Belföld

Müller Cecíliáék az önrendelkezési jogra hivatkozva söpörték le az autóban dohányzás korlátozását

rtl.hurtl.hu

2022. június 14. 14:27

A WHO kutatásai szerint a kocsiban füstölés a gyerekek egészségét is károsítja, az országos tisztifőorvos szerint azonban az Alaptörvény itt határt szab.

Bár Európa számos országában – köztük Angliában, Franciaországban, Olaszországban – tiltották be az autóban való dohányzást, többek között az autóban utazó gyermekek védelmére hivatkozva, Magyarországon egyelőre nincs, és nincs is tervben ilyen szabályozás – írta Qubit.

A tudományos lap szerint egy magyar társadalomkutató, a hollandiai Erasmus Medical Center és a svéd Linköpping Egyetem munkatársaként dolgozó Radó Márta májusban a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordult, hogy segítséget kérjen abban, hogy Magyarországon is napirendre kerüljön az autókban való dohányzás betiltása.

Azonban Müller Cecília országos tisztifőorvos idén május 10-én kelt válaszlevelében a magánélet színterei korlátozásának és a szabály ellenőrizhetőségének nehézségeire hivatkozva visszautasította a felvetést.

A dohányzás korlátozásáról szóló jelenlegi jogalkotási koncepcióba a magánélet színtereit érintő korlátozás nem illeszthető be. A jogalkotó itt húzta meg a határt az egyes személyek önrendelkezési jogába való beavatkozás tekintetében, melynek korlátja a hatályos Alaptörvény szerint csak mások jogainak – ebben a esetben az egészséghez való jogának – védelme lehet

– fogalmazott Müller a Radónak címzett levélben.

A portál a WHO becsléseire hivatkozva azt írja, hogy a passzív dohányzás 2004-ben 603 ezer halálesethez járult hozzá, amelyből 1100 eset asztmás gyerek halálát jelentette. A halálesetek 28 százaléka, vagyis több mint 168 ezer eset 18 év alattiak körében történt.

Európában körülbelül 51-61 százalék lehet a gyerekek passzív dohányzásnak való kitettsége, míg a globális átlag szerint a gyerekek 41 százaléka esetén fordulhat elő, hogy legalább az egyik szülő dohányzik.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#dohányzás#autó#müller cecília

Címlapról ajánljuk