Fókusz

10/9 – ennyire kilátástalanra értékelik azok a diákok a helyzetüket, akik szülői támogatás nélkül keresnek albérletet Budapesten

Morva AnnaMorva Anna

2022. július 22. 19:42

Csütörtök este kiderültek a felsőoktatási felvételi ponthatárok. Eldőlt, ki hova mehet továbbtanulni. Vannak olyanok fiatalok, akik azért nem jelentkeztek budapesti egyetemre, mert nem tudnák fizetni az ezzel járó költségeket a megnövekedett albérlet és rezsiárak miatt. A Fókusz stábja arról kérdezte a felsőoktatási képzés előtt álló diákokat, hogyan boldogulnának szülői segítség nélkül.

Csütörtök este kiderültek az idei felvételi ponthatárok. A legnépszerűbb szakok most is a gazdasági, orvosi és a jogi képzések. A felvett diákok boldogsága azonban nem tartott sokáig, amikor elkezdtek azon gondolkodni, hogy hol fognak lakni és miből fognak élni szülői segítség nélkül, megnövekedett albérlet- és rezsiárak mellett.

A legolcsóbb megoldás még mindig a kollégium, ami havonta nagyjából 20 ezer forintos költséget jelent. Annak azonban az a hátránya, hogy nem olyan egyszerű oda bejutni. Kevés a hely, ezért nézik a tanulmányi eredményeket, a lakhely távolságát az iskolától és a szociális hátteret is. Akit nem vesznek fel, más alternatívát kell találnia.

Az én körömben az a gyakori, hogy összeköltöznek sokan lányok-fiúk, akik ismerik egymást. Mert a koliba nagyon nehéz bekerülni 

 – mondta a Fókusznak Puskár Barbara, aki szerint a budapesti diákoknak különösen nagyon nehéz bekerülniük a kollégiumokba, így az a legjobb megoldás, ha többen összefognak, kivesznek egy közös albérletet és megosztják a költségeket, ha mindenáron ki szeretnének repülni a családi fészekből.

 „Egy barátommal összeköltözünk, ez lesz a terv” – ezt már Lakatos András mondta a Fókusznak, akinek nagy álma volt, hogy Pestre költözhessen.

Van, aki már most keresi a munkát, amit az egyetem mellett végezhet majd, hogy kit tudja fizetni a költségeket.

„Tervezek dolgozni, de a fogorvosi szak mellett elég nehéz lesz” – mondja Páli Levente Gábor, aki azért választotta Szegedet, mert ott lakik a nővére, így legalább a lakhatásáért nem kell aggódnia.

Jung Tamás szerint akit nem tudnak támogatni a szülei, azok képtelenek elköltözni, így bizonytalanságban töltik el életük egyik legmeghatározóbb időszakát. Ebben egyetért a 23 éves Mile Tamás is, aki szerint a legtöbb kortársa azért lakik még mindig otthon, mert egy saját albérletet nem tudnak fenntartani maguknak, a kollégiumba viszont meg nem veszik fel őket.

A diákok egyelőre annak örülnek, hogy túl vannak az érettségin és az egyetem megkezdése előtt csakis a jól megérdemelt szórakozás és pihenés a cél. Tudják, hogy sok akadállyal kell még megküzdeniük, de ezzel ráérnek majd a jövőben foglalkozni.

#Fókusz#oktatás#kollégium#diák#diákmunka#budapest#albérlet#albérletár

Címlapról ajánljuk