Belföld

Meghalt Karsai Dániel

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 29. 8:44

Meghalt Karsai Dániel, az ALS-beteg alkotmányjogász, aki élete végéig küzdött az eutanázia engedélyeztetéséért. 

Meghalt Karsai Dániel – közölte szombat késő este az ALS-beteg alkotmányjogász testvére. Karsai Péter a jogász Facebook-oldalán jelentette be testvére halálát:

Dani ma este elment. Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel az ALSsel. Mindig velem, velünk leszel, Bro’. Imádlak!

„Szia haver! Van egy rossz hírem, haldoklom”

Karsai Dániel 47 éves volt, és 2022 augusztusában tudta meg, hogy gyógyíthatatlan beteg. Egy évvel később állt ki a nyilvánosság elé, hogy az eutanázia jogért kezdjen küzdelembe. Az ALS betegség azzal jár, hogy az izmokat mozgató idegsejtek elhalnak, így az izmok elsorvadnak, a végén pedig leáll a légzés. A tudatot azonban nem érinti, Karsai Dániel pedig méltatlannak tartotta, hogy teljesen tiszta fejjel nézze végig, ahogy leépül a teste és cselekvőképtelen lesz. 


A Házon kívülnek tavaly októberben elmondta, azért kezdett harcba, hogy ő maga dönthessen halála időpontjáról. Még azelőtt, hogy az élete, ahogy fogalmazott, szenvedéssel teli, puszta létezéssé degradálódna. „A konkrét, személyes ügyemet arra szeretném használni, hogy az életvégi döntések rendkívül nehéz és érthetően megosztó témájában értelmes, a különböző álláspontokat maximálisan tiszteletben tartó párbeszédet indítsak” – mondta.


2023 októberében a Reggeliben arról beszélt, hogy rövid távú tervei vannak, egyesével lépeget előre. Most megcsinálja ezt az interjút, aztán bemegy az irodájába dolgozni.


2024 márciusában már nem tudott bemenni a Reggeli stúdiójába, és a műsor stábja ment el hozzá, hogy meséljen állapotáról. Akkor már elérkezett betegsége azon szakaszába, amikor szinte mindig fájt valamije. „Nem futok sehova, még szeretnék élni, de akkor, ha 10-20-30 perc még megy értelmesen, és közben nem üvöltök fel a fájdalomtól” – mondta.


Áprilisban, amikor a Házon kívül látogatta meg, saját kérésére már csak eldöntendő kérdéseket tettek fel neki az interjú során.


Karsai Dániel korántsem csak a saját sorsa miatt indította el a küzdelmét az eutanázia jogáért. Az volt célja, hogy a hozzá hasonló sorsú betegeknek legyen joguk méltósággal befejezni az életüket az értelmetlen szenvedés helyett. Magyarországon erre nincs lehetőség, sőt arra sem, hogy a hasonló helyzetben lévők külföldön fejezzék be emberhez méltó módon az életüket, mert a hatályos jogszabályok alapján hazánk külföldön is büntetőjogi eszközökkel üldözheti az ebben segítséget nyújtó családtagokat, barátokat, orvosokat.

Azért állt nyilvánosság elé, mert szerinte a helyzet alapvető emberi jogait sérti, különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot. 

Karsai Dániel 2023 augusztusában a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy érvény szerezzen az igazának. „Ez az ügy az én életemet nagyon személyesen érinti. De ugyanakkor egy gyönyörű szakmai kihívás is, mert itt az emberi élet és az emberi jogok, a világnézeti szabadság, emberi méltóság, kínzás, embertelen bánásmód tilalmának végső határairól beszélgetünk. Egyben a végső filozófiai kérdésekről. Életem legnagyobb ügye, szakmai szempontból is” – mondta keresetéről. 

Felszólalását a strasbourgi bíróságon alább lehet megnézni:


Tavaly szeptemberben végül elutasították beadványát, amellyel az életvégi döntések legalizálását akarta elérni Magyarországon. A Híradónak akkor azt mondta, hogy csalódott, és szerinte a bíróság gyáva döntést hozott.


Idén szeptember közepén a Reggeliben Karsai Péter arról beszélt, hogy Dániel állapota az utolsó hónapokban stagnál, aktívan tölti a mindennapjait, gondolkodik, mit lehet még elindítani, folyamatosan találkozik a barátaival, rokonaival, ágyhoz kötött és állandó ápolásra szorul, de testvére még mindig sok energiát látott benne.


Bár jogi változást nem sikerült elérnie, Karsai Dániel mégis óriási hatást gyakorolt a magyar közéletre azzal, hogy a figyelmet az eutanáziára irányította. Többek között számos poltikust és egyházi méltóságot is arra késztetett, hogy foglalkozzank a kérdéssel, ügye körül érdemi társadalmi párbeszéd alakult ki, a Medián kutatása pedig kimutatta: a magyarok bő kétharmada helyeselné, ha Magyarországon élni lehetne a kegyes halál valamilyen lehetőségével.

Miután az RTL nézői megválasztották az Év emberének, Karsai arról beszélt: „Meglepően jól sikerült egy megosztó témában kulturált párbeszédet kezdeni.”


Élete utolsó üzenetét pénteken tette közzé, az Orbán Balázs-ügyről szóló Facebook-posztjában többek között azt írta: „jobb szabadon meghalni, mint szolgaként élni. Ez akár az életvégi döntésekhez való jog mottója is lehetne”.

 

 

#Belföld#karsai dániel#als#eutanázia#ma#gyász

Címlapról ajánljuk