EUEurópa

A Krími híd építésében részt vevő vállalatokat ítéltek el Hollandiában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 13. 11:36

A négy cég megsértette az Európai Unió Oroszország elleni szankcióit azzal, hogy részt vettek a Kercsi-szoros két partját összekötő Krími híd építésében.

A holland ügyészség (OM) négy holland vállalatra és nyolc vezetőjére szabott ki bírságot, amiért megsértették az Európai Unió Oroszországgal szemben hozott gazdasági szankcióit azzal, hogy részt vettek a Kercsi-szoros két partját összekötő Krími híd építésében, írja az MTI az NL Times hírére hivatkozva.

Az ügyészség közleménye szerint az érintett cégek különböző gépeket, gépalkatrészeket szállítottak, valamint technikai segítséget és egyéb szolgáltatásokat nyújtottak a 19 kilométer hosszú híd építéséhez.

„A Krími híd részben a holland tudás és szakértelem felhasználásának köszönhetően épült meg” – fogalmazott a holland ügyészség.

A kercsi híd építésében részt vállaló holland cégek mintegy 71 330 euró (28,5 millió forint) összegű haszonra tettek szert. A jogellenesen szerzett profitot a holland ügyészség lefoglalta.

Az ügyészség a vállatokra 5000 és 100 ezer euró közötti összegű pénzbírságot szabott ki, az érintetteket pedig 20 és 60 óra közötti közmunkára ítélte.

További három vállalat és vezetőik ügyében is eljárás van folyamatban. A holland ügyészség szerint elegendő bizonyíték támasztja alá, hogy ezek a cégek is szándékos bűncselekményt követtek el a hatályos gazdasági szankciók megszegésével.

Oroszország 2014-ben szállta meg a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaságot, majd a félszigetet egy színjátékszerű népszavazás eredményére hivatkozva Oroszországhoz csatolták. A nemzetközi közösség azóta sem ismerte el, hogy a Krím Oroszországé lenne, a félszigetet Ukrajna orosz megszállás alatt álló részének tekinti.

Az Európai Unió a Krím félsziget elcsatolása nyomán 2014 márciusa óta több lépésben korlátozó intézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben. Egyebek mellett az orosz gazdaság bizonyos ágazatait célzó gazdasági szankciókat rendelt el.

Oroszország a félsziget megszállása után 2014 és 2017 között illegálisan hidat épített a Kercsi-szoros két partja közt, összekötve a megszállt félszigetet az orosz Krasznodari határterülettel. A híd stratégiai fontosságú építmény az Ukrajna elleni totális orosz háborúban, ezen át látják el hadianyaggal, felszereléssel, utánpótlással az Ukrajnát dél felől támadó orosz hadosztályokat.

Nyitókép: a Krími híd egyik íves főtartóját szállítják beépítésre a Fekete-tengert az Azovi-tengertől elválasztó Kercsi-szorosban, 2017. október 10-én – Fotó: MTI/EPA/Krími híd projektjének információs központja

#Európa#orosz-ukrán háború#kercsi híd#krími híd#hollandia#ítélet#szankciók

Címlapról ajánljuk