Kovászos uborka házilag – A nyár klasszikusa lépésről lépésre

rtl.hurtl.hu

2025. július 23. 8:07

Ha van savanyúság, ami nélkül nem telhet el egy magyar nyár, az bizony a kovászos uborka. Ez a hagyományos, természetesen fermentált finomság nemcsak roppanós és frissítő, de egészséges is, hiszen tele van jótékony baktériumokkal. Most bemutatjuk a klasszikus receptet, amit nagymamáink is használtak – és néhány modern változatot azoknak, akik speciális étrendet követnek.

Mi is az a kovászos uborka?

A kovászos uborka természetes módon, napfény és baktériumok segítségével savanyodik. Egy kis kapor, fokhagyma, sós víz és egy szelet kenyér csodákat tesz – 2-3 nap alatt az uborka roppanós, savanykás és tökéletes kísérője lesz sülteknek, főzelékeknek vagy akár szendvicseknek.

Kovászos uborka házilag – A nyár klasszikusa lépésről lépésre
Házi készítésű, nap érlelte kovászos uborka – a nyár igazi íze egy üvegbe zárva.

Hozzávalók (kb. 4 adaghoz):

  • 3 kg kovászolni való uborka
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 nagy csokor kapor (ha van otthon, babérlevél is jöhet)
  • 1 szelet adalékmentes kovászos kenyér
  • 4 evőkanál só (literenként 1 evőkanál)
  • 4 liter víz

Elkészítés lépésről lépésre:

Előkészületek

  1. Egy 5 literes befőttes üveget alaposan tisztítsunk meg.
  2. A vizet forraljuk fel, majd oldjunk fel benne literenként 1 púpozott evőkanál sót. Hagyjuk langyosra hűlni.
  3. Az uborkákat mossuk meg, dörzsöljük le a szőröket, és vágjuk le a végeiket. Hosszában vagdossuk be őket úgy, hogy ne essen szét.

Rétegezés

  1. Az üveg aljára tegyük a kapor felét és a fokhagyma egyik részét.
  2. Szorosan rakjuk tele az üveget uborkával.
  3. Tetejére kerül a maradék fokhagyma és kapor, majd a kenyérszelet.
  4. Öntsük rá a langyos sós vizet úgy, hogy ellepje az uborkákat és a kenyeret. A maradék levet tartsuk meg pótlásra.

Kovászolás

  1. Az üveget tegyük egy mélytányérra (a kifolyó lé miatt), és takarjuk le egy másik tányérral.
  2. Állítsuk meleg, napos helyre 2-3 napra. Naponta ellenőrizzük, hogy a lé ellepi-e az uborkákat és a kenyeret – ha nem, pótoljuk.
  3. Ha az uborka már elérte a kívánt savanyúságot, szedjük ki, a levet szűrjük le, és tegyük hűtőbe.

Tartósítás tipp Ha télen is élveznéd ezt az ízt, dunsztold be: csírátlanított befőttesüvegbe tedd az uborkát, öntsd rá a levét, és dunsztold, mint a lekvárt. Tartósítószer nem szükséges.

Variációk, ha újítanál:

  • Gluténmentes: A kenyér helyett használj gluténmentes kenyeret vagy egy kevés levet egy előző adagból.
  • Fűszeres verzió: Adj hozzá egész borsot, mustármagot vagy egy karika csípős paprikát.
  • Mini uborkával: Használj roppanós snack uborkát a különlegesebb állagért.

Fontos tanácsok a sikerhez:

  • Uborka minősége: Csakis viaszozatlan, lehetőleg piacról származó uborkát használj.
  • Víz: Forrald fel és hűtsd vissza a vizet, vagy használj klórmentes szűrt vizet.
  • Napfény: Minél melegebb és naposabb helyre teszed, annál gyorsabban kovászolódik.
  • Tisztaság: Az edények és az alapanyagok legyenek mindig tiszták, hogy elkerüld a penészesedést.

A kovászos uborka nemcsak hagyomány, hanem egy igazi nyári élmény – az íze, az illata, a készítés folyamata mind hozzátartozik a szezon hangulatához. Próbáld ki otthon, és élvezd a nyár legropogósabb savanyúságát saját készítésben!

Kovászos uborkából készített fagylaltot, a rétsági cukrászmester számára nincs lehetetlen:

Fotók: Pexels