Fókusz

Friderikusz Sándor: Nem a legvidámabb korszakomat élem, de próbálom a figyelmemet munkával elterelni

Fehér IstvánFehér István

2022. augusztus 11. 20:42

Friderikusz Sándor tavaly áprilisban indította el saját YouTube-csatornáját és podcastját, ami minden előzetes várakozását felülmúlta. A tévés azt mondja, most élvezi a legjobban a munkát, de nagy szüksége is van erre az örömre, mert az elmúlt évek nehézségei rá is hatnak. A TikToknak viszont nagy rajongója lett, lefekvés előtt könyv és mobil van a kezében.

Friderikusz Sándor showműsorai 30 évvel ezelőtt a magyar televíziózás legnépszerűbb műsorai voltak. 

Friderikusz Sándor a podcast sikeréről: Most élvezem a legjobban a munkát, olyan emberrel beszélgetek, akiket én szeretnék kérdezni
Fotó: YouTube/Friderikusz Podcast

Hatalmas stúdióban fogadta világsztár vendégeit, a nézőszám pedig hasonlóan grandiózus volt: az adásokat rengetegen követték, 5 és fél vagy akár 6 millió ember is a tévé előtt ült egy-egy este.

Három évtizeddel később Friderikusz a saját podcaststúdiójában ül, csak a vendég és a technikus kolléga társaságában. Ami viszont több évtized után is megmaradt: még mindig hatalmas tábor követi Friderikusz munkásságát. 

Most élvezem a legjobban a munkát, pont annyi van, amennyit már az én koromban szeretek dolgozni, és olyan emberekkel beszélgetek, akiket én szeretnék kérdezni

– mondta a televíziós.

Friderikusz Sándor a podcast sikeréről: Most élvezem a legjobban a munkát, olyan emberrel beszélgetek, akiket én szeretnék kérdezni
Fotó: RTL Klub/Fókusz

Friderikusz általában periódusokra osztva éli az életét. A 2020-ban indult Életünk története című RTL-s műsor előtt 4 évig a nyilvánosságtól visszavonultan élt, beutazta az országot és a világot. Azt mondja, az élettörténeteket a mai napig sokan emlegetik neki, a műsort viszont már nem akarta folytatni, úgy érzi, a 3x6 adással kimerítették a műsor kereteit.

Tavaly áprilisban indította el a saját YouTube-csatornáját, az első podcastfelvételen a Fókusz is ott volt. Azért is élvezi ezeket a beszélgetéseket, mert itt csak olyan témákat jár körbe, amelyek felkeltik az érdeklődését. A vendéglista is igazán sokszínű: a tudományos élet képviselői, művészek, gazdasági szakemberek mellett hétköznapi hősök is előfordulnak, de volt, amikor egy juhász jött Hajdúsámsonból. A potenciális témáit és vendégeit a nagy noteszában vezeti, ami lassan kezd betelni. Induláskor is már 630 név szerepelt benne, most 949-nél tart.

Az utóbbi időben a háború, a globális felmelegedés mellett a gazdasági válság kérdései foglalkoztatják a legjobban. Ezek közül is kiemelkedik a Surányi György volt Magyar Nemzeti Bank-elnökkel készült beszélgetése, amit négy nap alatt egymilliószor néztek meg, most pedig már 1,6 milliónál is nagyobb a megtekintések száma. Mint mondta:

Csomó olyan barátom, rokonom van, akiket ez érint, de engem is. Nem feltétlenül az, hogy holnap mennyire mennek fel az árak – bár amikor nagy ritkán boltba megyek, ugyancsak megdöbbenek – de mindaz, ami történik. A covid két éve, a gazdasági válság, a háború réme rám is hatással van. Én sem a legvidámabb korszakomat élem, de próbálom a figyelmemet elterelni munkával meg a rengeteg olvasással. És ha van időm, pár napra elutazom, szóval próbálok normális életet élni, de a rezonanciát nemcsak átveszem, hanem magam is átélem.

Friderikusz Sándor a podcast sikeréről: Most élvezem a legjobban a munkát, olyan emberrel beszélgetek, akiket én szeretnék kérdezni
Fotó: YouTube/Friderikusz Podcast

A saját csatornáján az új műsorok mellett a korábbi sikeres tévéműsoraiból is sok részletet megidéz. A nézők a 15-20 évvel korábbi komolyabb beszélgetéseit is nagy érdeklődéssel követik, például azt, amit Hitler keresztfiával készített. 

Az éppen három évtizeddel ezelőtt indult Friderikusz show legnézettebb epizódja az volt, amikor a Dallas című sorozat főszereplőjét Jockey-t, azaz Larry Hagmant látta vendégül, amit közel 6 és fél millióan követtek a tévéképernyők előtt. A hihetetlen népszerűség okán újra felmerült az ötlet, hogy lehetne újabb Friderikusz show, de a tévés végül nem vállalta.

Az RTL kreatív igazgatójának és programigazgatójának ötlete volt, és nagyon csábító volt, hogy 30 év távlatából ismét készítsünk jó néhány műsort egy Friderikusz show összes elemét beépítve. Ez egy monstre show lett volna, de aztán párnapos gondolkodás után nem vállaltam. Úgy gondoltam, hogy nagyon megerőltető lenne ennyit dolgozni, nem biztos, hogy akarom.

Azt mondja, hogy a legmerészebb álmait is felülmúlta YouTube-csatornájának közönségsikere. Az eddig elkészült több mint ötven podcast – Friderikusz különböző felületein – összesen 31 millió megtekintésnél tart. Az abszolút csúcstartó a Frei Tamással készült beszélgetés, amit már 1,8 milliószor láttak. 

Friderikusz megingathatatlanul hisz abban, hogy a mélyebb, közéletibb tartalmakra igenis van igény.

Általában komoly tartalmakat töltünk föl, tehát nincsenek benne ötlábú kecskék és háromszemű emberek, hanem kifejezetten komoly témákról beszélgetünk, és ennek ellenére úgy tűnik, hogy bármihez is van valamiféle affinitásom, azt a nézők értékelik. 

A műsorvezető elárulta, hogy ma már televíziót is leginkább online néz, esténként lefekvés előtt pedig általában egy könyv és a telefonja van a kezében. A TikToknak is nagy rajongója lett.

Mostanában verseket olvasok, most éppen József Attilát – mindig kiválasztok klasszikusokat és modern költőket is – ezt a korszakomat élem. De az utolsó 15 perc a TikToké, hát imádom. Azt mondják, hogy nagy marhaság, de nem igaz. Vannak benne nagy blődségek, és vannak benne nagyon komoly dolgok. Például az a magyar származású nagymama, aki a TikTokon mesélte el rövidre fogva a holokauszttörténetét, egészen megdöbbentő volt.

Friderikusz kéthetente csütörtökönként jelentkezik friss beszélgetésekkel. A mai részben új műfajt próbálnak ki, egy vitát hoztak össze, amiben egy vegyész doktor és egy fizikus vitatja meg, hogy az a jólét, amiben élünk, 20 éven belül véget ér-e, és a modern civilizáció milyen súlyos válságba kerül majd.

#Fókusz#friderikusz sándor#podcast#youtube#nézettség#Életünk története#rtl

Címlapról ajánljuk