Belföld

2,3 milliárd forintot kapott egy reklámfilmre az MTÜ, amit azóta sem látott senki, de a rendőrség szerint ez egyáltalán nem gyanús

rtl.hurtl.hu

2022. november 3. 15:54

Vajon hol a film? És ha nem készült el, hol a közpénz?

Írásba adta a magyar rendőrség, hogy nálunk nem elegendő ok egy nyomozás megindításához, hogy 2,3 milliárd forint közpénzt adtak egy olyan dokumentumfilmre, amiről több mint négy éve sem lehetett semmit hallani – tudta meg a 444.

2018. március 3-án egy műsorban Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) akkori vezérigazgatója egyszer csak kibökte, hogy Magyarország akkoriban tervezett új országimázskampányának kidolgozásába többek között Orbán Ráhel is besegít. 

Alig négy hónappal Guller tévés nyilatkozata után, 2018 nyarán a Miniszterelnöki Kabinetiroda meg is kötött egy szerződést az emlegetett új imázskampány részeként. Ennek értelmében 2,3 milliárd forintot utaltak át az MTÜ-nek egy, a Kárpát-medence értékeit bemutató kreatív dokumentumfilm elkészítésére, illetve az ehhez kapcsolódó könyv kiadására és rendezvények szervezésére. A teljesítés határideje 2019. december 31. volt.

2021-ben Hadházy Ákos hónapokon át próbált a film nyomára jutni, de hiába, sem az MTÜ-től, sem a Miniszterelnökségtől nem kapott érdemi választ. Az ellenzéki képviselő végül 2022 szeptemberében tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen hűtlen kezelés és hanyag kezelés gyanúja miatt.

Erre érkezett meg most a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály gazdaságvédelmi osztályának reakciója. Amiben nem is az a különleges, hogy bűncselekmény gyanújának hiányára hivatkozva a feljelentést elutasítja. Bár ez is figyelemre méltó, tekintetbe véve, hogy az imázsfilmre átutalt 2,3 milliárd forint (ráadásul 2018-as 2,3 milliárd) milyen komoly összeg magyar filmes viszonylatban.

A lap szerint az indoklás még ennél is érdekesebb. Mint írják, Mikó Attila őrnagy általános jelleggel leszögezi, hogy gyanú alapján akkor lehet nyomozást indítani, ha a rendőrségnek olyan adatai vannak, amik alapján „nagyobb valószínűséggel következtethetnek a bűncselekmény elkövetésére, mint annak meg nem történtére”.

Ezek után tényként sorolja fel a következőket:

  • Az MTÜ pénzt kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a filmre, az ahhoz kapcsolódó könyv elkészítésére és kapcsolódó rendezvényekre.
  • Az elkészült produktummal kapcsolatban „semmilyen tájékoztatáshoz nem lehet hozzáférni”.
  • A film, a könyv és a kapcsolódó rendezvény „egyetlen médiumban sem jelent meg”.

Majd ebből azt a következtetést vonja le, hogy mindez „bűncselekmény gyanúját nem alapozza meg”.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#mtü#Orbán Ráhel#közpénz#Imázsfilm#film#magyar turisztikai ügynökség#rendőrség#hadházy ákos

Címlapról ajánljuk