Fókusz

Krássunk a stabil bástya, de a YOLO és a LOL már nagyon cringe – meg amit egy boomer felfog mindebből

Süle LászlóSüle László

2022. augusztus 18. 20:42

Stabil vagy, bástya? Sittes a stílód! A 40 év feletti „boomerek”, már nem érzik a vibe-ot, a Fókusz riportere azonban próbálja tartani a lépést a tinikkel, ezért utána járt annak, mik azok a furcsa kifejezéskét, amiket a Z-generáción kívül senki sem ért, pedig nem árt, ha tudjuk a jelentésüket. 

A Fókusz riportere nekivágott a Sziget Fesztivál sűrű dzsungelének, hogy kiderítse, miért hívják őt a fiatalok boomernek, mit jelent az, hogy sittes a stílód és miért ciki ma már a YOLO. Még szerencse, hogy a különböző szlengek értelmezésében egy nyelvész is a segítségére sietett.

Szijja Krúbi … krássom vagy, és az álmom az, hogy meglátogass.

Krúbi üzenetek című dalszövegéből idéztünk, amihez már lassan értelmező szótár kell. Például rögtön ahhoz a kifejezéshez, hogy a „krássom vagy”. A Szigeten megkérdezett egyik fiatal felvilágosította a stábot, hogy ezt a kifejezést arra használjuk, ha valaki nagyon tetszik nekünk, a cringe-et pedig a kínos dolgokra szokták mondani.

Sittes a stílód bástya – tiniszlengek, amiket jobb, ha értünk
Z-generáció a Sziget Fesztiválon, akik minden kérdésünkre választ adnak

A cringe meg a crush olyan kifejezések, amelyek egyértelműen az angolból kerültek be a magyar tinik nyelvébe. Ezért a tiniszlengek megértésben nagy előnyt élveznek mindazok, akik beszélnek angolul. Ilyen például az X-Faktor tavalyi felfedezettje Kocsis Paulina, akivel a Szigeten találkozott a Fókusz stábja.

Sittes a stílód bástya – tiniszlengek, amiket jobb, ha értünk
Kocsis Paulina

Tettünk vele egy próbát. Például a szleng szerint mit csinál az, aki flexel?

– Menőzik, ezt tudom. 
– Mit csinál az, aki szkippel valamit? 
– Átugrik. Mármint nem szó szerint! 
– Például egy videót? 
– Igen. 
– Mit csinál az, aki ghostingol? 
– Jajj, azt ismerem! Amikor eltűnik, és soha többet nem válaszol semmire – válaszolta az énekesnő a stábnak.

Hogyan látja a tiniszlengeket egy nyelvész?

Pölcz Ádám 33 éves nyelvész egészen máshogy látja a mai tinik nyelvhasználatát, mint az átlagember.

Sittes a stílód bástya – tiniszlengek, amiket jobb, ha értünk
Pölcz Ádám, nyelvész és Süle László, riporter

„Ha az angol nyelvből átvett betűszavakat, rövidítéseket nézzük, amik mondjuk a csetelés nyelvében megjelennek, azért van egy pár ilyen. Egy picit régebbi a LOL, l-o-l, ugye ez a nagyon hangosan nevetni. Ez egy rövidítés volt, amit főleg írásban, de azért szóban is használtak. Aztán volt a YOLO (You Only Live Once) betűszó, ami a „csak egyszer élsz” angol betűszava” – magyarázta  a nyelvész, aki nem véletlenül használt múlt időt. Ezeket ugyanis ma már nem használják a fiatalok.

A fesztiválon megkérdezettekis pont ezt a két kifejezést jelölték meg „cikinek”, azaz ezek már kikoptak a mindennapos használatból.

Az is ciki, ha egy jóval idősebb ember használja ezeket a kifejezéseket, a „boomer” címkét így még gyakrabban megkapják a 40, 50, 60 felettiek – a tinik szemében ők azok, akik már nem képesek megfelelni a korszellemnek, a fiatalok elvárásainak – például a közösségi médiatérben.

„A boomer felhív telefonon egy Z generációst, amitől ő valószínűleg ki fog borulni, mert nem chaten, vagy nem hangüzenetet hagyva történik ez meg” – mondta Forgács Mariann, közösségi média szakértő.

Sittes a stílód bástya – tiniszlengek, amiket jobb, ha értünk
 

Forgács Mariann szerint az egyik trendi dolog, amit a fiatalok sokat használnak, az éppen a hangüzenet, éppen ezért egyik szülő se sértődjön meg, ha a gyerek nem veszi fel a telefont és inkább hangüzenetben válaszol. Azon se csodálkozzunk, ha egy túl erős csengőhang, vagy a folyamatosan érkező hangos értesítések miatt kapunk egy-egy rosszalló tekintetet. Vagy éppen amiatt, mert egy fiatalabb ismerősünk már nem is használja a Facebookot, ne adj isten, nem olvasta el a kismillió e-mailje egyikét. Viszont éppen úgy ők sem várhatják el, hogy az idősebbek ismerjék az újabb trendeket. Mint például a most igazán menőnek számító BeRealt.

Mi is az a BeReal?

A BeReal az a legújabb közösségi oldal, ami filterek és hazugságok nélkül hirdeti magát. BeReal, azaz légy igazi, eredeti! Ahogy, a neve is mutatja, nagyon fontos, hogy a valóságát tudd megmutatni. Kapsz mindennap, egy bizonyos időpontban üzenetet, hogy most kell elkészítened egy képet.

Sittes a stílód bástya – tiniszlengek, amiket jobb, ha értünk
 Forgács Mariann, közösségi média szakértő és a Fókusz riportere a BeReal-t használják

Na és az mit jelent, hogy stabil vagy, bástya?

„Az, hogy kemény vagy, öcsém, jól nézel ki, jó a stílusod. Jól öltözködsz” – tudtuk meg az egyik fesztiválózótól. A megfejtésben a nyelvész is nagyrészt egyetért:

„Igazából bármit jelenthet. Mert ugye, a stabilnak van egy köznyelvi jelentése. Azt mindannyian értjük, hogy mit jelent. Hogy biztos, hogy megingathatatlan. Valószínűleg ebbe az irányba kell elindulni. Stabil vagy, báttya? Valószínűleg azt jelenti, hogy nagyon erős, nagyon jó vagy valamiben, vagy jól teljesítesz” – magyarázta a nyelvész a Fókusz riporterének.

#Fókusz#Videó#tiniszleng#kocsis paulina#trendi#közösségi média#tinik#szleng

Címlapról ajánljuk