Fókusz

„Próbálom tartani magam, a kislány előtt nem sírhatok” – szívszorító interjút adott a törökországi földrengés magyar túlélője

Török ÁdámTörök Ádám

2023. február 9. 20:29

Megrendítő interjút adott a Fókusznak az a magyar édesanya, aki családjával együtt túlélte a törökországi földrengést. Dominikáék hajnalban az erős földmozgásra ébredtek, és sikerült elhagyniuk a tízemeletes épületet, amiben éltek. Most rokonoknál húzzák meg magukat, összesen húszan laknak együtt egy kis faluban lévő nyaralóban, ahol sokszor nincs víz. Dominika azt mondta, nem sírhat ötéves kislánya előtt, aki folyton azt kérdezgeti az édesanyjától, hogy mikor mehetnek haza.

Keservesen sír, de csodával határos módon túlélte a földrengést az a 2 éves török kisfiú, aki három napja várta a romok alatt, hogy megmentsék. Kézről-kézre adták tovább a picit, hogy mihamarabb orvosi ellátást kaphasson. A törökországi Hatay tartományban sajnos egyre kevesebb az ehhez hasonló megmenekülés a hétfő hajnali földrengések óta. 

„Próbálom tartani magam, a kislány előtt nem sírhatok” – szívszorító interjút adott a törökországi földrengés magyar túlélője
Kovács Dominika és családja hajnali fél 5-kor ébredt fel a földrengésre, azonnal kimenekültek a házukból. Fotó: RTL Fókusz

Kovács Dominika török férjével  és ötéves kislányával az egyik legsúlyosabban érintett területen, Malatyában lakik. A Fókusznak így emlékezett vissza a tragikus hétfői napra:

Hétfőn hajnali fél 5-kor arra ébredtünk, hogy egy 7,6-os erősségű földrengés jött, gyorsan összekuporodtunk. Amikor elállt, le is futottunk, jó sok takarót raktunk magunkra, mert fél 5 volt, pizsamában voltunk, kint fagyott.

Nem maradhattak a városban: bármelyik pillanatban összeomolhat bármelyik épület, Malatyában az utcák sem biztonságosak. Dominika azt mondta, nem volt egyszerű kijutni a városból.

Nagyon nehéz volt. Mindenhol összedőlt épületek, romok, fagy van, hó van, a kis utcákon is nehezen fértünk el. Káosz volt, mindenki menekül a városból 

– mondta Dominika.

Az asszony és családja a város közelében élő rokonaikhoz menekültek autójukkal és azokkal a ruhadarabokkal, amit még magukra tudtak kapni. Most egy Hatunsoyo nevű faluban laknak, az ottani nyaralóban  húzzák meg magukat, összesen húszan. 

„Próbálom tartani magam, a kislány előtt nem sírhatok” – szívszorító interjút adott a törökországi földrengés magyar túlélője
Húsz családtag húzza meg magát az épen maradt nyaralóban. Fotó: RTL Fókusz

„Van négy kanapé, meg egy franciaágy. Földön, ágyon, ülve, fekve alszunk, de együtt vagyunk" – meséli.

Az utórengések is gyakoriak. Dominika azt mondta, ha rezgést éreznek, a lámpákat figyelik. Azt nézik, mennyire mozog a csillár, hogy felkészüljenek rá, ha megint futni kell.

A mentőcsapatokban dolgozó önkéntesektől élelmiszert, meleg ruhát már kaptak a családtagok, de a helyi közösség is segíti egymást, a szomszédok kopogtatnak be egymáshoz, hátha tudnak valamiben segíteni. Dominika persze a legnehezebben kislányát, Jázmint tudja megnyugtatni. 

A kislány nagyon fél. Nagyon nehéz. Próbálom tartani magam, de amúgy a sírás kerülget. De a kislány előtt nem sírhatok. Akkor ő is sír

– tette hozzá  könnyeivel küszködve.

Bár az áramszolgáltatást helyreállították, a vízellátás akadozik, rendszeresen havat kell melegíteniük, hogy inni, mosakodni tudjanak. Az szóba sem jön, hogy otthonukba visszatérjenek, hiszen bármikor összedőlhet az épület. A család egyelőre arra vár, hogy benzin érkezzen a városba, eljussanak autóval egy reptérre és végre elrepülhessenek Magyarországra. 

„Próbálom tartani magam, a kislány előtt nem sírhatok” – szívszorító interjút adott a törökországi földrengés magyar túlélője
A földrengés puszítása Törökországban. Fotó: RTL Fókusz

Törökországban és Szíriában is több tucat magyar önkéntes csapat dolgozik a mentésen, az orvosi ellátásban és a segélycsomagok szétosztásában. Ahogy telik az idő, egyre kevesebb az esély, hogy újabb túlélőkre bukkanjanak.

A Hunor Mentőszervezet csütörtökön élve talált meg egy kisfiút a romok alatt. Marosi Antal a Katolikus Karitász önkéntese azt mondja, sok mindentől függ, hogy a túlélők meddig bírják a romok alatt.

Sok minden közrejátszik abban, hogy meddig lehet kibírni az éjszakai hideget, meddig lehet kibírni étlen-szomjan, hogy lehet elviselni a félelmet hogy nem tudom, mi lesz velem.

A hétfő hajnali és az azt követő utórengések következében eddig hivatalosan közel 20 ezren vesztették már életüket Törökországban és Szíriában. A sérültek és eltűntek száma ennek a többszöröse is lehet a szakértők szerint.

#Fókusz#Videó#Külföld#földrengés#törökország#szíria#túlélő

Címlapról ajánljuk