmelweis Egyetemtől és az otthoni kollégáktól, tanáraimtól kaptam, az egy olyan erő, egy olyan bázis, amivel nem lehet vetélkedni. 

Nekem az életben soha nem volt semmi probléma a tudásommal. Nagyon hálás vagyok a SOTE-nek” – fogalmazott. 

Négy éve a Dubaji Egyetem docense, igaz, az az intézmény nem 300, mindössze 7 éves múltra tekint vissza. A tanítás mellett pedig rendel, műt, és sürgősségi ügyeletet is vállal. Illetve Bíborkának hét nyelvvizsgája is van, néha még a magyart is használhatja a gyógyításban.

„Ma 15 betegemnek van időpontja, és mind más nemzetiségű. Ez az, amit én nagyon szeretek. Dubajban 200 különböző nemzetiség él, az ország pedig Magyarországgal összehasonlítható méretű, de a lakosság 90 százaléka külföldi. Mi itt élünk és dolgozunk, és mindenkinek megvan a maga helye” – mondta. Hozzátette, néha magyar páciensei is vannak, az pedig mindig nagyon szívet melengető, amikor magyarul vizsgálja a beteget.

Heti 45 órát kell dolgoznia, a hétvégéje csak akkor szabad, amikor épp nem ügyel. Férje építészmérnök, arab származású, természetesen arabból is van nyelvvizsgája. Bereczky Bíborka próbálja megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között, de mint mondta, egyelőre a munka győzedelmeskedik.

„Szokták mondani, hogy a szívemmel dolgozom. Próbálom a beteg szemszögéből megmondani, hogy mi az az út, amin végig kell mennie a betegségétől a műtéten át a teljes gyógyulásig. 

A visszajelzés, amit az ember kap a betegektől, az a rengeteg szeretet, az visz tovább

– fogalmazott. És ha mindez nem lenne elég, a magyar orvos folyamatosan képzi magát, hamarosan megszerzi a robotsebészeti diplomáját.

Ez a jó Dubajban: a gyors fejlődés lehetősége

Réti Orsi majdnem 6 éve él már Dubajban, a ranglétra szinte minden fokát megjárta a vendéglátásban. Mint elmesélte: „10 éve felszolgálóként kezdtem, aztán szépen a ranglétrán felfelé lépkedtem, amíg kaptam egy lehetőséget az itteni Ritz Cartlon Dubajban, onnan hívtak át, hogy ezt a szállodát megnyissam. 

Majdnem négy éve vagyok itt, és ez alatt a négy év alatt három pozícióban sikerült megmutatni magam. Pontosan ezért jó Dubaj, annyira gyorsan történnek a dolgok.

Olyannyira gyorsan, hogy újabb szintet lépett, és nemrég kinevezték a Palm W Dubai szálloda egyik igazgatójának, a szobák menedzseléséért felel. Több mint 500 fő dolgozik jelenleg a szállodában, de szükség is van ennyi emberre, ekkora ugyanis a kereslet.

Három magyar nő, aki saját erőből, Dubaj férfiközpotú társadalmában futott be elképesztő karriert
Orsi 10 éve felszolgálóként kezdte, ma már egy előkelő szálloda egyik igazgatója.

Ha tele a szálloda, ezer vendég is elfér, bár ilyen időjárásban, ahol az év felében nagy a forróság, nem egyszerű 10-12 órát dolgozni: sok vizet kell inni, és pihenőket is beiktatnak. Rajta kívül még egy magyar dolgozik a szállodában, a vendégek viszont a világ minden tájáról érkeznek. A kultúrák találkozása mindig lenyűgözi Réti Orsit:

Nagyon dinamikus város, nagyon sok különféle emberrel lehet találkozni, és mindig van mit csinálni. Én imádom, hogy ennyire sokszínű 

– mondta.

Azt azonban nem tervezi, hogy egész életében itt marad, Dubajt egy „hosszabb megállónak” tekinti, ahol nagyon gyorsan és látványosan lehet fejlődni. De letelepedni nem szeretne a sivatagi városban. Hozzátette azonban: ha öt év múlva újra meglátogatnánk, elképzelhető, hogy már egy szállodát vezetne.

Orsi jelenlegi munkahelye, a Palm W Dubai a pálmasziget legvégén található, egy mesterségesen, homokból felépített szigeten, amit egy másfél kilométeres híd köt össze a szárazfölddel. A magasból látszik leginkább az összkép, hogy egy tökéletes alakú pálmalevelet húztak fel homokból.

Három magyar nő, aki saját erőből, Dubaj férfiközpotú társadalmában futott be elképesztő karriert
A pálma alakú mesterséges sziget, ami 4200 milliárd forintnyi összegbe került annak idején.

A legcsodálatosabb, 360 fokos panoráma a környékre a The View nevű kilátóból nyílik. A Palm Jumeirah a világ legnagyobb mesterséges szigete, legalábbis a helyiek szerint, valójában 6 másik megelőzi a világban. Az Egyesült Arab Emírségek nemzeti növényét, a datolyapálmát formázza a homoksziget, az elmúlt 20 évben pedig Dubaj valódi szimbólumává vált.

Az ötlet 1997-ben született, 2001-ben pedig el is kezdődött a világraszóló építkezés, ami még az űrből is látszott. 90 millió köbméter homokot hoztak fel a Perzsa-öböl aljáról, és 7 millió tonna követ használtak fel hozzá. 40 ezer munkás vett részt a megépítésében, ami 12,3 milliárd dollárba, azaz átszámítva 4200 milliárd forintba került annak idején.

A pálmalevél minden nyúlványa egy-egy végeláthatatlan hosszú utca, amelynek mindkét oldalán magánvillák sorakoznak, egytől egyig saját homokos tengerparttal.

Az 500 szépségklinika városa

Hugyecz Anush 2007-ben költözött a férjével és fiával Dubajba, sajnos a férjét azóta elveszítette. Egy fogyasztó- és szépségklinikát nyitott, amit sikeresen igazgat. Anush Albániában született, és felnőttként költözött Magyarországra. Majd később Dubajba. Úgy fogalmazott: „Én albán származású vagyok, de ’93 óta Magyarországon éltem. 

Abban a korban költöztem Magyarországra, amikor az ember érti az életet, érti a kultúrát, és Magyarország nagyon sokat tanított nekem. Én magyarnak érzem magam.

Három magyar nő, aki saját erőből, Dubaj férfiközpotú társadalmában futott be elképesztő karriert
Hugyecz Anush Albániában született, de magyarnak tartja magát. Dubaji szépségklinikáját önerőből építette fel.

A keleti nők szépségkultusza messzi földön híres, erősen sminkelik magukat, bár a csador, azaz a teljes testet és fejet takaró kendő miatt sok minden nem látszik egy emirátusi nőből. Hugyecz Anush azt mesélte, az itteni nők nagyon sokat foglalkoznak a külső megjelenéssel.

Nagyon nagy a verseny, csak ezen az úton, ahol mi vagyunk, van 170 klinika. Ha jól tudom, egész Dubajban több mint 500 klinika szépségklinika van.

A konkurencia miatt szerinte ebben a szakmában nem is lehet megállni, állandóan fejlődni és tanulni kell – ezért is van, hogy minden második hónapban vesznek egy új gépet. Anush felfogásában a szépségápolásnál sokkal többet jelentenek ezek a kezelések. Csak egészségügyi végzettséggel lehet a gépeket használni, amivel vérkeringést stimulálnak, vagy éppen kilókat olvasztanak le. Régen sokkal több elhízott ember volt az Emírségekben, szerinte most már ennek is változott a kultúrája, a nők is járnak konditerembe, elkezdtek foglalkozni a súlyukkal, diétáznak.

Magyar és a legkülönbözőbb nemzetiségű vendégek is megfordulnak Hugyecz Anushnál, a vendégek 40 százaléka egyébként meglepő módon férfi. A szépségklinika olyan, mint egy nagy család, tagjai immár 12 éve dolgoznak együtt. Anushnak szabadideje nem nagyon van, nyaralni is ritkán jut el, ugyanis mindennap jöhetnek hozzá páciensek szépülni:

Tíz éve nem voltam tengerparton, mi hét napból heten nyitva vagyunk, nem enged az üzlet.

Hugyecz Anush teljesen egyedül építette fel a szépségcentrumát, sok-sok munka árán. Szeret Dubajban élni, de a szíve csücske mindig Magyarország marad. Azt mondta, ha egyszer elege lesz az Emirátusokból, csak itthon tudja elképzelni az életét.

 

 

 

#Fókusz#Videó#dubaj#nők#Karrier#ma#Egyesült Arab Emírségek

Címlapról ajánljuk