Fókusz

Habakuk már lehet a gyerek, a Gyulai Kolbász viszont nem biztos, hogy jó poén – mi alapján engedélyezik az új keresztneveket?

Morva AnnaMorva Anna

2023. február 25. 18:41

Kolbász vagy Banánvirág. Nem, ez nem egy furcsa gasztronómiai ízelítőm mindkét keresztnevet leendő szülők igényelték a gyereküknek. Extrém mennyiségű névkérelem érkezett idén a Nyelvtudományi Intézethez, hajmeresztő ötletekkel álltak elő a szülők.

A legjellemzőbb az, hogy egy adott névnek az idegen írásmódját kérik, gondolok itt például a Zarah-ra, Fannira y-nal, vagy az Evelinre szintén y-nal. Ezt sajnos minden alkalommal el kell utasítanunk, hiszen jogszabály van arra Magyarországon, hogy magyar állampolgárnak csak a magyar helyesírás szabályai szerint lehet anyakönyveztetni

– nyilatkozta a Fókusznak Haindrich Helga, Nyelvtudományi Intézet munkatársa.

Neki a személyes kedvence a Habakuk volt, amit támogattak is, hiszen Szent Habakuk egy próféta volt, a Krisztus előtti 600-as években élt, és más névkultúrában is szerepel a Habakuk név.

Cserháti Tamara is adott már be anyakönyvi kérelmet, de végül nem fogadták el a kérését. Kisfiát végül Bennek nevezték el. A névválasztásnál több szempontot is figyelembe vettek.

Mivel én férjem külföldi, így nálunk elég sokszor kerül szóba, hogy itthon vagy kint folytassuk tovább az életünket, ezért igyekeztünk olyan nevet választani, amit kint is jól tudnak használni. Illetve ha Magyarországon maradunk és nemzetközi iskolába mennek, akkor ne kelljen minden nap betűzniük, de Magyarországon is megállja a helyét ez a név, és ne legyen nevetséges

 – magyarázta az egykori szépségkirálynő.

Ezen talán nem gondolkoztak el azok a szülők, akik Felhőnek, Banánvirágnak, vagy Kolbásznak szerették volna elnevezni leendő gyermeküket.

Úgy gondolnám, hogy ezeket egy jó poénnak szánták. Nem hinném, hogy valódi szándék volt mögötte. Hogy ha valakinek épp Gyulai a családneve, mekkora poén lenne már Gyulai Kolbászként szerepelni 

– elmélkedett a Nyelvtudományi Intézet munkatársa.

Hogy mennyire kreatívak a szülők a névválasztásnál, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az 5 évvel ezelőtti, nagyjából 300 névkérelemhez képest idén több mint 600 új kérelmet adtak be.

Engedélyeztünk kettős névalakokat is, mint például a Pannaróza, a Hannaléna. A Tisza volt még egy ilyen izgalmas név, ugye itt földrajzi névről beszélünk, és alapelvünk az, hogy földrajzi neveket nem engedélyezünk

– avatta be a döntési folyamatba Haindrich Helga a Fókusz stábját.  

Mindent összegezve azonban mindegy, hogy új vagy klasszikus, nemzetközi vagy magyar, a legfontosabb, hogy a gyereket később ne érje hátrány a neve miatt, és jól érezze magát vele.

#Fókusz#Videó#Belföld#név#engedélyezés#keresztnév#szülő#nyelvész

Címlapról ajánljuk