Fókusz

Mennyi az annyi? – a milliós balatoni vendéglátós fizetések legendájának nyomában jártunk

Czakó JózsefCzakó József

2023. április 18. 20:22

Április közepe van, már toborozzák a munkaerőt a Balatonra. A hírek munkaerőhiányról és milliós fizetésekről szólnak. A Fókusz stábja balatoni vendéglátósokat kérdezett arról, hogy valójában mennyit is lehet keresni a magyar tengernél. A gyorsan nagyot szakítani akaróknak rossz hír, hogy a milliós fizetés legfeljebb bruttó lehet és azt is is csak képzett szakács kaphatja. A munka viszont igencsak embert próbáló, a vendéglátósok leginkább a fiatalokra számítanak.

A szakácsok nettó 700 ezer forintot vihetnek haza, ami egymilliós bejelentett bérnek felel meg, de a határ a csillagos ég, van, aki még ennél is magasabb fizetést szeretne. A felszolgálók kevesebbet keresnek, bruttó 500-600 ezer forintot, nekik viszont ott van a teljes egészében megtartható borravaló, ami átlagban 5-7 százalék, de előfordul, hogy 10-12 százalékot is adnak a vendégek.

Simon Péter kilenc vendéglátóhelyet üzemeltet a Balaton déli partján, éttermeket és szórakozóhelyeket.

Átlagosan egy 500 000-600 000 forintot nyugodt szívvel meg lehet keresni, emellett még a szállás is biztosítva van, illetve étkezhetnek, ihatnak korlátlanul 

– mondta a vendéglátós, aki szerint a bérek folyamatos emelkedésével nem lenne probléma, ám ehhez nem párosul a munkaerő tudása. Ezért nehéz jó kollégát találni.

Nyugodt szívvel húsz embert fel tudnék venni gondolkodás nélkül

 – mondta Simon Péter, aki egyetért azzal a vendéglátós alapvetésnek számító kijelentéssel, hogy jó szakácsot a legnehezebb találni.

Mennyi az annyi? – a milliós balatoni vendéglátós fizetések legendájának nyomában jártunk
Simon Péter 

Ám kijózanítja azokat, akik milliós fizetésről álmodoznak.

Nálam biztosan nem megy haza a zsebében hárommillióval az, aki június elseji kezdettel augusztus 20-ig dolgozik. Az én üzleteimben biztosan nem, és azt gondolom, aki azt mondja, hogy ezt a fizetést ki tudja fizetni, ki tudja termelni a bérek, járulékok mellett, azt gondolom, hazudik.

Szerinte főleg azok az üzlettulajdonosok ígérnek milliós fizetéseket, akik nem tudják betartani.Egy józan ésszel gondolkodó vállalkozó nem tud kitermelni csillagászati összegű bért, még a szakácsoknak sem – mondja.

Még mindig a fiatal munkaerőé a Balaton

Simon Péter vendéglátóhelyei is főleg a fiatalok munkaerejére épít. Ám az egész szezonban tartó kemény munka és kimerítő nyaralás belevaló munkatársat kíván, ebből viszont kevés van.

Azt gondolom a Balatonról, hogy mindig is a fiatalok játszótere volt. Mi is inkább próbálunk fiatalabb munkaerőt találni, akik egyetemre járnak, főiskolára, mert ők éveken át biztos munkaerőt fognak nekünk biztosítani, illetve bírják a terhelést. Egy hosszú műszak után még képesek bulizni, aztán másnap ugyanúgy bejönni, egy idősebb korosztályhoz tartozó ember sajnos nem biztos, hogy meg tudja ugyanúgy csinálni

A felszolgálok főleg fiatalokból tevődnek össze. Péternél napi húszezer forintot keres egy felszolgáló, és megtarthatja a borravalót. Mindez napi tíz-tizenkét óra megfeszített munka. Emellett, ha nem helyi, szállást is biztosítanak számára. Ez mind pluszköltség.

Egy siófoki halsütődében akár hétszázezret is kézhez kaphat egy ügyes vendéglátós

Görög Georgina egy siófoki halsütő tulajdonosa. Szerinte egy szakácsot napi húsz-harmincezer forint alatt lehetetlen találni, de a felső határ a csillagos ég.

Nagyjából nettó hétszázezer forint körül lehet keresni szezonban egy hónap alatt. Ehhez nekünk bruttó egymillió körül kell bejelenteni az embereket, hogy a 700 ezret kézhez tudják kapni. Plusz ezen felül még a szállást és az étkezést is álljuk 

– mondta Görög Georgina.

Mennyi az annyi? – a milliós balatoni vendéglátós fizetések legendájának nyomában jártunk
Görög Georgina

A felszolgálók kevesebbet kapnak, nekik viszont ott van a teljes egészében megtartható borravaló.

Egy pincért bruttó ötszáz-hatszázezerért szoktuk bejelenteni. Attól függ, hány napot vállal, hány napot dolgozik, és erre rájön még a jatt, amit elosztanak.

A 10 százalékos borravaló ma már nem jellemző, öt és hét százalék között van az átlag. Ami nem is olyan kevés, az emelkedő árakat nézve. Még sincs elég képzett és ambiciózus munkaerő. A legrövidebb próbaidő csak fél napig tartott és már el is köszöntek a kollégától. A Balatont sokan szezonális ugródeszkának tekintik, de a rátermettség gyakran hiányzik.

„Nincs azzal probléma, hogy azt a pénzt ki kell fizetni, mert természetesen ki tudjuk fizetni, mert tényleg nagyon jó turizmussal rendelkezik a Balaton és nagyon sokan vannak, hál’ Istennek. Azzal van a probléma, hogy az olyan emberek is elkérik ezt a fizetés, akinek nincsen hozzá megfelelő tudásuk” – mondta Georgina a Fókusz stábjának.

A balatoni árak tendenciáját mindannyian ismerjük, évek alatt sokszorosára nőtt a hekk, a lángos, a halászlé, a palacsinta, a hamburger, a pizza, egyszóval mindennek az ára. A bérekben is jelentős a növekedés nem reprezentatív kutatásunk szerint. A tavalyihoz képest 20-30 százalékkal lehet többet keresni, ez az összeg az 5 évvel ezelőtti pénznek több mint a duplája.

#Fókusz#Videó#balaton#fizetés#vendéglátás#szakács#felszolgáló#bér

Címlapról ajánljuk