Cápák között

Lakatos István: Az üzletkötés során mindig a legrosszabbra számítok

Takács NoémiTakács Noémi

2024. július 4. 15:06

Lakatos István rutinos Cápaként azokat a vállalkozókat részesíti előnyben, akiknek a cégében gyors növekedési potenciált lát. Fontos számára az ember az üzlet mögött, és szívesen inspirálódik a műsorban felbukkanó tehetséges fiatal vállalkozók által. A Focus néven is ismert üzletember arról beszélt, ő hogyan élte meg az üzleti showműsor idei, hetedik évadát.

A Cápák között harmadik, negyedik, ötödik és hetedik évadában többször is befektettél. Hogyan tudod nyomon követni a cégek fejlődését, és milyen kapcsolatot ápolsz a vállalkozókkal?

Napi kapcsolatban vagyok a befektetéseimmel. Van táblázat, ami összefoglalja a Cápák közöttben kötött üzleteimet. Ebben a dokumentumban vállalkozásokra lebontva szerepelnek olyan adatok, mint például a havi kimutatások, a cash flow, az üzleti elképzelések, a külföldi terjeszkedés ütemezése, és minden olyan fontos adat, ami lényeges a vállalkozások szempontjából. 

Mindegyik céget, még a legkisebbeket is úgy kezelem, mintha nagy, többmilliárdos vállalatról lenne szó, ugyanolyan figyelmet érdemelnek ők is, függetlenül attól, hogy kisebb az árbevételük.
 

A hetedik évad tizenhat részéből nyolc epizódban szerepeltél Orbók Ilonával együtt, eközben hat vállalkozásba fektettél be. Milyen fázisban vannak jelenleg ezek az együttműködések?

Mindenkivel próbálok együttműködni. A Csipcsirippel és a Modern Goddess-szel jogilag is nyélbe ütöttük a bizniszt, a Collarfull, a Möbius és a Lukas és Lea vállalkozóival szoros az együttműködés – esetükben még tartanak az üzleti tárgyalások. A hetedik évados befektetéseim közül egyedül az Ezzrás fiúkkal nem kezdődtek még meg a tárgyalások.


Milyen gyakran fordul elő, hogy a műsorban látott kézfogás után nem valósul meg a befektetés?

Erre nincs statisztikám, mert a műsorban általában minden vállalkozó próbálja a saját cégét a legjobb színben feltüntetni, ami az ő szempontjukból teljesen logikus lépés, de befektetőként számomra az adott céggel kapcsolatos valós számok és adatok a lényegesek, amik sok esteben a stúdión kívül derülnek ki. 

Én az üzletkötés során midig a legrosszabbra számítok, és ha még úgy is megéri a dolog, akkor csináljuk, mert annál már csak jobb lehet.
 

A hetedik évadban 3 befektetést nem egyedül, hanem más Cápákkal közösen kötöttél. Miben más egy olyan együttműködés, amiben több befektető is jelen van?

Amikor egy másik Cápával együtt szállunk be egy cégbe, egyáltalán nem arról van szó, hogy nekünk felére vagy harmadára csökkenne a munkánk a vállalkozással. Egy közös befektetés abból a szempontból jobb, hogy én ott is azzal foglalkozom, amihez a legjobban értek, például az üzleti terv készítésével, a finanszírozás tervezésével, a reklámmegjelenésekkel, a hatékonyság visszaméréseivel és a termékfejlesztéssel – ha ehhez még egy másik Cápa is hozzáteszi a saját értékeit, az szerintem minden vállalkozásnak csak a javára válhat.


Az ötödik évadban te kötötted a legtöbb üzletet a műsorban, és a hetedik évadban is hat vállalkozóval fogtál kezet úgy, hogy csak nyolc részben szerepeltél. Minek köszönhető ez az aktivitás a részedről?

Én azzal rázok kezet, akiben hiszek, aki nekem szimpatikus. Az ötödik évad felhozatala volt az én szempontrendszerem szerint a legkedvezőbb. Egyik évadban sem úgy ültem be a Cápa-székbe, hogy több befektetést szeretnék kötni, mint a többiek, ez kizárólag a vállalkozóktól és a cégeiktől függ. A hetedik évadban például a páratlan epizódokban velem helyet cserélő Sárospataki Albert tette a legtöbb ajánlatot, pedig ő is csak a felét látta az évadban szereplő vállalkozóknak.

Nézted azokat az adásokat, amikben nem szerepeltél? Ha igen, akkor lett volna olyan vállalkozó, akinek szívesen tettél volna ajánlatot, ha te ülsz ott Albert helyett?

Igen, természetesen követtem azokat az adásokat is, amikben nem szerepeltem. Azok közül a vállalkozók közül, akiket én személyesen nem láttam pitchelni, Szeleczky Tamás Smell&Go nevű autóillatosítókat gyártó cégébe és Fuller Bianka Én Tervező Határidőnaplójába fektettem volna be szívesen. Mindkét vállalkozás azért volt nekem szimpatikus, mert az interneten is értékesíthető terméket forgalmaznak, és esetükben az árbevétel rövid időn belül megsokszorozható. Rajtuk kívül még a Swappis ruhaforgó tulajdonosának, Fritzson-Bajdon Tündének tettem volna üzleti ajánlatot, mert tetszett az ügy, amit képviselt, viszont az ilyen típusú vállalkozásokkal, mint Tündéé, az a problémám, hogy szerintem nagyon sok esetben megragadnak a kisvállalkozói szinten, ami nem feltétlenül gond, csak én nem ezeket keresem.

Milyen érdekes: most, hogy belegondolok, ha éppen a páros adásokban szerepeltem volna, lehet, hogy csak három befektetésem lett volna volna az évadban. 

Hogy mégsem így alakult, az vélhetően a műsorkészítőknek is köszönhető, akik szerintem már ismernek minket, Cápákat annyira, hogy számunkra és a vállalkozók számára is kedvező találkozási lehetőségeket teremtsenek. De ez csak az én véleményem, lehet, hogy a csillagok jó együttállásán múlik minden.


Láthatunk majd a nyolcadik évadban is mint befektetőt?

Én jól érzem magam a Cápa-szerepben, nagyon élvezem, hogy rengeteg fiatal tehetséggel találkozhatok a műsornak köszönhetően. Nekem tetszett az a felállás is, amikor minden vállalkozó pitchét meghallgathattam, de azzal sem volt gondom, hogy az utolsó évadban Sárospataki Alberttel váltottuk egymást. Az, hogy benne leszek-e a nyolcadik évadban, nem csak rajtam múlik, mindenesetre egy idézettel válaszolnék a kérdésedre: „Akkor megyünk át a hídon, amikor odaérünk”.

 

#Cápák között#rtl#lakatos istván#nyikonyuk balázs#modern goddess#orbók ilona#7. évad#interjú#ezzra#sárospataki albert#lukas és lea#befektetés

Címlapról ajánljuk