Belföld

Nyáry Krisztián az elhunyt Morcsányi Gézáról: Kertész Imre Nobel-díja sem lett volna nélküle

rtl.hurtl.hu

2023. január 5. 12:59

Hatalmas életmű, felmérhetetlen veszteség – írja az irodalomtörténész.

„Az ezredforduló környéki két évtized magyar irodalma teljesen másként alakult volna nélküle. Ha lesznek hazai irodalomtörténészek ötven év múlva is, akkor Magvető-korszakról vagy Morcsányi-időszakról fognak értekezéseket írni” – írja Facebook-bejegyzésében Nyáry Krisztián, aki Morcsányi Géza után lett a Magvető Kiadó vezetője.

Mint arról beszámoltunk, a Magvető egykori igazgatója, aki műfordítóként, dramaturgként és szerkesztőként is jelentőset alkotott, 2023. január 4-én, 70 évesen elhunyt. 

Talán ha húsz hozzá hasonló hatású, kánonteremtő vagy kánonőrző személy volt összesen a magyar irodalomban: Kazinczy Ferenc, Toldy Ferenc, Bajza József, Gyulai Pál, Kiss József, Osvát Ernő, Sárközi György vagy Réz Pál mellett vitathatatlanul ő volt az egyikük

– írja Nyáry.

„Az általa vezetett Magvető azért élte túl a rendszerváltást követő nehéz éveket, mert szilárdan hitt benne, hogy az irodalmi minőség és a piaci környezet összeegyeztethetőek. Több száz szerző több ezer művének impresszumában a minőség védjegyeként szerepel a neve. Ennek az elképesztő mennyiségű és minőségű munkának jelképes csúcspontja, ahogy a stockholmi díjátadóig vitte rajongásig szeretett szerzőjét. Kiadóként a saját jogán is ott állt az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díj átadásán: ez sem lett volna nélküle. Ahogy a mai középgeneráció meghatározó íróinak pályája is másként alakult volna” – véli az irodalomtörténész.

Hatalmas életmű. Felmérhetetlen veszteség

– zárja megemlékezését Nyáry Krisztián.

Nyitókép: Morcsányi Géza a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2017. február 10-én. Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

#Belföld#Morcsányi Géza#halál#kertész imre#nobel-díj#magvető#nyáry krisztián

Címlapról ajánljuk