Fókusz

Tömeges elszegényedést és a nyugdíjrendszer összeomlását hozhatja magával, hogy egyre kevesebb gyerek születik

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2023. február 11. 18:59

Egyéni döntések, amelyek globális válsághoz vezethetnek. A gyerektelen kapcsolatok száma világszinten emelkedik, de a nyugati típusú társadalmakban markánsabban. Manapság egy családban átlagosan nem születik két gyermek, pedig minimum két gyermek vállalása kéne ahhoz, hogy a születési és halálozási arány körülbelül nullára jöjjön ki. Létbizonytalanság, gazdasági kihívások, karrierkérdés – ez mind-mind csökkenti a gyermekvállalási hajlandóságot. Sam Vaknin pszichológus szerint nárcisztikus kultúránk az egyik oka annak, hogy kevesebb gyerek születik.

Sam Vaknin izraeli származású pszichológus szerint az individuális, nárcisztikus kultúránk az egyik oka annak, hogy kevesebb gyerek születik. Az elmagányosodás terjed, mint egy járvány, mondja – a fiatalok esetében is. Nagy a stressz az embereken, hogy teljesíteni tudjanak. Gazdasági, szociális és érzelmi biztonság nélkül pedig a gyerekvállalás kockázatos kihívásnak tűnik sokak számára.

„A második világháború után 5 évet kellett dolgozni ahhoz, hogy lakást vegyünk, ma ez 45 év, így a férfiak és a nők is azt mondják, minek? Nem tudunk lakást venni, nem tudunk gyerekeket felnevelni. Amit tudunk az az, hogy bérlünk egy lakást és fogyasztunk, vásárolunk. Egy hónapban egy fizetés 40-50 százaléka megy el bérleti díjra”.

Mire elég a másik fele? Nos, abból nehezen lehet családot alapítani. Mit csinálsz? Fogyasztasz, vásárolsz, veszel egy újabb telefont, vagy streaming szolgáltatásokat, ez egy fogyasztói modell, amit a kapitalizmus hozott létre

– véli Vaknin.

Egy gyerek ideális felneveléséhez párkapcsolat is szükséges. Persze egyedül is lehet, de ketten optimálisabb. De hiába jelentek meg a különféle randi applikációk, mégsem lett egyszerűbb párt találni.

#Fókusz#Videó#gyermektelenség#öregedő társadalom#nyugdíjrendszer#sam vaknin

Címlapról ajánljuk