Fókusz

Ki fog gyógyítani a falvakban, ha már az utolsó háziorvos sem bírja tovább?

Garay AnnamáriaGaray Annamária

2022. április 7. 19:30

Húszmillió forintos letelepedési támogatást és szolgálati lakást is kapna a falutól, mégsem jelentkezik senki háziorvosnak Endrefalván. Itt hetente kétszer két órában van háziorvos a rendelőben. Mátraverebélyen a nyugdíjas korú háziorvos több mint háromezer embert lát el. Jelenleg több mint 650 háziorvosi praxis betöltetlen Magyarországon, a legtöbb a kis falvakban. Ez azt jelenti, hogy minden tizedik háziorvos hiányzik a rendszerből, az sem segít, hogy az állam felemelte a támogatások mértékét.

Már évek óta tart és egyre súlyosabb a háziorvoshiány Nógrád megyében. A mentősök legtöbbször is csak sokára érnek a helyszínre.

Nem jobb a helyzet Endrefalván sem. Itt is csak heti kétszer két órában van háziorvos a rendelőben, ha valaki máskor betegszik meg, utaznia kell. A pozíció 2017 óta üres, helyettesítéssel ellátott, pedig a praxis betöltése esetén 20 millió forintos letelepedési támogatás is igényelhető és a falu szolgálati lakást is biztosítana, orvos mégsincs.

Oláriu György 31 éve látja el Mátraverebélyen a háziorvosi szolgálatot, mellette minden nap átjár Ecsegre helyettesíteni. És bár egy éve betöltötte a nyugdíjkorhatárt, egyelőre nem tervezi, hogy pihenni fog. A két praxisban összesen több mint háromezer beteget lát el, de azt mondja, van olyan kollégája, aki 3 vagy 4 körzetben is helyettesít.

 

Ha mi nyugdíjba mennénk, nem dolgoznánk, akkor összeomlana a rendszer

– mondja.

A számok is jól mutatják, hogy hogy a kiöregedőfélben lévő körzeti orvosoknak mennyire nincs utánpótlásuk. 

Jelenleg több mint 650 háziorvosi praxis betöltetlen Magyarországon, a legtöbb a kis falvakban, némelyik már több, mint 15 éve. 

Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg minden tizedik háziorvos hiányzik a rendszerből és úgy tűnik, az sem segít, hogy az állam felemelte a támogatások mértékét.

 

A legnagyobb hiány a szegényebb régiókban van, az ország azon településein, ahol a legrosszabbak a higiéniás körülmények és a legrosszabb az emberek egészségi állapota is. Az ilyen régiókban élők ritkábban tudnak menni szűrésre és általános kivizsgálásra is. Sok embernek nincs autója, a busz is sok helyen is csak napi egyszer-kétszer jár. 

Felmérések szerint jelenleg egy-egy betegre átlagosan maximum 12 perc jut, ami szinte az adminisztrációra sem elég, nemhogy alapos kivizsgálásra.

A magyar települések több mint felén ráadásul nincs már gyógyszertár sem.

 

A háziorvosi rendszerben – a szakértők szerint – lassan az utolsó erőtartalékok is kimerülnek. Pedig az üres praxisok betöltését már plusz pénzzel is támogatják. Mégis úgy tűnik, hogy a pálya a fiatalok számára nem elég vonzó, így rengeteg hátrányos helyzetű kistérség és elszigetelt zsákfalu alapellátása azon múlik, hogy a még ott lévő orvosok meddig bírnak gyógyítani.

#Fókusz#egészségügy#vidék#üres praxis#háziorvos

Címlapról ajánljuk