Fókusz

Ebben a lakosztályban szállt meg Budapesten II. Erzsébet – kulisszatitkok a királynő rendszerváltás utáni látogatásáról

Lengyel NikolettLengyel Nikolett

2022. június 2. 18:43

A csütörtökön 70 éve uralkodó II. Erzsébet 1993-ban járt először Budapesten férjével, Fülöp herceggel. A Fókusz riportjából kiderül, hogyan emlékeznek rá azok, akikkel akkor találkozott, melyik magyarországi programját élvezte a legjobban, és mit mondott Fülöp herceg, amikor a Belvárosban messze lemaradt a királynőtől.

Csütörtökön ünnepelik a 96 éves II. Erzsébet hivatalos születésnapját, azaz a királynő éppen ezen a napon uralkodik 70 éve. Az évfordulót nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Budapesten, a magyarországi brit nagykövet rezidenciáján is megünneplik. Ez az este

olyan, mint Britannia Budapesten

– mondja Paul Fox brit nagykövet, aki abban a rezidenciában vezette körbe a Fókusz stábját, ahol II. Erzsébet megszállt 1993-ban. 

 A királynőnek ez volt az első útja a rendszerváltás utáni Közép-Európába. Nagy megtiszteltetés volt, hogy Magyarországra látogatott először – ezzel a britek kifejezték támogatásukat Magyarország felé a demokratikus átalakulásban.

A Fókusz stábja megtalálta a királynő akkori tolmácsát is, Papp Nándort, akinek rengeteg bennfentes információ van a birtokában a királynő 29 évvel ezelőtti látogatásáról.

Első este Göncz Árpád és a felesége díszvacsorát adott a királynő és a férje tiszteletére, május 6-án este pedig II. Erzsébet adott viszontvacsorát Göncz Árpád és a felesége tiszteletére.

Érdekesség, hogy mindkét vacsorán II. Erzsébet étkészletével terítettek meg, amit egyenesen Londonból szállítottak Budapestre.  

A Fókusz riportere II. Erzsébet tolmácsával

A tolmács Fülöp herceg közvetlenségére is hozott példát: rengeteg angol turista volt akkor Magyarországon, és felismerték a koronás vendégeket. A királynő nem állt meg, de Fülöp herceg leállt kvaterkázni az angol turistákkal a Vörösmarty téren – idézte fel Papp Nándor.

Egy idő után már csak a királynő kalapját láttuk, annyira eltávolodtunk. Észrevette ezt Fülöp herceg is, és annyit mondott: »Well, we manage to lose the queen again«, vagyis megint sikerült elveszítenünk a királynőt.

A tolmács azóta is őrzi a 29 éves programfüzetet. Ma is emlékszik, hogy a királyi pár legkedvesebb programja Bugacon várt rájuk, ahol lovasbemutatókkal szórakoztatták őket. 

De II. Erzsébet nem felejtett el köszönetet sem mondani a körülötte lévőknek. Amikor búcsúzott, mindenkit külön kétperces audiencián fogadott a látogatása alatt őt segítő magyar stábból, és mindenkitől elbúcsúzott, mindenkivel kezet fogott – kesztyű nélkül.

Erzsébet királynő nemcsak politikusokkal találkozott, hanem magyar gyökereivel kapcsolatos dokumentumokat is megtekintett, hiszen 

egyik felmenője Rhédey Klaudia magyar grófnő volt. 

Még a Dankó utcai hajléktalanszállón is látogatást tett. Iványi Gábor lelkész, aki már akkor is vezette az intézményt, felidézte: 

több mint egy órát ott volt, beszélgetett velünk, a hajléktalanokkal, akik megszeppenve ültek ott, orvosainkkal, munkatársainkkal. 

Az ott készült sajtófotókat a királynő a program végén elárvereztette, a befolyt 170 ezer forintot pedig felajánlotta a Dankó utcai hajléktalanszállónak.

 

#Fókusz#Bulvár#ii. erzsébet#budapest#fülöp herceg

Címlapról ajánljuk