Belföld

Megint megpróbálja a Hell betiltatni a Forbes-t

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 5. 15:29

Perrel érnék el, hogy ne jelenhessen meg az újság gazdaglistája, rajta a Hell-alapító Barabás családdal, akikhez közpénz is bőven vándorol.

A Hell Energy Magyarország Kft. közleményben tudatta, hogy tulajdonosai ezúttal is kezdeményezik a Forbes legfrissebb számának visszahívását és megint beperlik a magazin kiadóját, csakúgy mint néhány éve, amikor a magazint vissza kellett hívni az utcáról, írta a Media1.

A közpénzben is bőven részesedő, a Forbes által 142,7 milliárd forint értékűre taksált vállalat tulajdonosa, a Barabás család évek óta perben áll az üzleti magazinnal. A külföldi sajtóba is eljutott annak a híre, amikor a cég egy ideiglenes bírói végzés segítségével elérte, hogy vissza kelljen hívni a Forbest hazánkban a standokról 2020 januárjában, amiért az újság gazdaglistáján szerepeltek Barabásék. A kft. tulajdonosa úgy vélte, hogy a gazdaglista közlésével megsérült az adatvédelemhez fűződő joga.

Januárban a bíróság elsőfokú ítélete viszont már azt állapította meg, hogy a Forbes igenis jogszerűen szerepeltette a Barabás család nevét. Mivel azonban ugyannak a pernek a korábbi ideiglenes intézkedése volt az eltiltás, mint amely eredménye ellen most Barabásék fellebbeznek, ezért úgy vélik: a Forbes szerkesztősége idén sem jelentethetne meg olyan tartalmat, amelyben a magánszemélyekre vonatkozóan bármilyen személyes adat szerepel.

A Forbes közleményében azt írta: „az ügyről van egy folyamatban lévő per, amit első fokon a Forbes nagyobb részben megnyert és jogi álláspontunk szerint ez lehetővé teszi, hogy újra leírjuk a tulajdonosok nevét”. Szerintük azt a célt, hogy a Hell tulajdonosainak személye titokban maradjon, nem teljesen sikerült elérni, hiszen az ügyről még a New York Times is cikkezett.

Hozzátették: „a Forbes már évekkel ezelőtt, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) iránymutatásainak megfelelően kidolgozta azt az amúgy igen bonyolult és a szerkesztőség számára nagy terhet jelentő eljárást, amelynek keretében felveszi a kapcsolatot a listán szereplő érintettekkel (ennek része az úgynevezett érdekmérlegelés, amely alapján az adatkezelés megvalósul)”.

Azt is leírták: „A Forbes szerkesztősége szerint a széles nyilvánosságot joggal érdeklő ügy, hogy az állami támogatásban részesülő vállalkozások hogyan működnek. A Forbes által – tapasztalt és elismert cégértékelési szakemberek bevonásával – készített becslések ennek mutatószámaiként értelmezhetőek”.

Nyitókép: Forbes.hu

#Belföld#forbes#hell#per#újság#barabás#cenzúra

Címlapról ajánljuk