Életmód

Kevésbé élvezetes a szex, ha éhesek vagyunk közben

rtl.hurtl.hu

2023. október 17. 15:20

Ezt persze nem mi mondjuk, hanem norvég kutatók. 

Egy új tanulmány szerint mindig kell enni szex előtt, a simogatás ugyanis kevésbé élvezetes, ha éhesek vagyunk – írja a DailyMail.

A kutatók szerint a szokatlan hatás az „éhséghormon”, vagyis a ghrelin miatt van.

Az Oslói Egyetem kutatói azt állítják, hogy a ghrelin – az étvágyat serkentő hormonként betöltött szerepén túl – részt vesz a szociális jutalmak, például az érintés értékének meghatározásában is. A ghrelint főleg a gyomor sejtjei termelik és bocsátják ki, de kis mennyiségben a vékonybél, a hasnyálmirigy és az agy is végez ilyen munkát. 

Gyakran nevezik „éhséghormonnak”, mert serkenti az étvágyat és elősegíti a zsírraktározást. A Psychophysiology című szaklapban megjelent tanulmányukban a Daniella Pfabigan által vezetett kutatócsoport szerint az étel mellett a ghrelin hatása más típusú jutalmakra is kiterjed.

Az adagolása több alkoholfogyasztásra készteti az egereket, a patkányokat pedig arra, hogy több heroint adagoljanak maguknak. Új tanulmányukban a csapat azt vizsgálta, hogy a hormon hatással van-e az érintés kellemességére is.

Hatvan résztvevőt kértek meg, hogy két különböző napon jöjjenek be a laboratóriumba tesztelésre.

Az első „étkezős” napon a résztvevők 15 órakor érkeztek, de 9 órától koplaltak, majd folyékony ételt és egy banánt kaptak. A másik „böjtös” napon szintén böjtöltek érkezésükig, de nem kaptak ételt. A vérvizsgálatok megerősítették, hogy az „étkezős” napon a ghrelinszintjük csökkent, miután ettek, a „böjtölési” napon pedig magas maradt.

A kutatók a résztvevők jobb sípcsontján különböző sebességgel simogatták, miközben az agyukat fMRI-szkennerrel vizsgálták. A résztvevőket megkérték, hogy értékeljék, mennyire érezték intenzívnek az érintést, valamint mennyire volt kellemes.  

Az eredmények azt mutatták, hogy az érintéseket az „étkezős” napokon valamivel kellemesebbnek értékelték, mint a „böjtös” napokon.

A kutatók kiemelik, hogy ez a hatás, mindössze két százalékos, csekély volt. Az eredményeknek azonban szerintük fontos következményei lehetnek „számos területen”.

Nyitókép: nd3000 / Getty Images

#Életmód#szex#oslo#egyetem#tanulmány#éhség#éhséghormon#egészség

Címlapról ajánljuk