CinemaKlub

Hős6os - Mesébe illő Bosszúállók

Kaiser K. DávidKaiser K. Dávid

2015. január 13. 9:00

A Disney a Marvellel karöltve vitte vászonra a Big Hero 6 című képregényt, melyben Hiro, a fiatal hős egy Baymax nevű egészségügyi robottal és négy másik társával együtt küzd a gonosz ellen. Animációs filmbe oltott tanmese az életről, a barátokról, és szeretteink elvesztéséről.

Mielőtt beültem a Hős6os sajtóvetítésére, bevallom, kicsit féltem a magánytól: utoljára több mint tíz éve voltam egyedül moziban. Nekem ez mindig is társasági program volt, összejönni a haverokkal, megnézni egy filmet, aztán kivesézni a látottakat, esetleg vitatkozni róla. Mivel erre nem volt lehetőségem közvetlenül a mozi után, ezért most kihasználom az alkalmat, és jól megmondom a véleményemet a Hős6osról.


A film előtt egy pár perces, külön kis sztorit kapunk, melyben egy kiskutya szemszögéből követhetjük nyomon egy fiatal pár egymásra találását, és családalapítását. Érzelmi töltetből itt sincs hiány, de ebben a műfajban még mindig a Fel! elején látható bevezető az etalon, és az legalább kapcsolódik a későbbiekhez is, ez a kutyás sztori viszont csak lóg a semmiben. No sebaj, a pár perces kitérő után következik maga a film, melynek helyszíne San Fransokyo, a San Francisco és Tokió stílusjegyeit egyaránt magán viselő nagyváros. Főhősünk Hiro Hamada, a fiatal zseni, aki bátyjával Tadashival és nagynénjével él, mivel szüleit már korábban elvesztette. Hiro korához képest kivételesen okos, ám tehetségét nem akarja kamatoztatni, helyette a sokkal egyszerűbb utat választja: illegális robotviadalokra jár. Egészen addig, amíg Tadashi meg nem mutatja neki, milyen lehetőségek állnak előtte, ha a továbbtanulást választja. Tadashi például egy egészségügyi robotot épített, ami Baymax névre hallgat, és bárkit azonnal el tud látni, ha sérülés éri.


Hironak megtetszik az egyetemesdi, ahhoz azonban, hogy fiatal kora ellenére bejusson, el kell nyernie Robert Callaghan professzor támogatását, aki egy nyilvános robotika expót szervez. Hiro igazán kitesz magáért, és olyan dolgot alkot, aminek láttán a szereplőkkel együtt csak pislogunk. Egy rövid pillanatra úgy tűnik, minden a helyére kerül Hiro életében, ám tűz üt ki a rendezvényen, és Hirot hatalmas veszteség éri. Ebből a lelki gödörből egy Baymax nevű robot emeli ki, ami már nem csak eszköz Hiro szemében, hanem jóbarát is. Idő közben felbukkan egy főgonosz, akit szintén személyes veszteség ért, és akit a bosszú éltet. Ami pedig ezután következik, az egy olyan érzelmi hullámvasút, amit egy darabig nem felejtünk el: vidám és szomorú pillanatokat egyaránt átélhetünk, de mivel semmit sem szeretnék lelőni a történetből (nem véletlenül fogalmaztam eddig is virágnyelven), ezért legyen elég annyi, hogy Hiro nem csak a gyászt, hanem a bosszúvágyat is megtanulja kezelni, hála a barátoknak, és Baymaxnek.


Mint láthatjuk, nem egyszerű témákat boncolgat a film, a fiatalok útkeresésétől kezdve a családtagok elvesztésén át egészen a bosszúvágyig, és annak legyőzéséig. A film előtt nem gondoltam volna, hogy ilyen széles érzelmi palettán játszik majd, de szerencsére kellemesen csalódtam. És éppen ez a Hős6os erőssége: nem csak megmosolyogtat, hanem adott esetben elszomorít, és el is gondolkodtat - ritka az ilyen mese manapság (tisztelet a kivételnek). Sőt, ha képesek vagyunk elvonatkoztatni a kimondott értelmezési kerettől, és kicsit távolabbról szemlélni a cselekményt, nem akármilyen párhuzamot fedezhetünk fel a főhős és a főgonosz között, ami újabb szintre emeli a lehetséges jelentéstartalmat. Ne menjünk el azonban szó nélkül a Hős6os hibái mellett sem: sajnos előre ki lehet találni, ki a főgonosz, illetve aránytalanul keveset tudunk meg a mellékszereplőkről, akik viszont mind fontos elemei a történetnek.


Ezeken kívül a 3D sem indokolt, de mivel ez mára már inkább divat, semmint egyedi hozzáadott érték, így nem említeném külön negatívumként. A szinkron viszont remekül sikerült, Závodi Marcell hihetően alakítja a fiatal srácot, Rajkai Zoltán pedig tökéletes Baymax.  Ja igen, jut eszembe: a Baymax elég furán hangzik a szinkronban ("béme..."), de egy idő után megszokható. Ami pedig személy szerint külön pluszt adott az élményhez, az a Csillagkapura hajazó szerkezetek szerepeltetése, valamint - lévén Marvel képregényadaptációról van szó - az elmaradhatatlan Stan Lee cameo. És ha már Marvel, akkor tudjátok a tutit: tessék megvárni a stáblista lepörgését, mert plusz jelenet érkezik. Egy szó mint száz, a Hős6os nagyon egyben volt, mindenkinek ajánlott a megtekintése!
 

Hős6os (Big Hero 6)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs vígjáték, 102 perc, 2D/3D
Besorolás: 6V
Premier: 2015-01-08

Képek forrása: Fórum Hungary
#CinemaKlub#hős6os#disney#marvel#kritika

Címlapról ajánljuk