Fókusz

„Rettenetesen szégyelltem magam, annyira, hogy elbőgtem magam” – exkluzív interjút adott a Fókusznak a börtönből kiengedett Herczeg Zoltán

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2023. május 8. 19:05

Herczeg Zoltán hat teljes hónapot, pontosan 180 napot töltött letartóztatásban tavaly október 21-e óta, amikor kábítószerkereskedelem gyanúja miatt elfogták. Két hete engedték szabadon, a lakását nem hagyhatja el, köznyelven házi őrizetben, nyomkövetővel a lábán mesélt a Fókusznak adott exkluzív interjújában. Drogfogyasztásról, szélmalomharcról, belső meggyőződésről, szabadságról, bezártságról, könnyekről, átverésről, igazságérzetről, önvizsgálatról és persze arról is, hogy bűnös vagy sem. 

„Kezdjük az elején: nem vagyok kábítószerkereskedő, nem vagyok bűnöző, nem voltam és soha nem is leszek. De nem véletlen, hogy egyszer van nálam egy ilyen csomag, és akkor jön az igazoltatás.”

Elsőként megkértük, mesélje el, mi történt október 21-én. „Egy ordenáré hülyeséget csináltam, amit nem szabad csinálni. Azt elmondhatom, amit a média is megírt, hogy füvet találtak nálam. Az ember, hogyha politikával akar foglalkozni, akkor ne füvezzen – egyébként se füvezzen.”

„Én este azzal aludtam el, mert hihetetlenül rossz alvó vagyok. Az embernek hogyha van egy ilyen csillapíthatatlan igazságvágya, akkor ezzel kel, ezzel fekszik, ezzel él, ez nem jó érzés. Nyilván van ezer módja, lehet meditációval kezelni, de soha nem tudtam meditálni. Este elszívtam egy spanglit, és akkor ezek a hangok lecsillapodtak és tudtam normálisan aludni” – mondta. Segítette a kreativitását, alkotását is, de most már rájött, hogy a tiszta elme jobb, az tisztább gondolatokat szül, és lehet másképp is aludni, nem csak fűvel.

Civil ruhás rendőrök igazoltatták, már akkor sejtette, hogy ez nem egy közúti igazoltatás. 100 gramm fű volt nála, és bár nem tudja bizonyítani, alátámasztani, szerinte ez egy megkonstruált ügy: nem gondolja, hogy véletlen, hogy pont akkor, pont őt kapták el.

A Fókusz Dr. Keviczki Istvánnal, Herczeg Zoltán egyik ügyvédjével is beszélgetett, ő a letartóztatás után egy hónappal kapcsolódott be a büntetőügybe. Jelenleg még mindig a nyomozati szakasznál tartanak, vagyis még nem emeltek vádat a divattervező ellen.

„Rettenetesen szégyelltem magam, annyira hogy elbőgtem magam” – exkluzív interjút adott a Fókusznak a börtönből kiengedett Herczeg Zoltán
Dr. Keviczki István / Fotó: RTL Fókusz

„Én azt gondolom, hogy ez nem egy olyan bonyolult ügy, Zoltán elismerte azt, amit el kellett, annál többet nem, nyilván a nyomozóhatóság többet sejtett az ügy mögött, mint ami lett belőle” – fogalmazott az ügyvéd. „Az alapos gyanú szerint Herczeg Zoltán nemcsak saját fogyasztásra vásárolt kábítószert, hanem az általa megvásárolt kábítószerből adott másoknak is” – magyarázta.

Az ügyvéd szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, amivel Herczeg Zoltán gyanúsítják.

Az ügyvéd hozzátette, az elfogás napján házkutatást is tartottak a lakásán, ahol találtak nála „kis mennyiségű” kábítószert. „Felkutatták az egész lakást, és ehhez képest nem találtak semmi más olyasmit, ami a klasszikus értelemben vett kereskedelemre utalna” – mondta, például sem precíziós mérleget, sem nejlon tasakokat nem találtak.

„Nem lehet véletlen, hogy az egész média, az egész ország arról ír fél éven keresztül, hogy 16 gramm gyanús por van, és sehol nincs leírva, hogy ez a fémdobozzal együtt 16 gramm, és fém doboz nélkül az 1 gramm és annak a hatóanyagtartalma + 0,0000… gyakorlatilag porcukrot találtak nálam fémdobozban” – osztotta meg Herczeg.

Láttam bent az intézetben olyan arcokat, akik drogkereskedők. Úgy kezdődik, hogy 200 kilogramm, meg 1 tonna

– jegyezte meg.

„A csekély mennyiségnek a két és fél szerese amit nála találtak, de ha fordítva nézzük a jelentős mennyiség alsó határának a 13 százaléka” – fűzte hozzá az ügyvéd.

„Ha nem politizálok, akkor velem ez a dolog nem történik”

Herczeg Zoltán soha nem rejtette véka alá véleményét, az elmúlt 6 évben a különböző társadalmi ügyekbe mindig beleállt. Elégedetlenül dudált a különböző intézkedések ellen, vagy épp az Index bezárása ellen, saját tervezésű pólóin fejezte ki markáns véleményét, a klímavédelem és fenntarthatóság mellett emelte fel hangját – egyszóval aktívan részt vett a közéletben és a médiában.

Herczeg Zoltán szerint „egyéb elemek” is közrejátszottak abban, hogy október 21-én mi történt vele. 

Szerintem csúnyán át lettem verve, mondjuk be lettem húzva a csőbe, el lettem árulva vagy fel lettem dobva, nem tudom, hogy fogalmazzak de van egy ilyen érzésem, hogy ha nem politizálok vagy nem lépek a hatalom tyúkszemére, akkor velem ez a dolog nem történik. Attól függetlenül füvezni bűncselekmény, hibáztam.

Úgy érezte, hiába a sok lájk, egy idő után egyedül maradt, elszigetelt jelenségként az „élhető, normális Európa szintű demokrácia” építésével kapcsolatos gondolataival, hiszen annak lenne értelme, ha „tudnánk közösségként, társadalomként együtt dolgozni egy normális hazán”.

Tavaly október 21-e óta pedig volt ideje gondolkodni azon, hogy mit rontott el. „Jót tett nekem ez a félév gondolkodás, elvonás a politikától, közélettől, a szeretteimtől, az anyagi világtól, a fogyasztói társadalomtól, mindentől. Ezt a fél évet a legelejétől úgy fogtam fel, hogy ez az elvonulás önvizsgálatra és lelki töltekezésre való” – fogalmazott.

Azt mesélte, az elmúlt hat év teljesen kimerítette, ott volt a civil, közéleti munkája, mellette designer volt, lakásokat újított fel. „Ezért lehet, hogy ész nélkül mentem a falnak. Utána volt egy fél év, amikor gondolkodni tudtam, magamba szállni.”

„Leginkább a szüleim és a barátnőm miatt aggódtam”

Arra pedig csak a börtönben eszmélt rá, hogy tévesen érezte úgy hat évig, hogy nem szabad, a bezártság ugyanis valójában teljesen más, mint hitte. „Nem tudtam, milyen jó dolgom van itt kint, a szabadság egész más színezetet kapott a rácsok mögött. Nem is értem, miért nem éreztem magam szabadnak itt kint, mikor kimehettem az ajtón, volt kilincs az ajtómon, kimehettem, dolgozhattam, tervezhettem, alkothattam.”

Herczeg Zoltán azt mondja, nagyon fontos volt már az elején eldöntenie, hogy nincs más választása, csak az, hogy végigcsinálja, kint várja a családja és a szerelme. Érzelmi hullámvölgyek így is voltak. A legelején sokként érte, amikor bilincsben vezették el az utcáról a fogdába, nem tudta, mi lesz ennek a vége, csak arra tudott gondolni, hogy mennyi tennivalója van még kint, csak tíz percre ugrott el otthonról és nem tér vissza, várja a kedvese, tárgyalnia kell, tévében várják, interjút kell adjon. „Egyszer csak azt láttam, hogy besötétedett, ott ülök a fogdán azon a fapriccsen hat pokróccal, és nem lesz hazamenés.”

„Leginkább a szüleim és a barátnőm miatt aggódtam, hogy ők hogyan dolgozzák ezt fel. Magam miatt nem aggódtam, mert pontosan tudtam, hogy kibírom, és túl kell élnem ezt a borzalmas megrázkódtatást, ami egy ország előtt ért.”

Az én édesanyámnak lehajtott fejjel kellett mennie vidéken, amikor kiderült, hogy a fia, akire sok-sok tekintetben borzalmasan büszke volt, bajba keveredett. Szégyellte magát, ahogy én is

– mondta Herczeg Zoltán, akit 2022 október 21-én, délelőtt 11 órakor civil ruhás rendőrök igazoltattak és motoztak meg. 100 gramm füvet találtak nála, megbilincselték és letartóztatták. 

Velük élt együtt Herczeg Zoltán a börtönben

Ahogy ő mondja, a „brigád” a börtönben embercsempészekből, kábítószerkereskedőkből állt, az erőszakos bűncselekmények miatt elítéltek között voltak gyilkosság, pedofília és súlyos testi kényszer miatt elzártak, valamint a költségvetési csalás miatt elfogott gazdasági bűnözők, adócsalók.

„A fegyház a legszigorúbb kényszerintézkedés, ami Magyarországon előfordulhat. A letartóztatottak mindegyike fegyházba kerül, mert a nyomozásnak az az érdeke, hogy ne tudjál senkivel érintkezni, információ se ki se be, és ezt csak úgy tudják elérni, ha zárt ajtók mögött vagy 24 órában”.

Herczeg Zoltán szerint itt „leginkább kussolni van jogod”. „Tudomásul kell venni, hogy itt kuss a nevem. Be voltunk zárva hárman 16 négyzetméterre, csak sétára mehettem ki, egészségügyi vizsgálatra meg a spejzbe mehettem ki kéthetente egyszer. Külön sétáltattak, külön vittek az egészségügyre, külön a spejzbe.”

„A két zárkatársamnak lett volna lehetősége hozzám nyúlni, de ebben is szerencsém volt, mert én a legjobb szintre kerültem, a legkulturáltabb zárkába és a legkulturáltabb fogvatartottal. Egyfajta barátság, szövetség vagy emberi kapcsolódás ki kell hogy alakuljon, hiszen össze vagy zárva hónapokig. Többet voltam ezekkel az emberekkel együtt, mint a legjobb barátommal 50 év alatt, és majdnem többet voltam együtt vele, mint a saját élettársammal” – vázolta fel.

„Nem tudsz úgy eltölteni egy emberrel 180-szor 24 órát, hogy ne gyertek ki, ki kell vele jönnöd” – folytatta. Ha zárkán belül fizikai atrocitás történik, mindketten vagy mindhárman fogdába kerülhetnek, azt pedig „épeszű ember” nem kívánhatja magának. „A fogda az nagyon cudar, ott nincs tévé, nincs szivacs, nagyon naturális körülmények vannak, ülhetsz egész nap a semmi közepén. Én nem voltam fogdán, tisztességesen viselkedtem, a zárka társaim sem voltak, de ismerek olyat, aki volt, és azt épeszű ember nem akarja.”

„Ő a rács jó oldalán van, én meg a rossz oldalán”

Felidézte: minden őrségváltáskor, azaz reggel hétkor és este hétkor jelenteni kell. „Azt sem tudtam, mi az, hogy jelentés, honnan tudtam volna. Herceg, jelentsen! Mondom, ne haragudj, de nem tudom mit kell nekem mondani. Majd a nevelő tiszt elmondta, hogy hogy kell jelenteni, oké. Herczeg Zoltán jelentem, zárka létszám egy fő, telefon nincs, panasz sincs vagy minden rendben. Majd az egyik felügyelő úgy válaszolt, hogy ki a …ját érdekli, hogy ki maga, húzza meg magát, mert nagyon nagy baj lesz – ez volt a reakciója az egyik jelentésre. És én nem értettem, hogy ha jelenteni kell, és jelentettem, akkor miért ezt kapom vissza. Órákig gondolkoztam, dúltam-fúltam magamban, kamerák voltak, nem mondtam vissza neki, nem illik, mert az fogdát jelentene, de magamban méltatlankodtam, hogy azért csessze meg, emberek vagyunk…”

„A házirend szerint minden felügyelőtől elvárható, hogy tisztelettel beszél a fogvatartottal, de az még nem jelenti azt, hogy egyenrangúak lennénk, mert ő a rács jó oldalán van, én meg a rossz oldalán” – folytatta. 

„Rettenetesen szégyelltem magam, annyira hogy elbőgtem magam” – exkluzív interjút adott a Fókusznak a börtönből kiengedett Herczeg Zoltán
Fotó: RTL Fókusz

A kulcsmondata pedig az volt, hogy a szabadságával fizet azért, amit a gyanú szerint elkövetett, de a méltóságával és az egészségével nem hajlandó fizetni. 

A nyomozati anyagokból kiderült, hogy Herczeg Zoltánt 2022 áprilisától megfigyelték. Követték, telefonját lehallgatták, üzeneteit is olvasták, október 21-én sem maradhatott észrevétlen. Üzenetváltásokból következtet a nyomozóhatóság arra, hogy volt rá példa, hogy Herczeg Zoltán másoknak adott át kábítószert. Védekezésükben tisztázni akarják, hogy az, hogy valakit kávézni hívott, az valóban kávézást jelentett vagy virágnyelven arra vonatkozott, hogy átveheti tőle a kábítószert.

„Nem vagyok drogdíler, láttam bent, hogy hogy néznek ki, én nem úgy nézek ki. Mindig mondták, hogy te mit keresel itt, Zoli miért nem mész már haza. Be kell bizonyítani, hogy tisztességes csávó vagyok, hogy azok a vádak, amikkel illettek, azok billegnek. A fogyasztást elismertem, már nem fogyasztok, szeretnék ezzel road-showzni, azt gondolom, van mit mondanom a fiataloknak, mert ez a lehető legrosszabb út – én is jártam rajta, tudom, hogy nem vezet sehova.”

Könyvet írt, ruhakollekciót tervezett

Herczeg Zoltán a bezártságban töltött fél év alatt rajzolt, írt verseket a szerelmének karácsonyra, szülinapjára, de tervezett ruhakollekciót is – addig is elterelte a figyelmét a nem túl rózsás helyzetéről. Megmutatta, két-három kollekcióra elegendő skiccet készített, és új logót is tervezett.

„Rettenetesen szégyelltem magam, annyira hogy elbőgtem magam” – exkluzív interjút adott a Fókusznak a börtönből kiengedett Herczeg Zoltán
Herczeg Zoltá a zárkáját is lerajzolta / Fotó: RTL Fókusz

Két nappal letartóztatása után már verset írt, a naplójegyzeteiből pedig egy 400 oldalas kézzel írt könyv állt össze. Szerinte ez tanulságokkal szolgálhat a fiataloknak, akik fogyasztanak vagy más módon vesznek részt benne. „Ne csináljátok, mert nem jobb kint, mint bent” – üzente.

Az elmúlt fél évet a párkapcsolat próbájaként is megélte. „A fogvatartottak melletti kitartás, hogyha nem házas az ember. csak élettársa vagy barátnője van, akkor az fél-háromnegyed év, hogyha házasságról van szó, akkor egy-másfél év az, amíg várnak a párok. Ez a dolog, ami velem történt, nemcsak az én emberi próbám volt, hanem a kapcsolatunk próbája is, és elég gyorsan elhatároztam bent, hogy 

ha a kapcsolatunk túléli ezt a megaláztatást, szégyent, ezt az ország előtti lebőgést, gyanúsítást, akkor ez a nő mindent bebizonyított nekem, és nincs kérdés, hogy kivel és hogyan szeretném leélni az életemet

Úgy folytatta, számára az volt a fontos, hogy hogyan tudja kihasználni ezt a helyzetet ahhoz, hogy „ebből az óriási mínuszból a végén egy pluszt” csináljon. De hullámvölgyek voltak.

„Például a pszichológus baromi jól tudta, hogy hogy kell rákérdezni arra, hogy mit érzek a szüleim vagy a párom kapcsán. Rettenetesen szégyelltem magam, annyira, hogy elbőgtem magam. Most nem szégyellem egy ország előtt bevallani, hogy elsírtam magam egy párszor a pszichológus előtt, mert ő tudta, hogy azokkal a könnyekkel én megkönnyebbültem” – osztotta meg.

„Nincs értelme fejjel a falnak menni, aki a világgal a harcol, az mindig veszít. És nincsen reménytelen szituáció az életben, amiből nem lehetne pozitívan kijönni. Nincs az a tragédia, amiből ne lehetne emelt fővel kijönni, nincs az a pusztulás, amiből ne nőhetne neki egy virág, hiszen az élet erről szól.”

Elmesélte azt is, hogy nem volt könnyű elfogadni, amikor 72 órából 30 nap, majd 30 napból két hónap, két hónapból három, majd hat lett, de arra is fel volt készülve, hogy három évig rácsok mögött marad. 

„Ha a nyomozás nem úgy halad, akkor a letartóztatásom három évig meghosszabbítható. Én arra is fel voltam készülve, hogy három évig leszek itt. És akkor nemcsak öt napot edzek egy héten és csak fél évig, hanem három évig edzek öt-hat napot egy héten, nem 400 oldalas könyvet írok, hanem 1400 oldalasat, nem 10 rajzom lenne, hanem 100, és nem három verset írok, hanem 80-at” – szemléltette terveit.

Kicsivel több, mint két hete engedték ki. Ízlelgeti a szabadságot, ami nem teljes még. Nyomkövető van a lábán applikálva, amit időről időre fel kell tölteni. Hétfőnként 9 és 11 között elhagyhatja az otthonát, vásárlás vagy ügyintézés céljából, egyébként maximum a körfolyosóra vagy a tetőre mehet fel levegőzni.

Úgy érzi, karrierje nem tört derékba, tervezett egy börtön kollekciót, hiszen ott is voltak minták, motívumok, amik inspirálták. „Hogyha én azon a 16 négyzetméteren szabad tudtam lenni az alkotásban, rajzolásban, írásban, kreativitásban, akkor itt meg ezerszer szabadabb tudok lenni, gőzerővel elkezdtem dolgozni” – mondta.

Hátha a bíróságot és az ügyészséget, a nyomozókat is meg tudom arról győzni, hogy nem egy bűnözővel állunk szembe, hanem egy balekkel, aki hülyeséget csinált, de nem bűnöző.

Ügyvédje is ezt hangsúlyozta. „Nem egy kábítószerkereskedőről, drogdílerről van szó, hanem egy törvénytisztelő állampolgárról, aki ebben az egy vonatkozásban túllépett egy olyan határt, amit ma már tudunk és hát akkor is tudta, hogy ezt nem lehetett volna megtenni, tudomásul kell venni, hogy ha a magyarországi szabályozás úgy szól, hogy maga a kábítószerfogyasztás is törvénykönyvbe ütközik, akkor ezt nem tesszük” – jelentette ki Dr. Keviczki István.

Herczeg Zoltán úgy érzi, kapott egy hatalmas tanítást, ami teljesen kivette a drogot az életéből, és hálás érte, hogy ez az eset a tisztaság irányába tolta.

Én nem gondolom, hogy kárt szenvedtem. Fejlődtem, tapasztaltam, és sokkal-sokkal több vagyok, mint fél évvel ezelőtt

– összegzett.

#Fókusz#Videó#Baleset-bűnügy#bűnügy#drogfogyasztás#házi őrizet#herczeg zoltán#börtön#nyomkövető#ma

Címlapról ajánljuk