Életmód

„Ebben a tanévben kb. hatodjára csinálom végig a teljes család és lakás tetűtlenítését” – fakadt ki az influenszer

Tövispataki VirágTövispataki Virág

2024. május 30. 10:00

Semjén Nóra, az anyakivan blog szerzője részletesen leírta a fejtetvek elleni kétségbeejtő küzdelmét. Mint kiderült, koránt sincs egyedül a problámájával.

„Attól tartok, Lillácska nem fogalmazott elég pontosan, mikor azt kérte gyereknapra, hogy vele foglalkozzak egész nap…” – kezdte bejegyzését a blogger, majd folytatta: „Ebben a tanévben kb. hatodjára csinálom végig a teljes család és lakás tetűtlenítését, de eddig csak a serkéket meg a csípéseket láttam. Viszont ma – és ezt el kell mesélnem, mert tanulságos – rátettem a fejére a tetűirtót, majd utána bepácoltam a gyereket olivaolajba... fűszerek nem voltak, de a fejére rálocsoltam fél liter Bertollit (ez egy patikában is kapható tetűirtó szer – a szerk.), ebben is aszaltam vagy 10 percig, majd ezután jött a rohadék fésű, és utána még a tetűsamponos mosás, és ezt követően megtaláltuk a kádban a kis tetemeket. 

Egyet kiemeltem a mosdóra, hogy nagyítóval áttanulmányozzam a kis rohadékot, és lássatok csodát, úgy 5 perc után – hiába a méreg, az olaj és a tetűirtós sampon meg 10 perc fürdés a kádban, elindult!!!!! Elhiszitek???” 

– írta posztjában a megdöbbent anya.

Hozzátette, azért osztotta meg ezt a történetet követőivel, hogy tudják, „ezek az élősködők mindent túlélnek”. Szerinte nincs más módja a tetvek teljes kiirtásnak, mint „manuálisan, azzal a kínzóeszköznek is beillő fésűvel végigfésülni tincsenként az egész család haját, majd minden ágyneműt és plüsst magas hőfokon mosni és szárítani.”

Posztja alatt azonnal özönleni kezdtek a kommentek, többen is írták, hogy ők is ebben a cipőben járnak: „Hasonló évünk volt, októbertől decemberig ment a küzdés, és igen, mindent is túléltek. Nálunk is a fésű használt, jó lett volna ezt tudni kisebb vagyon elköltése előtt is” – írta egy anya, majd hozzátéve, hogy náluk „a kókuszolaj + sapka + fésű oldotta meg véglegesen a problémát”. 

Többen próbáltak tanácsokkal segíteni, volt, aki az elektromos tetűfésűre esküdött, más a megelőző samponra, megint mások szerint az nem ér semmit. Volt, aki Spanyolországból szólt hozzá, mint írta, ott tetűeltávolító szalonok is vannak. Egy ilyen szalonban „mondta az ember, hogy amit nem lehet mosni 60 fokon, azt vágjam be minimum 5 napra egy szemetes zsákba és tegyem el. Annyi idő alatt éhen halnak a dögök, mert nincs ki vérét szívni. Másik, hogy minden vegyszerre már immunisak, csak a szilikonos cucc működik nálunk is.”

Máshol is azt tapasztalták, sok a fejtetves gyerek

Egy debreceni óvónő is arról számolt be az rtl.hu-nak, hogy idén náluk is kiugróan magas a fejtetves gyerekek száma.

„Az egyik kislányak észrevette az anyukája, hogy serkék vannak a hajában. Rögtön jelezte felénk. 

Abból lehet nagyobb baj egy intézményben, ha a szülő észreveszi, otthon lekezeli a gyerek haját, de nem szól a pedagógusnak. Ez azért gond, mert gyorsan terjedhet. Nem beszélve a közös jelmezekről, fejdíszekről, koronáról, amiket használnak a gyerekek. 

Habár a fenti anyuka helyesen járt el a probléma jelzésével, a védőnő így is több óvodai csoportban talált fertőzéseket, sőt, többen a dolgozók közül sem úszták meg a tetveket. „A védőnő azt mondta, hogy a festett hajba nem megy bele a tetű. Tény, hogy akinél találtak tetveket, köztük nálam is, egyikünknek sem volt festve a haja. Ilyen esetben azonnal hazaküldjük a gyerekeket az intézményből, mi felnőttek is hazamentünk, és megtettük a szükséges intézkedéseket, elkerülendő a tömeges fertőzést. Ennek előfeltétele, hogy a szülők szorosan együttműködjenek a pedagógusokkal.” 

Egy Pest megyei óvónőnővel is beszéltünk, ő azt mondta, náluk nem több a fejtetves gyerek, mint eddig, ám mivel nehéz kiirtani a tetveket, ezért folyamatosan újrafertőződnek. 

A Népegészségügyi Központ szerint csökkent a fejtetves esetek száma

Kerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNGYK), ők mit tapasztalnak, azt a választ kaptuk, hogy „a gyermekközösségeket érintő tetvesség mértéke országos átlagban némiképp csökkent a néhány évvel ezelőtti állapothoz képest.” 

Azt írták, hogy a tetvességi arány az óvodákban az elmúlt 3 évben 0,6-0,7% körül alakult, míg 2018-ban és előtte magasabb, 1% feletti arány volt megfigyelhető. Általános iskolákban az országos tetvességi arány 0,9%-os, amely 2020 óta érdemben nem változott. 2019-et megelőzően ennek aránya évekig 1,7-1,4% között mozgott.

Szerintük a legtöbb szülő látóterébe csak akkor kerül a jelenség, mikor óvodás-, iskolás korba lép a gyermeke, ezért ha a közösségben hirtelen elterjedhetnek a vérszívók a szülők szubjektív tapasztalata az lehet, hogy adott időszakban a tetvesség sokkal gyakoribb, hiszen korábban hosszú ideig nem szembesültek a problémával. 

A gyermekközösségekben a rendszeres tetvességi szűrővizsgálatokat a védőnők és adott esetben a járási hivatalok népegészségügyi szakemberei végzik. 

A védőnők a szűrővizsgálatok során nyomon követik az ismételten előforduló eseteket, és szükség szerint a hatóságok bevonásával kerülhet sor a közvetlen családtagok kezelésére. A járási hivatalokban dolgozó munkatársaink a szemléletformálásra, és a felvilágosításra nagy hangsúlyt fektetnek.

Az NNGYK két tetűírtószert ajánl

A jelenleg forgalomban lévő tetűirtószerek közül két termék minősül úgynevezett biocid terméknek: a Pedex és a Novoped elnevezésű tetűirtó hajszesz, melyek hatékonyságát a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ külön vizsgálta és igazolta. Ezeken felül, a többi gyógyszertárban kapható tetűirtószer is használható, de a házi praktikák alkalmazását és a webshopon keresztül külföldről rendelt termékeket nem ajánlják. 

Felhívták a figyelmet, hogy a tetvek tojásait, a serkéket a hajszálak közül mindenképpen távolítsuk el a kezelést követően. Erre a célra külön sűrű fogú „serkefésű” is kapható, amely gyakran az irtószerrel együtt kerül forgalomba. 

„Elengedhetetlen lépés továbbá, hogy a tetűmentesítő kezeléssel egyidejűleg történjen meg a fejjel érintkező használati tárgyak pl. fésű, sapka, párnahuzat, plüss játékok, törölköző magas hőfokú mosása vagy vasalása is. A kezelés után pedig rendszeresen vizsgáljuk át az érintett családtagok haját mindaddig, míg az osztályban vagy óvodai csoportban felszámolják a tetvességet”  – írták.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Életmód#fejtetű#tetű#tetves#gyerek#gyereknevelés#közösség#iskola#óvoda#megelőzés#kezelés#egészség#család

Címlapról ajánljuk