Életmód

Így legyen olcsóbb (és boldogabb) a karácsony!

Bodor AnnaBodor Anna

2022. december 11. 14:56

A karácsonyi hangulatot nem a drága ajándékok és a hatalmas ünnepi menü alapozzák meg. Sőt, a túlzott pénzköltés, a rohanás és a tökéletességre törekvés még meg is keserítheti az ünnepet. Milyen praktikák segíthetik elő, hogy rongyrázás nélkül is meghitt lehessen a karácsony?

A karácsony sajnos korántsem mindenkinek jelenti az örömteljes családi találkozásokat, a nagy vacsorát, az ajándékozást vagy a közös dekorálást. A pszichológia „karácsonyi zavar” néven emlegeti az ünnepi időszakban megélt tartós depresszív állapotot. A statisztikák is arra engednek következtetni, hogy a karácsony közeledtével sok ember élhet át szomorú és reményvesztett hangulatot. A karácsony körüli időszakban megduplázódik a lelkisegély-szolgálathoz befutó hívások aránya is.

Az ünnep azonban nem csak azok számára lehet nehéz időszak, akik magányosnak érzik magukat. A túlzott pénzköltés, a rohanás és a tökéletességre törekvés nem tesz jó az ünnepi hangulatnak. Szerencsére rengeteg olyan eszköz áll rendelkezésünkre, amellyel meghitté és szórakoztatóvá tehetjük az ünnepet, de nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni.

Figyeljünk oda a szeretteinkre

Egyedül nem csak akkor érezhetjük magunkat, ha senki sincs a környezetünkben. Ha a karácsony fókuszába az ajándékozást és az anyagi dolgokat helyezzük, akkor könnyen előfordulhat, hogy elveszítjük az ünnep lényegét. Az odafigyelést kitágíthatjuk a szélesebb ismeretségi körünkre is, jó ötlet például, ha az egyedül élő idősebb szomszédot meglepjük valami saját készítésű aprósággal, vagy közös forraltborozást szervezünk.

Tudatosan kerüljük el a fogyasztást

A karácsony időszakban jelentősen megnövekszik az emberek fogyasztása. Ajándékokat vásárolunk, hatféle fogást és süteményt készítünk, illetve drága dekorációs elemekkel árasztjuk el a lakást. Sajnos ezek egyike sem növeli a jólétet – különösen igaz ez egy gazdaságilag bizonytalan helyzetben

Az ünnepek materiális oldala helyett fókuszáljunk inkább az emberi kapcsolatainkra, a természethez való viszonyunkra (például egy téli sétával), vagy vállaljunk valamilyen önkéntes munkát az adventi időszakban. Ne úgy tekintsünk a karácsony egyszerűbb és költségkímélőbb formájára, mint lemondásra. A kevesebb vagy teljesen mellőzött ajándékozás, a szerényebb menü vagy a természetes, kézzel készült dekorációk inkább felszabadulást jelenthetnek a fogyasztás kényszere alól.

Forduljunk befelé is

A tél hagyományosan lehetőséget teremt a befelé fordulásra, a reflektálásra, az elcsendesülésre. Érdemes átgondolunk, hogy az elmúlt években átélt karácsonyok milyen szempontból adtak erre lehetőséget. Min változtatnánk szívesen? 

Valójában nem az adventi koszorú vagy a karácsonyfa kinézete, stílusa vagy a közösségi médiára feltöltött képek sikere számít, hanem az, hogy milyen emlékek, hangulatok és gondolatok bukkannak fel az ünnepre gondolva. Ha szeretnénk igazán megélni az ünnepet, érdemes megkeresnünk, hogy számunkra mit jelentenek a karácsony szimbólumai.

Faragjuk le a felesleges kiadásokat

Karácsonykor rengeteg olyan dologra költünk, amelyek elhagyhatók vagy olcsóbb alternatívával helyettesíthetők lehetnének. Természetesen a kiadásainkat érdemes a saját helyzetünk szerint végignézni, és akár a családunkkal közösen dönteni bizonyos költségek elhagyásáról. Arról, hogy hol lehet a legtöbbet spórolni, a BiztosDöntés.hu összeállításában részletesen is olvashatnak.

Az ajándékhalmok tipikusan olyan kiadások, amelyek nagyon megterhelik a pénztárcánkat. Rengeteg energia egy-egy ajándék kiválasztása, ráadásul sokszor nem is felhőtlen a megajándékozott öröme. 

Sokkal jobban járunk, ha inkább neveket húzunk, és csak a számunkra kisorsolt ember ajándékozzuk meg. 

Ha a család többi tagja is felesleges stressznek és kiadásnak éli meg az ajándékozást, akkor akár teljesen el is hagyhatjuk ezt a szokást.

Az ünnepi menü sokszor végzi a kukában. Érdemes kevesebb ételt főzünk, de akár a vendégségbe érkező rokonok között is feloszthatjuk a különböző menürészeket.

A plázák és boltok kirakatában ízlésesen elhelyezett karácsonyi dekoráció könnyen arra csábíthat, hogy mi is csillogó ünnepi díszbe öltöztessük az otthonunkat. Ez azonban nagyon drága mulatság lehet, ha az előre elkészített díszítő elemeket választjuk. Ha inkább a kézi készítésű díszek mellett maradunk, akkor rengeteg pénzt megspórolhatunk, ráadásul az egész család szórakozása garantált lesz.

Teszteljük a családi tudást

Rengeteget megtudhatunk a családtagjainkról, ráadásul jó lehetőség a kapcsolódásra, ha összeállítunk egy kvízt a szeretteinkről. Mi az unokatesó kedvenc színe? Mikor találkozott először anya és apa? Ki a legjobb tervező a családban? Megannyi izgalmas kérdés, amire sokan talán nem is tudják a választ. Használjuk ki az alkalmat, és ismerjük meg jobban a szeretteinket. 

A Kahoot alkalmazás segítségével ráadásul sokkal egyszerűbben és összehangoltabban folyhat a játék. A teszt helyett természetesen a család kedvenc társasjátékai is megfelelnek a célnak.

Süssünk közösen

Bizonyára minden családban léteznek kifejezetten karácsonyi édességek, amelyek csak az ünnepi időszakban kerülnek az asztalra. Még különlegesebbé tehetjük az élményt, ha a finomságokat közösen készítjük el.

Legyünk kreatívak

A karácsonyi üdvözlőkártyák, a csomagolópapír és a díszek rengeteg pénzbe kerülnek, ha készen vásároljuk meg őket. Ha spórolni szeretnénk, akkor érdemes időt szánni egy kis kreatívkodásra. A barna (és olcsó) csomagolópapír például nagyon hangulatos lehet, ha a csomagokat feldobjuk néhány szalaggal és fehér papírból kivágott hópehelyhekkel. A karácsonyi üdvözlőkártyák esetében különösen szívhez szóló, ha magunk készítjük el őket, és személyre szabjuk a dizájnt.

A szerző a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Nyitókép: Karácsonyi hangulat 1982-ből – Fotó: Kis Péter/Fortepan

#Életmód#spórolás#pszichológia#ajándék#karácsonyi ajándék#ma#ünnep#család

Címlapról ajánljuk