Cápák között

„A legnagyobb álmom, hogy legyenek női piszoárok” – Molnár Boglárka, a Helpee pisitölcsérek tulajdonosa

Takács NoémiTakács Noémi

2024. január 11. 11:50

Molnár Boglárka, a világviszonylatban első, vízben oldódó pisitölcsér megálmodója azt a célt tűzte ki maga elé, hogy pár éven belül a nyilvános női mosdók előtt kígyózó sorokat a Helpee segítségével felszámolja. Bogi a Cápák előtt sem jött zavarba, még Moldován Andrást is sikerült meggyőznie a terméke hasznosságáról, Balogh Leventétől és Sárospataki Alberttől pedig ajánlatot is kapott. Bogi arról is mesélt az rtl.hu-nak, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdenie anyaként és kezdő vállalkozóként, és azt is elárulta, hogy szerinte sok félelmet ültetnek el az anyák a kislányaikban, amiért sokan felnőttként sem merik használni a nyilvános mosdókat. 

Hogyan lettél vállalkozó? Mivel foglalkoztál a Helpee előtt?  

A tanulmányaim elvégzése után a HR területén helyezkedtem el. Miután megismertem a férjem, az ő cégénél kezdtem el dolgozni, ami később közös vállalkozássá nőtte ki magát. Miénk lett Magyarország legdinamikusabban fejlődő tranzakciós nyomdája. Amikor 2016-ban megszületett a kisfiam, sokáig nem volt tervben, hogy visszamenjek dolgozni, de 2019-re már 3 vállalkozásunk is volt; két papíripari és egy informatikai, ezért otthonról mindegyik cégünk működését támogattam. A covid idején azonban megfogalmazódott bennem, hogy bár nagyon szeretem a családom, örök nyughatatlan vagyok, és kevésnek érzem a háztartásbeli édesanya és a támogató üzlettárs szerepét. Ekkor döntöttem el, hogy szeretnék egy saját terméket, amivel megkönnyíthetem a nőtársaim életét, és ami mögé teljes mellszélességgel beállhatok.

Saját termékként miért pont a pisitölcsér mellett döntöttél?  

Én 10 éve használtam pisitölcsért először, és azóta csak állva pisilek a nyilvános mosdókban. Abban az időszakban még csak indiai és vietnámi termékek voltak a piacon, de az évek során rengeteg különböző tölcsért kipróbáltam. A legtöbb feleslegesen nagy volt, nem jól illeszkedett, azonban én már akkor is láttam, hogy ez nagyon hasznos eszköz lehetne. Ezután leültem a férjemmel, előadtam neki az ötletet, és mivel már a kezdetek óta papíripari céget működtettünk, nem volt kérdés, hogy a gyártástól a piacra lépésig mindenben támogatni fog. 

 A gyártás megkezdése előtt piackutatást végeztem, amiből kiderült, hogy a nők 70 százaléka nem tudja, mi az a pisitölcsér. Ekkor tudatosult bennem, hogy a sikerhez nem lesz elég egy jó termék, az áttöréshez az emberek edukációjára is szükség lesz.  
 


Mennyire számít ez tabutémának?

Én azt tapasztalom, hogy a társadalmi nézőpontváltás túl lassan megy végbe, legyen szó akár a pisilésről, akár a menstruációról.  Azonban nagyon bízom a mostani generációban, főleg a kislányokban. 

Azt tapasztalom, hogy sok gátat, félelmet ültetnek el az anyák a kislányaikban, emiatt sokan felnőtt korukban sem merik használni a nyilvános mosdókat. 
 

De olyan történetet is hallottam már, hogy valaki órákig nem iszik, csak hogy ne kelljen elmennie a mosdóba. Én ezeknek a gátlásoknak a kialakulását szeretném megakadályozni. Azt, hogy jó úton haladok a célom felé, az is alátámasztja, hogy a Helpee-felhasználókból kialakult egy olyan közösség, amelynek tagjai mernek nyíltan beszélni erről a témáról, és rendszeres vásárlói a terméknek.
 

Miért döntöttél úgy, hogy a Cápák elé viszed a vállalkozásod?

Tavaly júniusban fordult meg először a fejemben, hogy szívesen megmutatnám a termékem és a vállalkozásom a Cápáknak is. Azonban ekkor még azt éreztem, hogy nincs elég önbizalmam kiállni a befektetők elé. A felkészülés során rengeteget gyakoroltam a pitchem, és a férjemmel alaposan átbeszéltük a cég pénzügyi hátterét – ezeknek köszönhetően magabiztosan tudtam a Cápák elé állni.  

Mit gondoltál a Cápákról, mielőtt bementél hozzájuk? Kit szerettél volna a legjobban megnyerni üzleti partnernek?

Mind emberileg, mind gazdasági szempontból nagyon kedvesek és megértők voltak velem a befektetők, sokkal pozitívabb élmény volt a Cápákkal tárgyalni, mint amire számítottam. Úgy gondolom, a Cápák maximálisan értették és átérezték a helyzetemet. Nagyon örültem, hogy a beszélgetés végére mindannyian elismerték a termékem létjogosultságát. És annak is örültem volna, ha Levente és Eszter beszállnak mellém társnak, de már az, hogy tárgyalhattam velük, nagyon sokat adott nekem és a vállalkozásomnak.

Hogyan érintett András első reakciója, amikor értetlenül állt a terméked előtt?

András reakciójának kifejezetten örültem, mivel hozzá hasonlóan sokan nem értik, hogyan kell használni a pisitölcsért, vagy hogy egyáltalán miért hasznos, ha van ilyen eszköz. Ez a szituáció jól példázta azt a fajta megdöbbenést – és némi ellenállást –, amivel nekem nap mint nap meg kell küzdenem. Éppen ezért már azt is sikerként könyveltem el, hogy a beszélgetés végére András is megértette a vállalkozásom célját, és elismerte a termékem.


Két ajánlatot is kaptál Alberttől és Leventétől. Ha most állnál a Cápák előtt, elfogadnád őket?

A döntésemet nem változtatnám meg. Továbbra is úgy gondolom, hogy 30 százalékot nem szeretnék adni a cégemből, de Levente és Albert szavai nagy lendületet és inspirációt adtak a számomra.

Mik a hosszú távú terveid?  

A külföldi piacok meghódítása mellett szeretném, ha pár éven belül a Helpee egy olyan alaptermék lenne minden kislány és nő táskájában, mint a zsebkendő vagy a tisztasági betét. Az edukálást és a női intim higiéniát övező falak ledöntését továbbra is missziómnak érzem. A legnagyobb álmom viszont az, hogy Magyarországon is megjelenjenek női piszoárok a nyilvános mosdókban, amik nagyban megkönnyítenék és felgyorsítanák a hölgyek számára is a nyilvános mosdók használatát. 

#Cápák között#rtl#helpee#pisi#piszoár#moldován andrás#balogh levente#ajánlat#vállalkozó#termék#sárospataki albert#interjú

Címlapról ajánljuk