Kovászos uborka házilag – A nyár klasszikusa lépésről lépésre
2025. július 23. 8:07
Ha van savanyúság, ami nélkül nem telhet el egy magyar nyár, az bizony a kovászos uborka. Ez a hagyományos, természetesen fermentált finomság nemcsak roppanós és frissítő, de egészséges is, hiszen tele van jótékony baktériumokkal. Most bemutatjuk a klasszikus receptet, amit nagymamáink is használtak – és néhány modern változatot azoknak, akik speciális étrendet követnek.
Mi is az a kovászos uborka?
A kovászos uborka természetes módon, napfény és baktériumok segítségével savanyodik. Egy kis kapor, fokhagyma, sós víz és egy szelet kenyér csodákat tesz – 2-3 nap alatt az uborka roppanós, savanykás és tökéletes kísérője lesz sülteknek, főzelékeknek vagy akár szendvicseknek.
Hozzávalók (kb. 4 adaghoz):
- 3 kg kovászolni való uborka
- 1 fej fokhagyma
- 1 nagy csokor kapor (ha van otthon, babérlevél is jöhet)
- 1 szelet adalékmentes kovászos kenyér
- 4 evőkanál só (literenként 1 evőkanál)
- 4 liter víz
Elkészítés lépésről lépésre:
Előkészületek
- Egy 5 literes befőttes üveget alaposan tisztítsunk meg.
- A vizet forraljuk fel, majd oldjunk fel benne literenként 1 púpozott evőkanál sót. Hagyjuk langyosra hűlni.
- Az uborkákat mossuk meg, dörzsöljük le a szőröket, és vágjuk le a végeiket. Hosszában vagdossuk be őket úgy, hogy ne essen szét.
Rétegezés
- Az üveg aljára tegyük a kapor felét és a fokhagyma egyik részét.
- Szorosan rakjuk tele az üveget uborkával.
- Tetejére kerül a maradék fokhagyma és kapor, majd a kenyérszelet.
- Öntsük rá a langyos sós vizet úgy, hogy ellepje az uborkákat és a kenyeret. A maradék levet tartsuk meg pótlásra.
Kovászolás
- Az üveget tegyük egy mélytányérra (a kifolyó lé miatt), és takarjuk le egy másik tányérral.
- Állítsuk meleg, napos helyre 2-3 napra. Naponta ellenőrizzük, hogy a lé ellepi-e az uborkákat és a kenyeret – ha nem, pótoljuk.
- Ha az uborka már elérte a kívánt savanyúságot, szedjük ki, a levet szűrjük le, és tegyük hűtőbe.
Tartósítás tipp Ha télen is élveznéd ezt az ízt, dunsztold be: csírátlanított befőttesüvegbe tedd az uborkát, öntsd rá a levét, és dunsztold, mint a lekvárt. Tartósítószer nem szükséges.
Variációk, ha újítanál:
- Gluténmentes: A kenyér helyett használj gluténmentes kenyeret vagy egy kevés levet egy előző adagból.
- Fűszeres verzió: Adj hozzá egész borsot, mustármagot vagy egy karika csípős paprikát.
- Mini uborkával: Használj roppanós snack uborkát a különlegesebb állagért.
Fontos tanácsok a sikerhez:
- Uborka minősége: Csakis viaszozatlan, lehetőleg piacról származó uborkát használj.
- Víz: Forrald fel és hűtsd vissza a vizet, vagy használj klórmentes szűrt vizet.
- Napfény: Minél melegebb és naposabb helyre teszed, annál gyorsabban kovászolódik.
- Tisztaság: Az edények és az alapanyagok legyenek mindig tiszták, hogy elkerüld a penészesedést.
A kovászos uborka nemcsak hagyomány, hanem egy igazi nyári élmény – az íze, az illata, a készítés folyamata mind hozzátartozik a szezon hangulatához. Próbáld ki otthon, és élvezd a nyár legropogósabb savanyúságát saját készítésben!
Kovászos uborkából készített fagylaltot, a rétsági cukrászmester számára nincs lehetetlen:
Fotók: Pexels