Cápák között

Mi fán terem a magyar rizs? Így kezdett rizzsel foglalkozni a Ricely megálmodója

Sallós-Kovács LucaSallós-Kovács Luca

2022. február 26. 8:00

Sokak számára okozott meglepetést a Cápák között 8. adásában feltűnt Valentinyi Fruzsina, aki rizstermesztéssel és rizsfeldolgozással foglalkozik, ráadásul Magyarországon. Tudj meg többet cikkünkből a hazánkban folytatott rizstermesztésről, a Valentinyi család vállalkozásáról és a Ricely rizsalapú gyümölcsitalairól, ami az üzleti showműsor óta óriási népszerűségnek örvend.

Bár első hallásra sokakat meglep, hogy Magyarországon is vannak rizsföldek, az egyik legősibb kultúrnövény termesztése nem újkeletű hazánkban. Már Mária Terézia korában is voltak rizstermő területek az országban. Akkoriban olasz telepesek bevonásával kezdték el a termesztést. Az 1950-es évekre közel 50 ezer hektáron folyt a termelés a magyar földeken, ami mára mindössze 3222 hektárra csökkent. Az ideális körülmények ennek ellenére adottak: a Kárpátok védelme biztosítja a megfelelő éghajlatot a hazai rizstermesztéshez, a Tisza, Körösök és mellékfolyóik garantálják az állandó, bőséges vízellátást, és az Alföld napfényes, sík adottságai is tökéletesen illeszkednek a növény igényeihez. Ráadásul a rizsföldek mocsaras jellege a biodiverzitásra is jótékony hatással van. A Cápák közöttben bemutatkozó Valentinyi Fruzsina családja ezek kiaknázása céljából vágott bele a rizstermelésbe és rizsfeldolgozásba.

 

Valentinyi Károly, Fruzsi édesapja vízépítő mérnökként már az 1980-as években foglalkozott rizstelepek tervezésével és rekonstrukciós munkáival. Egy véletlen folytán jött az ötlet, hogy ő is elkezdjen ezzel foglalkozni. Családi vállalkozásukat 1993-ban hozták létre, majd 2002-ben fogtak bele a rizsfeldolgozásba.

Nem sok termelő van ma Magyarországon, így mindenki ismer mindenkit, ez egy kicsi közösség. Nekünk saját földünk kevesebb van, ezért inkább másokkal termeltetünk. Sok termelővel dolgozunk együtt, és igyekszünk őket is segíteni, mindkét fél számára kedvező áron megegyezni velük, és biztosítani számukra a szükséges feltételeket

– kezdte Fruzsina, aki ma már a családi vállalkozás ügyvezetőjeként dolgozik.

Ez azonban nem mindig volt így. Mint sok tinédzser, Fruzsi is lázadt. A fiatal lány nem akart Békés megyében dolgozni a családjának, a szíve a főváros felé húzta. Kezdetben egy szarvasmarha telepen dolgozott, ahol az állatok felmérése és gyógyszerellátása, valamint leltározás volt az elsődleges feladata. Az édesapja azonban kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy cégtől, ami válaszút elé állította a családot: vagy eladják a cégüket, vagy Fruzsi veszi át a vezetését.

Bármennyire is nehéz vállalkozni, sok előnnyel jár. Azt vettem alapul, hogy itt majd én osztom be az időmet, úgy csinálom a dolgokat, ahogy én szeretném

– mérlegelte a lány, majd igent mondott édesapjának.

A Valoryz termékeit elsősorban külföldön értékesítik. Németországban, Horvátországban, Litvániában, Lettországban és Szlovákiában is megtalálhatók rizseik, amik 1 kg-os kiszerelésben itthon is kaphatók. Ezen kívül több csomagolásmentes boltban is találkozhatunk áruikkal, így a Tebében is, ami a Cápák között után a legnagyobb magyarországi csomagolásmentes bolthálózattá nőtte ki magát.

„Nyilván macerásabb pár kilókkal szaladgálni, mint az, hogy ideáll a kamion, megpakoljuk és elviszi. De a fejembe vettem, hogy a magyar embereknek tudniuk kell, hogy van ilyen lehetőség is. Aztán mindenki eldönti, hogy él-e vele vagy sem” – mesélt hitvallásáról Fruzsina.

De vajon miben más a magyar rizs, mint az Ázsiából importált?

„A külföldről érkező rizs eredetét nem lehet pontosan visszakövetni. Az embereknek azt kell eldönteniük, hogy mi a fontosabb: az ár vagy az, hogy egy helyi, európai terméket választanak, ami nyomon követhető. Elég komoly jogszabályoknak kell megfelelni az Európai Unióban. A legfontosabb szempont a nehézfémtartalom. A hazai rizsnek a szervetlenarzén-tartalma alacsony, ami egy nagyon fontos minőségi paraméter. A szervetlen arzén ugyanis fel tud halmozódni a szervezetben, és rákkeltő hatása van. Továbbá a magyar rizsnek más az íze is, és a külsején is látszik a különbség, a mi rizsünk sokkal szebb. Összehasonlítani sem lehet azzal, amit a legtöbb boltban árulnak” – mondta.

A Ricelyt a családi vállalkozás továbbgondolásaként – az agrármérnöknek, majd élelmiszermérnöknek tanuló – Fruzsina az egyetemi évei során álmodta meg. Ekkor döntött úgy, hogy a hagyományos termékeken túl szeretne valami pluszt is, hiszen a rizs egy hihetetlenül sokféle módon felhasználható növény. Nemcsak a rizsszemet lehet hasznosítani, hanem a héjat, a korpát, sőt még magát a rizsszárat is.

Ebből írtam a diplomamunkámat is, és 2016-tól fejlesztettem ezt az italt, ami 2019-ben került forgalomba. Nagyon sok helyre elküldtük, csináltunk kóstolókat, így sikerült belőnünk az ízvilágot.

A tökéletesített rizsitalokkal Valentinyi Fruzsina azért indult el az üzleti showműsorban, hogy öt hozzáértő, külső szemlélő véleményezze a termékeit, és hogy befektetőt találjon, fellendítve ezzel a vállalkozást. Bár a Cápák elismerő szavakkal illették a Ricely termékeit, befektetési ajánlatot nem kapott a vállalkozó, mégis a műsor egyik nagy nyertese lett.

 

„Nem vagyok az a típus, aki hamar feladja. Ez a termék szerintem életképes lesz, és működni fog, ha az emberek megértik, hogy mire is jó. A Cápák megerősítettek abban, hogy ezen az úton kell tovább mennem.”

A műsort követően óriási érdeklődés lett a Ricely termékei iránt. Hiába készültek fel informatikusok segítségével a kiemelkedő látogatottságra, weboldaluk analitikája nem várt számokat produkált. Rengeteg rendelés érkezett be hozzájuk, és több érdeklődő is felvette velük a kapcsolatot.

Elég sok viszonteladói e-mailt kaptam a műsor után. De cégek és magánszemélyek is felkerestek, akik esetleg befektetnének a vállalkozásba. Most még hihetetlen egy kicsit ez az egész

– újságolta.

 

Ha ez nem lenne elég, a HUNGARICOOL by SPAR különdíját is elnyerte a vállalkozás, így a Ricely termékeivel hamarosan az INTERSPAR polcain is találkozhatnak a vásárlók.

Ez egy nagyon nagy lehetőség számunkra, hiszen a retail szektorba bekerülni nem olyan egyszerű, sok követelménynek kell megfelelni. A SPAR egy olyan szintű mentorálást ad a program keretében, ami nagyon nagy segítség. Hihetetlen, hogy sikerült eljutnom a Cápák közöttbe, és ezáltal a HUNGARICOOL programba. Örülök, hogy nem adtam fel!

A vállalkozó már a jövőbeli terveken gondolkozik: új ízekkel készülnek a Ricely kapcsán, valamint több olyan eseményt terveznek, ahol a rizst és a rizsitalokat igyekeznek mindenki számára bemutatni. Ezen kívül idén tavasszal veszik át új rizsüzemüket. Szeretnének terméket fejleszteni, és a Debreceni Egyetemmel együttműködve megalkotni 100%-ban rizslisztből készült rizstésztájukat, valamint rizskekszüket.

Elindult a jelentkezés a Cápák között 5. évadába. Ha üzleti ötleted megvalósításához, vagy vállalkozásod fellendítéséhez befektetőt keresel, jelentkezz az RTL Klub üzleti showműsorába ide kattintva!

#Cápák között#ricely#magyar rizs#valentinyi fruzsina#4. évad#8. rész#rizsital#rtl#RTL Klub

Címlapról ajánljuk